Borovičkári by sa v Hollywoode nestratili!

Spišská borovička má svoj nezameniteľný štýl – aj preto je pod Tatrami stále populárna. Elegantne tvarovaná hranatá fľaša s vetvičkou borievky obyčajnej na obale patrí k povinnej výbave každého dobrého podniku. Tekutá múza Slovákov. Žiadaná a ľahko dostupná. No nie vždy to bolo s jej dostupnosťou také samozrejmé...

08.12.2014 08:00
inzercia spisska borovicka
Ľubovniansky hrad – postavený v roku 1307

To, že predaj borovičky v minulosti pripomínal akčný film, by vedeli rozprávať jeho hlavní protagonisti – borovičkári. Ich živnosť bola vyslovene adrenalínová záležitosť. Poznali ich všetci. U nás, na Morave, v Rakúsku. Ale v prípade potreby sa museli vedieť vypariť do vzduchu, a to tak promptne, že po nich ostal len letmý závan borievkovej arómy a stopy topánok na prašnej ceste. Borovičkári mali striktne zakázané predávať na dedinách, aby nekazili tržby lokálnych krčmárov, ktorí žiadnu konkurenciu netolerovali. Vždy si však nejako poradili. A hoci to so zákonom v pätách nemali vôbec ľahké, na vtedajšie časy boli pomerne úspešní. Volali ich aj „nosiči nektáru”.

Špekulanti z núdze sa vo svojom napínavom fachu vyžívali, aj keď na nich prakticky na každom rohu číhalo nebezpečenstvo odhalenia. Tlmené hlasy, ktorými páni a dámy lákali na svoj tovar, ich v hlúčikoch, paradoxne, prezrádzali. Riskovali konfiškáciu svojho moku i horšie, no predsa sa nedali a naďalej pokúšali šťastie. Zas a znova. Ich život skutočne pripomínal akčný film.

„Trochu nápoja môžu predať len cestujúcim na hradských, alebo, v najväčšej tajnosti, tu i tam ponúknuť pohárik. Niektorí chodia predávať borievčie do Slavónie a iných oblastí, kde nerastie a kde ho dávajú, takisto ako v Karpatoch, do izieb pre vôňu,” píše priekopník etnológie pod Tatrami Ján Čaplovič vo svojom diele Obrázky zo Slovenska. Borovičkárov popisuje ako figliarov, ktorí sa pokútne zakrádali s plochými súdkami, známymi tiež ako „lahvice“ či „verešďúry“, na chrbtoch.

Mapa Slovenska s ohraničením...
spisska borovicka inzercia Mapa Slovenska s ohraničením geograficko-historického regiónu SPIŠ

„Borovičkári z Trenčianskej župy a z Bielych Karpát roznášali destiláty po dedinách pod Tatrami už začiatkom 19. storočia,” tvrdí vedúca Katedry etnológie a muzeológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského Prof. PhDr. Marta Botíková, CSc. „Chlapi pôvodne vláčili tovar v plochých špeciálnych súdočkoch po Rakúsku a na Morave. Tradičné ošatenie postupne vymenili za bežný odev a fľaše pre istotu radšej ukryli v taškách,“ dodáva. Borovičkári boli majstri kamufláže, ktorí by sa dnes istotne nestratili v oblasti tajných služieb.

Keďže sa mohli ukazovať na verejnosti čoraz sporadickejšie, pozvoľna prešli na podomový predaj. Striehli okolo obydlí a svoje obchodnícke zručnosti testovali na zákazníkoch vždy v prvý deň v mesiaci. Nebol to zvyk, ale jasná stratégia. Vtedy mali ľudia po výplate a len ťažko vedeli odolať chuti domácej pálenky.

Spišská Borovička Original označená chráneným...
spisska borovicka inzercia Spišská Borovička Original označená chráneným zemepisným označením

Borovičkári boli často prostí ľudia, ktorí sa snažili privyrobiť si tým, čo im núkala sama príroda. „Borievka nie je bezvýznamná pre najbiednejších ľudí. Jej bobuľky, keď dozrejú, zbiera veľa tisíc rúk. Zberatelia, zväčša sedliacke dievčatá, si samy varia nápoj alebo ich na merice predávajú Židom, ktorí z nich potom pália silnú borovičku,“ zachytil Čaplovič.

Spišská borovička je celá – od hrdla až po dno fľaše – jednoznačne a neodmysliteľne spätá so Spišom. Vyrába sa exkluzívne vo vymedzenom regióne Spiša a všetky starostlivo vybrané suroviny, počnúc spracovanými bobuľami borievky obyčajnej a končiac kvalitným obilným liehom, pochádzajú z tejto rázovitej slovenskej oblasti. V súčasnosti je výrobcom, exportérom a autorom technickej špecifikácie Spišskej borovičky spoločnosť GAS Familia, s.r.o. so sídlom v Starej Ľubovni. Zo Spišskej borovičky sa rokmi stal síce nepísaný, zato do sŕdc patriotov natrvalo vytesaný symbol Slovenska.

V tomto článku sú prezentované produkty, ktorých konzumácia je určená len plnoletým osobám.

chyba