Aj vy vyhadzujete starú zeleninu a ovocie? S tyčovým mixérom tieto potraviny spracujete

Dopady ľudskej neohľaduplnosti k planéte pociťujeme čoraz intenzívnejšie. Je v záujme každého z nás, aby sme sa snažili o eliminovanie odpadu. Každý Slovák vyhodí v priemere až 83 kíl potravín ročne, pričom viac ako 70 percent pochádza z domácností.

08.06.2023 00:00
tycovy mixer, pr Foto:

Skôr, ako vložíte staršiu zeleninu či ovocie do nádoby na kompost, popremýšľajte, ako by sa dali spracovať. Ak máte doma tyčový mixér s príslušenstvom, zvládnete to ľavou zadnou.

Keďže nám záleží na životnom prostredí i vašom zdraví, uľahčíme vám to. Máme pre vás tipy, ako spracovať starú zeleninu a ovocie tak, aby chutili celej rodine.

Tyčový mixér ako pomocník pri redukcii potravinového od­padu

Ponorný mixér je vďačným spoločníkom v kuchyni, pretože skráti čas varenia, šetrí energiu a vnáša do prípravy pokrmov pozitívne emócie. Avšak pomôže aj pri spracovaní ovocia a zeleniny, ktoré bežne končia v komposte, hoci sú stále vhodné na konzumáciu. Čo s nimi?

Zvädnutý zeler, cvikla, mrkva i zemiaky chutia skvelo ako hranolky

Ak ste z komory alebo chladničky vytiahli koreňovú zeleninu a zemiaky, ktoré majú zošuverenú šupku, nevyhadzujte ich, ale dajte im šancu. Stačí, keď ich očistíte a využijete všestranný foodprocesor.

Tyčový mixér Braun MultiQuick spracuje pomocou food procesora zeler, mrkvu, cviklu i zemiaky do tvaru hranolkov. Navyše všetko bez akýchkoľvek škvŕn na obkladačkách.

Hranolky uložte na papier na pečenie, dochuťte soľou a bylinkami.. Na záver ich pokvapkajte olivovým olejom a pečte do zlatista pri teplote 200 stupňov Celzia. Podávajte s dressingom pripraveným z bieleho jogurtu, olivového oleja, citrónovej šťavy a byliniek podľa chuti.

Jablká so zošuverenou šupkou, mäkké hrušky i ovädnutý špenát sa hodia do smoothie

Zostali vám jablká a hrušky, ktoré nikto nechce zjesť, pretože nie sú vizuálne atraktívne? Nechce sa vám pridávať špenát do šalátu, pretože je zvädnutý a nedá sa to zamaskovať? Pripravte si z týchto surovín smoothie.

Pomôže vám ponorná mixovacia noha k tyčovému mixéru Braun MultiQuick. Očistené ovocie dajte do nádoby, pridajte špenát, rastlinné mlieko, ochuťte vanilkou alebo škoricou a zmixujte. Podľa potreby môžete zriediť s vodou.

Prezreté banány sú skvelé v muffinoch

Ak máte radi sladké, ale uvedomujete si, že to preháňate so spotrebou cukru, upečte si muffiny zdravšie. Namiesto cukru použite prezreté banány, ktoré spracujete pomocou nadstavca k ponornému mixéru na pyré a kaše.

Na prípravu receptu potrebujete 2 šálky špaldovej múky, ½ balíčka prášku do pečiva, 5 rozmixovaných prezretých rozmixovaných banánov, za hrsť hrozienok, kúsky kvalitnej horkej čokolády, 2 vajíčka a ½ šálky oleja alebo rozpusteného masla. Všetky suroviny dajte do nádoby a zmiešajte pomocou šľahacej metly. Košíčky na muffiny naplňte cestom a pečte do zlatista pri teplote 180 stupňov Celzia.

Strúhané ovocie a zelenina sa dá použiť v mnohých receptoch

Jablká so zošuverenou šupkou, zmäknutá tekvica, mrkva či cuketa chutia úžasne v sladkých i slaných receptoch. Stačí ich očistiť a nastrúhať napríklad pomocou food procesora k ponornému mixéru.

Strúhané jablká sa hodia do koláčov. To isté platí aj pre tekvicu a cuketu. Nastrúhaná mrkva sa stane vďačnou súčasťou zeleninovej polievky.

Pyré nemusí byť iba zo zemiakov

Klasické zemiakové pyré v modernej gastronómii snáď už ani nenájdete, pretože vždy je nejakým spôsobom vylepšené. Avšak pyré sa dá pripraviť aj zo zeleniny, ako napríklad tekvice, hrášku či mrkvy.

Ak teda máte k dispozícii staršiu zeleninu a neviete, čo s ňou, očistite ju, uvarte a pomocou nadstavca na pyré z nej urobte lahodné pyré či kaše. Nezabudnite ich dochutiť soľou a bylinkami podľa chuti.

chyba