Neverím, že to môžu byť len prázdne slová

Počas uplynulých sviatkov sme želali našim blízkym a celému Slovensku pokoj, mier a šťastie. Neviem sa zbaviť pocitu, že tieto slová vyznievajú naprázdno.

11.01.2019 00:00
Béla Bugár, PR článok, nepoužívať Foto:
Béla Bugár

Sledujúc dianie doma, ale aj vo svete, neďaleko našej krajiny, vidíme, že svet sa chvíľami akoby zbláznil. Útočí na nás toľko negatívnych informácií – miestami vymyslených, tzv. hoaxov, ale občas aj pravdivých, že to v ľuďoch prebúdza negatívne postoje a city. Môžeme svoju energiu vynaložiť na to, kto za to môže, kto využíva najzákladnejšie ľudské fóbie, predsudky, neznalosti na šírenie svojej pravdy. Kto v ľuďoch prebúdza nenávisť voči iným a buduje si na tom svoju existenciu, kariéru, politiku. Som politik, takže sa viem vyjadriť v tejto rovine. Tvrdil som a tvrdím, že politizovať z nenávisti a s nenávisťou sa nemá. Je to krátkozraké, krátkodobé a z dejín vieme, že to vedie k obrovským tragédiám. K škodám, ktoré sa ťažšie a hlavne dlhšie naprávajú. V živote každej krajiny, teda aj Slovenska, sú ľahšie a ťažšie obdobia. Tie ťažšie neprekonáme tak, že budeme okolo seba šíriť nenávisť, „zlú náladu“, lebo to nič nerieši.

Som občan tejto krajiny a zástanca ľudských slobôd, demokracie a prozápadnej orientácie krajiny. Lebo to sú hodnoty, pre ktoré sa občania tejto krajiny zomkli v novembri 1989 a pre ktoré môžeme žiť už viac ako 70 rokov v mieri. A to nie je málo. Burcovanie a tvrdenia o „čiernej diere“ a „mafiánskom štáte“ sú prehnané, zavádzajúce a nefér. Hlavne od mienkotvorných ľudí. Oblastí, kam by sme našu energiu v roku 2019 mohli smerovať, je určite veľa. Napĺňajme naše predvianočné želania. Skúsme sa k sebe správať s úctou a kultúrne. Ku každému jednému občanovi tejto krajiny, bez ohľadu na pôvod, národnosť a vierovyznanie. Je to ľudské a kresťanské. Chybám sa nikto z nás nevyhne, ale aj to je ľudské. To, čo vieme zmeniť, sú naše postoje k ostatným, aj keď nezdieľajú naše videnie sveta. Úprimne želám občanom Slovenska pokoj, mier a šťastie v tej najhlbšej a najširšej miere.

Viac informácií nájdete na webovej stránke: www.belabugar.sk

chyba