Šťastné a proteínové. Ozvláštnite svoje Vianoce s fitness receptami

Vianoce sú sviatkami, kedy naše žalúdky dostávajú zabrať asi najviac z celého roka. Už niekoľko dní pred Štedrým večerom sa nákupné košíky v obchodných centrách prehýbajú pod náporom nezdravých jedál a z kuchýň je cítiť sladkú vôňu vianočného pečiva.

12.12.2017 08:00

Pre tých, ktorí si celoročne sledujú kalorický príjem sú to dni, kedy si bez problémov môžu dať tzv. „cheat-day“. Vynechanie stravovacieho režimu na jeden deň nezničí celú tvrdú prácu v posilňovni. Preto nemá zmysel vylučovanie tradičných vianočných jedál z jedálnička a „vychutnávanie“ si kuracieho mäsa na vode s neosolenou ryžou. Tieto sviatky sú len raz za rok a treba si patrične užiť všetky tie vianočné dobroty. A možno o tom nevieš, ale Vianoce môžu byť zároveň aj chutné a aj zdravé!

Dezerty a koláče

Dnes už existuje veľa náhrad nezdravých potravín a aj tradičné recepty od babičky dokážeš pripraviť na fit spôsob. Pozrime sa napríklad na linecké koláčiky. Obyčajná hladká múka sa dá nahradiť celozrnnou špaldovou múkou, ktorá môže byť skombinovaná aj s kokosovou múčkou. Práškový cukor sa dá vymeniť za med či stéviu a Palmarín sa dá nahradiť kokosovým tukom. Linecké koláčiky z týchto surovín budú nie len lepšie chutiť, ale tvojmu telu dodajú aj viac potrebnej vlákniny, vitamínov a zdravých tukov. Podobne ako linecké pečivo sa dajú alternovať aj ingrediencie v medovníkoch. Namiesto hladkej múky, práškového cukru či masla môžeš použiť mandľovú múku, proteínový prášok (najviac sa hodí vanilkový), kokosový olej a na zlepšenie miesiteľnosti hmoty a chuti sušené ovocie (ďatle alebo hrozienka). Takto pripravené medovníky majú výborné nutričné hodnoty a obsahujú veľa bielkovín a zdravých tukov.

Ako vidíš, takmer každý koláč sa dá pripraviť aj zo zdravých ingrediencií. S dostatočnou dávkou kreativity a chuti skúšať nové veci dokážeš pripraviť niekoľko druhov vianočného pečiva, ktoré poteší nie len chuťové poháriky, ale bude aj nutrične vyvážené. Výhodné je najmä použitie proteínového prášku, ktorý je síce sladký, ale obsahuje veľa bielkovín a málo sacharidov či tuku a vďaka tomu je vhodný na rast novej svalovej hmoty a udržanie svalovej hmoty v diéte. Tieto proteíny sa dajú zakúpiť v e-shope www.protein.sk .

Zdroj: Pixabay.com
sweets-2995158 960 720 Zdroj: Pixabay.com

Vyprážaný kapor a zemiakový šalát

Hlavné jedlo Štedrej večere sa za posledné roky vo viacerých domácnostiach odchýlilo od kapra a domáceho zemiakového šalátu. Mnohí si radšej vyberú inú rybu, napr. pstruha, lososa či sumčeka afrického. Aj tento chod sa dá pripraviť v oveľa ľahšej verzii. Vyprážaný kapor je síce tradičným jedlom, ale pre veľa ľudí je toto jedlo príliš ťažké na žalúdok. Chuťovo výborná alternatíva je buď africký sumček alebo losos. Ten sa predáva v dvoch variantoch – losos chovaný a losos lovený. Ten lovený je chutnejší a obsahuje oveľa menej tuku. Jednoducho sa pripravuje na panvici či v rúre bez potreby tradičného trojobalu, ktorý má tendenciu absorbovať veľa tuku z vyprážania.

A ku zdravšej rybe sa hodí aj fit zemiakový šalát. Klasická majonéza sa dá nahradiť gréckym jogurtom. Netreba sa toho vôbec báť, šalát chutí rovnako dobre ako s majonézou. Jediné, v čom sa líši sú nutričné hodnoty.

Zdroj: Pixabay.com
salmon-2326479 960 720 Zdroj: Pixabay.com

A čo s vareným vínom a vaječným koňakom?

Áno, aj tieto alkoholické nápoje patria k Vianociam. Víno v malom množstve má pozitívny vplyv na telo, ale existuje niečo chutnejšie a zdravšie a dokonca obsahuje aj veľa bielkovín. Proteínový vaječný koňak je absolútna špička. Ak si myslíš, že bude chutiť ako obyčajný proteínový nápoj, mýliš sa – treba ho vyskúšať! Ako si ho dokážeš pripraviť? Šľahačom vyšľahaj do penovej konzistencie 3 vaječné žĺtka s odmerkou vanilkového proteínu a 0,5dl mlieka. Zohrej v šálke 2dl mlieka s lyžicou brandy na takú teplotu, kedy sa síce ešte nevarí, ale už je príliš vysoká na to, aby si v nej udržal prst. Veľmi pomaly začni liať mlieko s brandy do zmesi so žĺtkami a neustále ich miešaj tak, aby sa žĺtka neuvarili. Vznikne zmes s penivou konzistenciou. Celú zmes prelej opatrne do malého hrnca a pomaly ju ohrievaj na sporáku. V tomto kroku ide o to, aby sa žĺtka scelili. Vďaka tomu bude zmes tuhšia. Do zmesi pridaj pre lepšiu chuť škoricu. Hotovú zmes prelej do menších šálok, ozdob škoricou na vrchu a vychutnávaj si zdravšiu verziu štandardného vaječného koňaku.

chyba