Béla Bugár: Rok 2019 prinesie ďalšie pozitívne zmeny pre ľudí

S kandidátom na prezidenta SR a zároveň predsedom koaličnej strany Most-Híd sme sa rozprávali o tom, aké zmeny v oblasti životnej úrovne nás čakajú v roku 2019.

27.11.2018 06:00
1M2A8910 copy

Rozhodli ste sa kandidovať na prezidenta, čo je skôr reprezentatívna funkcia. Myslíte si, že dokážete ovplyvňovať veci v sociálno-ekonomickej oblasti?

Som presvedčený, že áno. Prezident svojou autoritou dokáže zasiahnuť do rozhodnutí vlády a parlamentu, musí byť však v tomto smere aktívny a ochotný počúvať názory všetkých zúčastnených strán. Na jednej strane by mal prezident spájať ľudí tak, že podporí zákony, ktoré vytvárajú dostatočne slobodné prostredie na podnikanie. Zároveň podporí dostatočne bezpečné prostredie na prácu a dostatočne dôstojný život aj ekonomicky neaktívnych občanov. Musíme vytvárať podmienky pre dôstojný ekonomický život všetkých občanov.

Vládna koalícia v posledných mesiacoch predstavila viacero opatrení, ktorými chce pomôcť zvýšiť životnú úroveň bežných ľudí. Koho sa konkrétne dotknú?

Hospodárenie štátu umožňuje pretaviť rast ekonomiky a dobré výsledky do konkrétnych sociálnych opatrení pre ľudí. Jedným z najzreteľnejších opatrení bude výrazné zvýšenie platov zamestnancov v štátnej a vo verejnej správe. Zároveň bude pokračovať ďalšie zvyšovanie platov učiteľov a budúci rok by si mali prilepšiť aj zdravotné sestry, vojaci či policajti.

Podľa dlhodobých prieskumov sú jednými z najohrozenejších skupín mladé rodiny. Aké opatrenia prispejú na zlepšenie ich životnej úrovne?

Jedným z nich má byť zdvojnásobenie daňového bonusu na dieťa do veku šesť rokov, čo rodičovi s jedným dieťaťom zníži dane a zvýši čistú výplatu ročne o viac ako 250 eur. Pri dvoch malých deťoch to bude viac ako 500 eur, čo predstavuje výraznú finančnú injekciu do rozpočtu domácnosti. Zároveň sa pripravuje opatrenie tzv. štartovacích pôžičiek, určených pre ľudí zakladajúcich si rodiny, ktoré by malo v polovici budúceho roku vstúpiť do platnosti a ešte viac podporiť rodiny s deťmi. Dôležitou súčasťou tejto štartovacej pôžičky bude totiž odpustenie časti istiny pri narodení dieťaťa. Pri 15-tisícovej pôžičke by bolo možné odpustiť pri troch deťoch až 6-tisíc eur z istiny.

Viac informácií nájdete na webovej stránke: www.belabugar.sk

Objednávateľ: MOST – HÍD, politická strana, Sídlo: Trnavská cesta 37, 83104 Bratislava – Nové mesto
Dodávateľ: DIGILINE, spol. s r. o., Panónska cesta 7, 851 04 Bratislava, IČO: 48228869

chyba