Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?

Známy šéfkuchár Vojto Artz prezradil, čo bude hýbať svetom gastronómie v roku 2018.

23.01.2018 08:00
gastro2 740x415

V roku 2018 sa bude na poli gastronómie naďalej dariť lokálnym produktom, zdravým potravinám a prírodným surovinám. Priať bude hlavne zelenine, kvetinovým chutiam, ale aj kórejskej kuchyni.

pravda.sk Vojto Artz 740x415

Známy slovenský šéfkuchár a prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Vojto Artz prezradil, aké sú najaktuálnejšie trendy v gastronómii doma aj vo svete.

Vyskúšať mnohé z nich budete môcť na veľtrhu gastronómie Danubius Gastro od 25. do 28. januára v bratislavskej Inchebe.

Kvetinové chute – tento rok sa bude niesť v znamení vplyvu kvetov (levanduľa, čierna baza, ibištek či ruže)

• Z trendov svetovej kuchyne to budú výrazné chute kórejskej či filipínskej kuchyne alebo fusion-style s indickým nádychom

• Raj vegetariánov a vegánov – hitom bude zelenina namiesto bežných príloh (napr. cuketové špagety či karfiolová ryža), rastlinnejšie jedálne lístky a nové veggie koncepty a podniky

Neplytvanie – snaha nevyhadzovať zvyšky jedla, dôkladnejšia práca s mäsom, využiť zo zvieraťa omnoho viac

Z farmy priamo na stôl – ale aj domáce a priamo v reštauráciách vyrábané produkty (korenia, omáčky, dochucovadlá…)

Hyperlokálnosť – čím bližšie vypestované, tým lepšie

Udržateľnosť a transparentnosť – snaha chrániť životné prostredie, šetriť zdroje, vyberať suroviny, ktoré neničia prírodu

Chef-driven fast-casual koncepty a street food – perfektné jedlá pripravené kulinárskymi majstrami, ale veľmi rýchlo, jednoducho konzumovateľné a cenovo dostupné (tempura, kebab, ázijské knedličky, kukuričné placky s rôznymi náplňami…)

• Instagram a fotogenické jedlá, predovšetkým dezerty

• Podniky zamerané na jeden druh jedál

• Zdravšie alternatívy k bežnému cukru

• Dodávanie chutí pomocou injekcií

Jednoduchosť – „back to basics“ – návrat k základným podstatám kulinárskeho umenia.

784x295 itf 18

Gastronomický veľtrh plný farieb, chutí a inšpirácií

Netradičné ingrediencie a koreniny, potraviny z celého sveta, káva, víno, súťaže vo varení a live cooking show plné vôní a farieb vám dodajú poriadnu dávku inšpirácie. Veľtrh Danubius Gastro sa bude niesť v znamení najnovších trendov, a okrem slovenských výrobcov potravín, svoj priestor tradične dostanú aj zahraniční vystavovatelia. Hlavný partner veľtrhu Kaufland Slovensko bude prezentovať regionálnych dodávateľov a ich sortiment, zahraniční vystavovatelia predstavia svoje národné kulinárske i nápojové špeciality. Oči, ale aj chuťové poháriky potešia kuchárske, baristické alebo barmanské šou, ale aj Kávové mestečko plné zaujímavých informácií, exhibícií a súťaží. Celý sprievodný program nájdete na www.incheba.sk. Podujatie bude sprevádzať veľtrh cestovného ruchu ITF Slovakiatour.

chyba