Na zrušenie bezplatných obedov doplatia mladé rodiny

Bezplatné obedy pre deti v materských a základných školách je jedným z najvýznamnejších sociálnych opatrení, aké Slovensko a strana SMER - sociálna demokracia v posledných rokoch zaviedli. Na základe tohto opatrenia má na bezplatné obedy nárok viac ako pol milióna detí na celom Slovensku.

28.08.2020 00:00
Igor Melicher
Igor Melicher (Smer-SD), 30 rokov

Potvrdením toho, že bezplatné obedy majú zmysel je neustále rastúci počet stravujúcich sa detí. Od nedávneho zavedenia obedov zadarmo sa v školách stravuje o 20% viac detí, v jedálňach tak pribudli desaťtisíce nových stravníkov. Napríklad v okresoch Poprad a Rimavská Sobota je kapacita jedální v niektorých školách využívaná na 100%. Podobné opatrenie funguje veľmi úspešne aj v severských štátoch. Napríklad vo Švédsku sú obedy zadarmo najefektívnejší spôsob odstraňovania rozdielov, posilňovania komunity a súdržnosti medzi deťmi. Najmä kvôli týmto pozitívnym dôvodom strana SMER – SD bezplatné obedy pre slovenské deti prijala.

O nič menej zanedbateľný je aj fakt, že deti dostávajú v školských jedálňach kvalitnejšiu, pestrejšiu a najmä teplú stravu, čo pomáha ich zdravému vývoju a zabráni stravovaniu sa rýchlym občerstvením. Rodina, ktorá má dve deti ušetrí na bezplatných obedoch viac ako 500 eur ročne. V časoch blížiacej sa ekonomickej krízy je akákoľvek pomoc zo strany štátu pre rodiny dôležitým nástrojom na udržanie životnej úrovne.

Strana SMER – sociálna demokracia, ako vedúca strana minulej vládnej koalície, pri zavádzaní tohto opatrenia pomáhala školám a samosprávam modernizovať jedálne a kuchyne, čo je už samo o sebe veľmi pozitívne. Kvôli zvýšenému počtu stravníkov sme finančne podporili školy, aby vytvorili ďalšie pracovné miesta v kuchyniach.

obedy, pr clanok, reklama, nepouzivat

V časoch, keď mesačne pribúdajú na úradoch práce desaťtisíce nezamestnaných je zrušenie obedov zadarmo a na nich naviazaných pracovných miest veľmi zlým krokom smerom k ľuďom, rodinám a ich sociálnej situácii. Vláda Igora Matoviča ešte pred pandémiou COVID-19 tvrdila, že nebude rušiť žiadne sociálne opatrenia. V dnešných náročných časoch, kedy prichádzajú ľudia o prácu a rodiny sa dostávajú do zlej sociálnej a finančnej situácie je jednou z prvých vecí, ktorú chce vláda Igora Matoviča urobiť, zrušiť obedy zadarmo. Uškodia tým deťom, rodinám, školám, samosprávam, porušia svoje sľuby a dokonca tým zvýšia počty nezamestnaných, ktorí budú odkázaní na pomoc štátu zo sociálneho systému.

Rodiny a deti na tom budú po zrušení obedov zadarmo výrazne horšie. Vláda im týmto antisociálnym opatrením doslova uškodila. Žiadame B. Kollára aj M. Krajniaka, aby sa zasadili o zachovanie obedov zadarmo. Prejavia tak neporovnateľne viac politickej zrelosti a úcty k voličom ako premiér I. Matovič, ktorý svoju kampaň postavil na ubezpečovaní verejnosti, že nová vláda nebude siahať na sociálne opatrenia prijaté vládami Smeru.

Igor Melicher
člen predsedníctva
strany SMER – sociálna demokracia

chyba