Príbeh bubliniek od Schweppes

Vedeli ste, že prvým nealkoholickým drinkom na svete bol práve ten od Schweppes? Stalo sa to v roku 1783, kedy Jacob Schweppe po rokoch experimentov vynašiel spôsob, ako zachytiť a zakonzervovať bublinky vo fľaši. Vynález Schweppe's Soda Water zožal okamžitý úspech! Dokonca aj elitný švajčiarski lekári považovali tento nápoj za liek proti mnohým chorobám. Prinášame príbeh, ktorý sa skrýva za obľúbeným bublinkovým nápojom Schweppes, ktorý si zamilovala aj britská princezná Viktória.

08.12.2017 08:00
BH03

Tak ako dnes, aj v minulosti ľudia verili, že potraviny majú rôzne ozdravné účinky. Aj keď sýtená voda bola v tej dobe považovaná za veľmi netradičný nápoj, vďaka svojim pozitívnym účinkom sa stala hitom. Aj samotní lekári považovali bublinkový nápoj za liečivý a účinný voči viacerým chorobám. A tak nenechal úspech na seba dlho čakať. Už v roku 1836 sa Schweppes stal oficiálnym dodávateľom kráľa Viliama IV. O pár rokov neskôr svoju klientelu rozšíril o britskú kráľovskú rodinu, Vojvodkyňu z Kentu a princeznú Viktóriu.

BH13

Popularita Schweppes rýchlo rástla, a tak sa nápoj postupne rozširoval do celého sveta. V roku 1851 sa stal oficiálnym nápojom Svetovej výstavy v Crystal Palace v Londýne, kde sa predalo vyše milióna fliaš. Vďaka jeho úspechu sa Schweppes rozhodol pre vylepšenie v podobe nových príchutí. Indian Tonic Water a Ginger, ako poznáte dnes, vznikli už v roku 1870. Unikátna chuť je inšpirovaná britskou koloniálnou praxou, keď sa chinín používal ako protijed pri nakazení maláriou. Keďže chinín dodáva nápoju horkú chuť, anglickí kolonialisti v Indii ho miešali s ginom a limetou. Po návrate domov na svoj zvyk nezanevreli a tento koktail sa stal veľmi obľúbeným vo všetkých kútoch Spojeného kráľovstva a postupom času aj celého sveta.

Značka Schweppes si naďalej svojich konzumentov získavala vďaka sofistikovaným a štýlovým reklamám, objavovaním nových príchutí a neskôr aj vďaka úspešným kampaniam. Tak sa Schweppes stal originálnym a prémiovým nápojom s dlhoročným dedičstvom, ktorý šumí od otvorenia až po moment, keď ho vypijete.
Viac na www.schweppes.sk

+7
chyba