Mlynčeky na kávu - čo sa oplatí vedieť pred nákupom?

Mnoho baristov považuje mlynčeky na kávu za nevyhnutnú výbavu kaviarní, reštaurácií a barov. Tieto mlynčeky presne melú čerstvé kávové zrná a zaisťujú, že nápoj nezhorkne a nestratí svoju arómu. To však nie je jediná informácia, ktorú treba poznať pred nákupom mlynčeka na kávu. Čo ďalšie sa teda oplatí vedieť? Zodpovedáme!

12.09.2024 00:00
gastromania, kavovar

Mlynčeky na kávu – ako fungujú?

Mlynčeky na kávové zrná sú medzi baristami jednou z najobľúbenejších volieb, a to z dôvodu ich ovládacieho mechanizmu. Mlynčeky s kameňmi sú vybavené špeciálnymi mlynčekmi, ktoré sa otáčajú a veľmi presne drvia kávové zrná. Vďaka tomu nevzniká prach, ktorý často nepriaznivo ovplyvňuje chuť kávy. Pri mletí vzniká veľmi málo tepla, ktoré sa následne odvádza. Vďaka tomu káva nemení svoje nutričné vlastnosti, nezhorkne a jej aróma zostáva rovnaká. Tento typ mlynčeka navyše umožňuje nastaviť stupeň namletia kávových zŕn.

Mlynčeky – zistite ich výhody!

Ako sme už spomínali vyššie, mlynčeky na kávu sú presné, nevytvárajú prach a sú schopné účinne odvádzať vzniknuté teplo, čo má veľký význam pre arómu a chuť nápoja. Avšak tým ich výhody nekončia!

  • Čerstvosť mletej kávy – mletím zŕn v mlynčekoch môžeme pripraviť čerstvo namletú kávu tesne pred použitím. To zaručuje zachovanie plnej arómy a chuti, a tým aj vysokú kvalitu nápoja.
  • Trvanlivosť – tieto zariadenia bývajú trvanlivejšie a odolnejšie proti opotrebovaniu v porovnaní s nožmi v nožových frézkach. Mlynček s kameňmi ponúka vyššiu odolnosť a dlhú životnosť.
  • Menšie zanášanie mlynčeku – vďaka rovnomernému mletiu nemajú mlynčeky tendenciu sa zanášať.
  • Tichá prevádzka – tento typ mlynčeka obvykle nevytvára hluk, čo je výhodné v gastronomickom prostredí, kde môže byť problémom pre pohodlie zákazníkov.
  • Konzistencia chuti – mletie zrnkovej kávy zaručuje rovnomernú hrúbku častíc. Chuť a aróma nápoja sú preto jednotné.

Ako sa mám starať o svoj mlynček?

Keď už sme sa zmienili o čistení kverkového mlyna, radi by sme vám napovedali o jeho údržbe. Správna starostlivosť o toto zariadenie zabráni jeho prípadnému mechanickému poškodeniu a predĺži jeho životnosť. Tu je niekoľko tipov.

  • Aspoň raz denne vyprázdnite zásobník na kávové zrná a vyčistite viditeľné zvyšky kávy.
  • Raz týždenne by ste sa mali dostať k srdcu mlynčeka, teda kávovým zrnám, a mechanicky ich očistiť od kávových usadenín. Za týmto účelom ich najlepšie rozoberte – tak budete mať istotu, že to urobíte dôkladne. Pre túto fázu dobre poslúži mäkká kefa, štetec alebo kus látky.
  • Každý mesiac je vhodné proviesť hĺbkové čistenie pomocou špeciálnych čistiacich prostriedkov určených pre brúsky.
  • Nezabúdajte na pravidelnú údržbu podľa odporúčania výrobca. Niektoré mechanizmy môžu okrem iného vyžadovať mazanie.
chyba