Každý človek má rovnakú hodnotu vrátane prezidenta republiky

Jedným z najväčších prekvapení na našej politickej scéne v roku 2018 bolo, že aj Béla Bugár oznámil svoju kandidatúru na post prezidenta Slovenskej republiky.

13.11.2018 00:00
foto

Ako kandidát na post prezidenta často hovoríte o tom, že by ste chceli byť prezidentom všetkých občanov. Čo tým myslíte?

Práve súčasný prezident sa nedávno vyjadril, že len hlúpy človek nemení názory, keď sa menia okolnosti. To môže byť v mnohých prípadoch pravda, sú však veci, na ktoré človek svoj názor nikdy nezmení. Pre mňa takouto základnou myšlienkou je občiansky princíp. Som totiž presvedčený, že len vtedy môžeme mať pocit, že žijeme v dobrej krajine, keď všetci máme zaručené rovnaké práva a rovnaké zaobchádzanie. Maďari, Slováci a vôbec každý. K tomu patria, samozrejme, aj rovnaké povinnosti. Dobre fungujúca krajina nemôže byť podľa mňa postavená na inom základe a dobrý prezident republiky sa nemôže pozerať na občanov inak ako na rovnoprávnych.

Občiansky princíp je dôvodom, že sa uchádzate o post prezidenta aj napriek tomu, že ste Maďar?

Jednu vec by som chcel hneď na začiatku spresniť. Nomináciu na funkciu prezidenta som neprijal napriek tomu, že som Maďar, ale spolu s tým. Áno, som kandidát maďarskej národnosti, ale spoločnosť na Slovensku je podľa mňa dosť zrelá na to, aby to už nebolo prvoradou témou. Ktokoľvek, kto sleduje politiku, môže poznať moju dlhoročnú prácu ako predsedu strany a parlamentného politika alebo aj prostredníctvom osobných stretnutí. Každý vie, aké hodnoty vyznávam, za ktorými si vždy stojím.

Čo považujete za svoj najdôležitejší cieľ v súvislosti s občianskym princípom?

Potrebujeme takého prezidenta, ktorý chápe a vie, že Slovensko je pestrofarebná krajina, ktorá môže dobre fungovať len za predpokladu, že dokážeme nájsť spoločnú reč medzi jednotlivými skupinami. Medzi Maďarmi, Slovákmi, Rómami, Rusínmi a ďalšími. Práve preto má byť prezident tolerantný, otvorený a zodpovedný politik, ktorý je schopný zastupovať tieto hodnoty a dokáže nejednotnosť zredukovať a nie ju posilniť. Moja doterajšia práca je dôkazom toho, že tieto schopnosti mám, preto si myslím, že by som dokázal občiansky princíp úspešne zastupovať aj ako prezident republiky.

Viac informácií nájdete na webovej stránke: www.belabugar.sk

Objednávateľ: MOST – HÍD, politická strana, Sídlo: Trnavská cesta 37, 83104 Bratislava – Nové mesto
Dodávateľ: DIGILINE, spol. s r. o., Panónska cesta 7, 851 04 Bratislava, IČO: 48228869

chyba