Ako sa rodí poklad z Jerezu?

Hovorí sa, že kvalitné veci nevzniknú zo dňa na deň. Pri pravom brandy to platí mnohonásobne.

07.08.2015 08:00
EUG 1757

Soberano je pravé španielske brandy s dlhoročnou tradíciou a jedinečným spôsobom dozrievania. Je skvelou voľbou nielen na výnimočné oslavy ale aj na príjemné posedenie v kruhu priateľov. Ak máte radi experimenty, skúste ho ako súčasť miešaných nápojov. Rovnako ho môžete pridať i do kávy. „Ja si ho najviac vychutnám samotné. Vtedy najlepšie chutí, ak je podávané pri izbovej teplote z brandy pohára na stopke,“ opisuje Robo Opatovský, ambasádor značky. Nič nepokazíte, ak doň pridáte i zopár kociek ľadu. Najmä počas horúcich letných dní. Soberanom hravo uspokojíte chute aj tých najnáročnejších ľudí, pretože ide o výnimočne kvalitný produkt. Dôkazom je aj fakt, že v roku 2013 táto značka oslávila už sté výročie od svojej registrácie.

SOBERANO

Hlavnou zložkou pravého brandy Soberano je destilát z vína. Ten sa vyrába zo špeciálnej odrody hrozna Airén pestovanej v oblasti La Mancha. Aby sa zaručila prvotriedna kvalita destilátu, na výrobu sa využívajú iba tie najkvalitnejšie bobule. Pripravený destilát dozrieva v pivniciach spoločnosti González Byass v oblasti Jerez. Sudy tu ležia v radoch na sebe. Najčerstvejšie sú hore a rok po roku sa posúvajú dolu. Tento proces sa nazýva criaderas y solera. Na všetko dohliada destilačný majster. V spoločnosti González Byass je ním už od roku 1985 Luis Trillo. „Aby sme Soberanu 5 dodali jeho osobitú chuť a vôňu, musí dozrievať 5 rokov v sudoch z dreva duba amerického, v ktorých bolo pred tým uskladnené sherry. Veríme, že k brandy vysokej kvality sa dá dopracovať len rokmi, a preto mu dávame potrebný čas na zrenie,“ vysvetlil Luis Trillo. Okrem päťročného Soberana si môžete dopriať i Soberano Solera zrejúce jeden rok a pre tých najnáročnejších je tu Soberano 12, ktoré v sherry sudoch dozrieva až dvanásť rokov.

Soberano

„Keď som bol mladší, brandy nebolo mojim obľúbeným alkoholickým nápojom. Cestu k nemu som si našiel časom. Dozrel som naň, takže dnes už viem oceniť kvalitu a chuť pravého brandy,“ vyznáva sa Opatovský. Na niektoré veci je potrebné dozrieť a nebáť sa priznať uplynutý čas. Veď len časom sa dá získať cenné poznanie. Čas je podstatným aj pri Soberane. Musíte ho nechať ležať v sude, aby nadobudlo svoje jedinečné vlastnosti.

chyba