Každá pomoc sa ráta – aj tá potravinová

Život píše rôzne príbehy. Niektoré z nich sú žiaľ veľmi smutné a priam si pýtajú zásah z externého prostredia aj vo forme pomoci ľuďom, ktorých osobne nepoznáme. Už štvrtý rok pobeží projekt charitatívnej potravinovej zbierky, ktorú organizuje Slovenský Červený kríž (SČK) v spolupráci s obchodným reťazcom Kaufland. Ak by ste aj vy chceli priložiť ruku k dielu a pomôcť tak ľuďom, ktorí to potrebujú, stačí, ak prídete 12. októbra na hociktorú prevádzku Kauflandu a nakúpite výrobky zo sortimentu trvanlivých potravín. Tie následne dáte dobrovoľníkom zo SČK, ktorí ich odovzdajú ľuďom v núdzi.

11.10.2017 08:00
kaufland

Medzi odporúčané potraviny, vhodné do zbierky, patria trvanlivé konzervované potraviny – zeleninové, ovocné či mäsové konzervy, múka, ryža, pochutiny, soľ, cukor, med, čaj, mlieko, sušienky a iné. Pre niekoho cenná pomoc, ktorá vás môže stáť len pár centov. „Za posledné tri roky sa spolu podarilo vyzbierať viac ako 90 ton potravín a rozdeliť ich medzi 6060 prijímateľov pomoci,“ uviedla Erika Turček Pfundtnerová z oddelenia CSR spoločnosti Kaufland.

Príkladom takejto prijímateľky je pani Lenka z Dolného Kubína, s ktorou sa osud trpko zahral: „Zo svojho prvého vzťahu mám 2 detičky. So svojím vtedajším partnerom sme sa rozišli a ja som si po čase našla iného partnera. Mali sme krásnu svadbu a čakali sme dieťa. Počas môjho tehotenstva však môj partner zomrel.
Tým pádom to bolo pre nás veľmi ťažké, nielen ľudsky, ale aj z toho hľadiska, že sme na ňom boli naozaj finančne závislí. Môj bývalý partner mi ešte k tomu na tie dve deti ničím neprispieval, maximálne v dlhších časových intervaloch, čo nám ešte viac sťažovalo situáciu. V prepočte som tak mala na živobytie asi 1 euro na celý deň.
Pri deťoch to teda bolo pre mňa veľmi ťažké, musela som im viac-menej uvariť niečo z ničoho. Je určite veľa ľudí, ktorí sú odkázaní na takúto pomoc od druhých. A naopak, je veľmi pekné, ak sa nájdu ľudia, ktorí im sú ochotní aj takúto pomoc poskytnúť. Je to pre nás pomocná ruka k tomu, aby sa nám podarilo odraziť
od úplného dna.“

Ďalším príkladom človeka v núdzi je aj pani Irena z Považskej Bystrice, ktorá bola sama desiatky rokov dobrovoľníčkou Slovenského Červeného kríža. Avšak, aj jej
sa život zo sekundy na sekundu obrátil úplne naruby. „Keď som mala 40 rokov, môj manžel sa mi zabil a ja sama som sa 5 rokov v nemocnici bila so smrťou.
Všetko sa to stalo kvôli havárii, pri ktorej bol prítomný dokonca aj môj syn. Išli sme na jeho stužkovú a nabralo nás oproti idúce auto. Keďže som sa ani len nemohla postaviť z postele, automaticky som sa dostala do veľmi zlej finančnej situácie. Bola som v nemocnici a syn, ktorý bol na strednej, ostal sám. Po rokoch, keď som mala 70,
sa mi zlá diagnóza vrátila. Len lieky sú veľmi drahé a stoja ma približne 50 eur. Prežila som si tak nielen zdravotné, ale aj finančné peklo,“
opisuje svoj príbeh pani Irena.

„S chudobou sa stretávame doslova každý deň. Aj táto charitatívna potravinová zbierka je pre každého príležitosťou ukázať silu svojej ľudskosti. Je to gesto, ktoré stojí len pár centov, no dokáže pomôcť hneď niekoľkým ľuďom v ich neľahkej životnej situácii,“ hovorí generálna sekretárka SČK Zuzana Rosiarová. Potraviny vyzbierané od ľudí budú v súčinnosti s SČK distribuované ľuďom v núdzi po celom Slovensku. Pomoc dostanú mnohopočetné rodiny, sociálne slabší občania, seniori, či ľudia žijúci v chudobe. Každá rodina si bude môcť pripraviť z tohto balíka niekoľko plnohodnotných teplých jedál.

chyba