Štyri oblasti politiky strany SMER – sociálna demokracia

25.07.2020 00:00
Foto RF, pr clanok, nepouzivat, reklama

Sociálnej demokracii sa zvyknú dávať rôzne prívlastky: moderná sociálna demokracia, európska či sociálna demokracia s prvkami liberalizmu. Ja si želám, aby sme boli normálna sociálna demokracia, ktorá bude naplno vnímať špecifiká Slovenskej reality. Sociálna demokracia, ktorá je proeurópska, antifašistická, ktorá si váži demokratické princípy riadenia štátu. Ale súčasne musíme vnímať, že Slovensko je krajina, ktorá často prináša témy, ktoré nie sú typické v Európe. A naopak, Európa prináša témy, ktoré nie sú typické a vítané na Slovensku.

Rád by som predstavil a zadefinoval tri oblasti, kde vidím obrovský priestor pre politiku SMERu – SD. Prvá základná oblasť, kde musí byť strana SMER – SD dominantná je téma rozkladu sociálneho štátu a verejných financií, ktorého sme dnes svedkami. Nedovoľme, aby si súčasná vláda urobila z pandémie figový list, za ktorý skrýva všetko, najmä rozbité verejné financie a demontáž sociálneho štátu, ktorému dal SMER – SD za posledných 21 rokov silné a jasné kontúry. Na Slovensku máme dnes vládu amatérov, totálne nekompetentných ľudí a môžeme dnes povedať, že sa nemôžu zbaviť zodpovednosti za aktuálne (ekonomické) ukazovatele. Navyše, neštítia sa vziať dôchodcom 13. dôchodok a bez hanby im do očí tvrdiť, že nemajú pre nich finančné prostriedky. Nehanbia sa povedať zamestnancom, že idú znižovať príplatky za prácu v noci. Rovnako panuje obava odborárov z útoku na Zákonník práce a minimálnu mzdu – kde už neplatí jej automatické zvyšovanie, ktoré zadefinovala strana SMER – SD. Rast minimálnej mzdy a kvalitný Zákonník práce počas vlád strany SMER – SD išli vždy ruka v ruke s rastom zamestnanosti, poklesom nezamestnanosti a s vysokým hospodárskym rastom. Súčasná vláda klame, ak tvrdí opak. Ďalším dôkazom toho, že vláda Igor Matoviča je výrazne pravicová, je enormná podpora zahraničných bánk, ktoré navyše bežným ľuďom dvihli poplatky. Tam, kde peniaze sú ešte prilievajú a slovenských dôchodcov reálne obrali o 200 – 250 eur na 13. dôchodku. Vnímame to ako ukážkovú deštrukciu sociálneho štátu.

Druhá téma, ktorej musíme venovať pozornosť je rozklad právneho štátu, ktorý sa opäť deje pod rúškom pandémie. Vláda prijíma opatrenia, ktoré nemajú v modernej demokratickej spoločnosti obdobu. Pripomeňme si len tzv. „špicľovací zákon“, ktorého účinnosť vďaka podaniu strany SMER – SD ústavný súd nakoniec pozastavil. Sú však aj ďalšie návrhy, pri ktorých cítime, že vláda ide proti pravidlám právneho štátu. Novela zákona o prokuratúre potvrdzuje, že takéto zneužívanie orgánov činných v trestnom konaní na politický súboj tu nikdy nebol a začína to pripomínať 50. roky dvadsiateho storočia.

Zmena v februári 2020 bola žiadaná, bola prirodzená a vybrali si ju ľudia. Aj strana SMER – sociálna demokracia má podiel na tom, že spoločenská objednávka po zmene bola veľmi silná a bola aj naplnená. My by sme to rešpektovali, pokiaľ by tá zmena mala nejakú kvalitu. Napriek tomu, že sme niesli a nesieme istú mieru zodpovednosti za zmenu, ku ktorej došlo, máme plné právo hovoriť o tom, kto dnes túto zmenu predstavuje a či je alebo nie je správna. Je preto veľmi dôležité, aby najmä médiá informovali verejnosť o politikoch ešte predtým, ako nastúpia do významných štátnych funkcií. Prvý raz sme to mali pocítiť už vtedy, keď Kiska vyhral prezidentské voľby. Bol by zvolený za prezidenta, keby sme vedeli, že je volebný, pozemkový a daňový podvodník? Stal by sa Matovič premiérom, keby sa o ňom riadne hovorilo, ako kradol dane? Bol by Kollár dnes predseda parlamentu, keby médiá poctivo povedali verejnosti, s kým mal v minulosti dočinenia? Títo ľudia by neprekročili prah najvýznamnejších štátnych inštitúcií.

Okrem sociálneho štátu, právneho štátu a demokracie je tu aj štvrtá vec. Pozabudli sme na to, čo je normálne pre sociálnu demokraciu v krajine, ktorá má svoje špecifiká, a to je národná téma a vlastenectvo. Aj v tejto oblasti je mimoriadne dôležité zadefinovať, ako sa budeme správať – v pozitívnom slova zmysle – národnejšie k Slovákom na juhu Slovenska, k Matici Slovenskej, k významným sviatkom, ako je vznik samostatnej Slovenskej republiky, sv. Cyril a Metod, Slovenské národné povstanie alebo deň Ústavy SR. Je potrebné pripomínať si štátne sviatky, ktoré sú pre Slovensko a Slovákov významné, symbolické a nesú svoj historický odkaz.

Na záver mi dovoľte pripomenúť tri základné piliere, ktoré SMER – SD nemôže nikdy opustiť a ktorých sa bude pevne držať. Aj napriek častým oprávneným výhradám, SMER – SD aj naďalej presadzuje jasnú proeurópsku orientáciu Slovenskej republiky. Našu bezpečnosť vidíme v spolupráci krajín NATO – nemáme dnes iné riešenie. To však neznamená, že z Ruska budeme robiť nepriateľa a pôvodcu všetkého zla, ako by si možno mnohí želali. Nie je to ani pravda a história druhej svetovej vojny nám prikazuje prejavovať k tejto krajine rešpekt a úctu. Európska únia a NATO sú inštitúcie, ktoré sme dobrovoľne prijali a máme povinnosť sa k nim správať zodpovedne, tak aby sme boli dôveryhodný partner týchto inštitúcii aj s výhradami, ktoré často máme. Tretím pilierom je jasný antifašistický postoj strany SMER – sociálna demokracia.

Robert Fico
predseda strany SMER – sociálna demokracia

chyba