Bezlepková udalosť roka

Prvý ročník Gluten Free EXPO Slovakia 2017 v Trenčíne v termíne 28. - 29. apríla

25.04.2017 08:00
zdroj: Gluten Free EXPO Slovakia
Gluten Free EXPO Slovakia zdroj: Gluten Free EXPO Slovakia

Tento rok sa už aj na Slovensku bude konať prvá medzinárodná výstava spojená s predajom výrobkov bez lepku pod názvom Gluten Free EXPO Slovakia 2017. Od 28. do 29. apríla 2017 si na výstavisku Expo Center v Trenčíne budú môcť celiatici a ľudia, ktorí v svojej strave obmedzujú lepok zakúpiť výrobky bez lepku či získať informácie o novinkách. Odborníci na výživu a lekári budú na svojich prednáškach poskytovať aktuálne informácie zo sveta bez lepku. S prednáškou „Celiakia sa správa ako chameleón“ na výstave vystúpi aj pani MUDr. Božena Pekárková, predsedníčka pracovnej skupiny pre celiakiu Slovenskej gastroenterolo­gickej spoločnosti.

„V poslednom období neustále stúpa počet celiatikov pre ktorých je zatiaľ jedinou liečbou prísne dodržiavanie bezlepkovej diéty a tak samozrejme stúpa záujem o bezlepkové výrobky. Posledné sčítavanie celiatikov na Slovensku, z januára 2016, hovorí o cca 18 tisícoch pacientov. Jedná sa o pacientov, ktorí sú dispenzarizovaní v gastroentero­logických ambulanciách. Je jasné, že skutočný počet pacientov s týmto ochorením je podstatne vyšší a mnohí z nich o svojej diagnóze ešte stále nevedia. Bezlepková diéta predstavuje liečebnú alternatívu aj pacientom s neceliakálnou gluténovou senzitivitou (NCGS), ktorej výskyt je podstatne vyšší ako samotnej celiakie CD (cca 6% populácie NCGS/ cca 1% CD),“ uvádza dietológ firmy Dr. Schär Ing. Jarmila Kabátová.

Usporiadanie takejto výstavy je preto v súčasnej dobe veľmi prospešné. Pre návštevníkov výstavy sú pripravené bezlepkové darčeky a súťaže o domáce spotrebiče – kuchynský robot Kitchen Aid Artisan, kuchynský robot Russell Hobbs Aura, odšťavovač Philips Viva Collection a minimixér Philips Daily Collection. Podujatie podporili spoločnosti Novalim, Schär, vydavateľ denníka PRAVDA a prílohy VARECHA, časopis APETIT, časopis Slovenka ZDRAVIE RODINY, najstarší portál pre celiatikov www.celiakia.sk a časopis – ročenka BEZlepku, ktorá bude poskytovaná ako darček k vstupenke na výstavu v sume 2 EUR.

Na výstave bude slovenská premiéra filmu The Celiac Project – dokumentu o živote pred a po diagnostikovaní celiakie. Režisér Michael Frolichstein bojoval s niekoľkými „záhadnými chorobami“, až mu nakoniec diagnostikovali celiakiu. Celiakia je choroba detí aj dospelých a hlavným vyvolávajúcim faktorom choroby je lepok (glutén). Základnou liečbou je celoživotná bezlepková diéta.

Prvá výstava výrobkov bez lepku na Slovensku sa zaradí medzi ostatné výstavy Gluten Free, ktoré majú niekoľkoročnú tradíciu na celom svete. Známe sú napríklad výstavy v Španielsku v Madride – www.madglutenfree.com, v Taliansku v Rimini – www.glutenfreeexpo.it, v Poľsku vo Varšave – www.celiakia.pl, v Nemecku v Berlíne – Free From Food Expo a Allergy & Free From Show – www.allergyshow.de, v Anglicku – London, Liverpool, Glasgow – www.allergyshow.co.uk, v USA – gfafexpo.com, v Kanade – www.glutenfreeexpo.ca. V Českej republike organizuje Společnost pro bezlepkovou dietu každý rok s úspechom podujatie Fórum celiaků – www.celiak.cz. V Európe pôsobí asociácia známa ako AOECS, ktorá je zastrešujúcou organizáciou európskych národných spoločností pre celiatikov. V súčasnej dobe má 35 členských spoločností zapísaných v celej Európe. AOECS reprezentuje ľudí, ktorí majú celiakiu alebo Dermatitis herpetiformis duhring (DH) a snaží sa spolupracovať s medzinárodnými organizáciami pre celiatikov po celom svete. Viac na www.aoecs.org

zdroj: Gluten Free EXPO Slovakia
Gluten Free EXPO Slovakia zdroj: Gluten Free EXPO Slovakia

NIE STE AJ VY BEZLEPKOVÍ?

„Celiakia sa zaraďuje vo väčšine publikácií do chorôb s obrazom „celiakálneho ľadovca“, ktorého dve tretiny sa nachádzajú pod vodou, a to sú vlastne nediagnostikovaní pacienti, ktorých je stále väčšina. Pritom stačí tak málo, navštíviť lekára, alebo si pred jeho návštevou zakúpiť domáci test.

Symptómy (príznaky) choroby sú rôzne, preto ani včasná a správna diagnostika nie je jednoduchá. Príznaky týkajúce sa tráviaceho traktu (klasické gastrointestinálne príznaky) sú napríklad hnačky (u 70 – 75 percent pacientov), strata hmotnosti (u 44 – 60 percent), nafúknuté brucho (u 28 – 36 percent), vracanie (u 26 – 33 percent), znížený rast (u 10 – 40 percent), bolesti brucha (u 12 percent), zápcha (u 4 – 12 percent), nechutenstvo (u 8 percent), meteorizmus, čiže nafukovanie (u 5 percent), rekurentná (opakujúca sa), aftózna stomatitída (zápal ústnej sliznice), glositída (zápaly jazyka). Medzi príznaky mimo tráviaceho traktu (tzv. podozrivé symptómy) patrí aj depresia, epilepsia, ktorá nereaguje na terapiu, periférna neuropatia, migréna, osteopénia, osteoporóza, zvýšená fragilita (lámavosť) kostí, porucha skloviny trvalého chrupu, myalgie (bolesti svalov), únavový syndróm, výrazný nepokoj dieťaťa, oneskorená puberta, infertilita (neplodnosť žien, ale aj mužov), edémy (opuchy). Je potrebné upozorniť, že aj prítomnosť jedného z uvedených príznakov môže znamenať nediagnostikovanú celiakiu. Pacienti často aj niekoľko rokov navštevujú rôzne odborné ambulancie, užívajú veľké množstvo liekov, často sa nevyhnú práceneschopnosti, hospitalizácii. Nielen ich, ale aj zdravotné poisťovne a Sociálnu poisťovňu to stojí nemalé finančné prostriedky. Pacienta nezlepšujúci sa zdravotný stav často až invalidizuje. Až dve tretiny celiatikov o svojej chorobe ani netuší. Možno preto, že netrpia typickými príznakmi ako nafúknuté brucho, vracanie či nechutenstvo. Lenže táto nevyliečiteľná choroba sa môže maskovať aj za osteoporózou či migrénou, alebo dokonca za neplodnosťou.“ uvádza MUDr. Jarmila Kabátová.

Viac informácií o výstave Gluten Free EXPO Slovakia nájdete na www.glutenfreeexpo.sk.

zdroj: Gluten Free EXPO Slovakia
Gluten Free EXPO Slovakia zdroj: Gluten Free EXPO Slovakia
chyba