Budweiser Budvar sa spája nielen s domácimi, ale aj zahraničnými remeselnými pivovarmi. Poteší vás, keď zistíte prečo

27.04.2023 00:00
budvar, pr nepouzivat

Aký rozdiel nájdete medzi Budějovickým Budvarom a inými veľkými pivovarmi u nás? Priepastný. Budvar je jedným z posledných veľkých pivovarov, ktoré si ctia poctivé remeselné postupy. Kdekoľvek vo svete si Budweiser Budvar Original kúpite, máte istotu, že ho uvarili výhradne iba v Českých Budějoviciach, z vody z vlastných artézskych studní, celých hlávok žateckého chmeľu a moravského sladu. Zároveň ho pivovar necháva ležať celých 90 dní. Poctivý tradičný spôsob varenia Budweiser Budvar spája s malými remeselnými pivovarmi, ktoré český národný pivovar nevníma ako konkurenciu, ale naopak, vyberá si z nich tie, ktoré ho zaujmú a spoločne niekoľkokrát do roka uvaria špeciálne pivo.

Budweiser Budvar rozvíja a podporuje poctivé pivovarníctvo

A prečo Budweiser Budvar podporuje remeselných pivovarníkov? „Ako český národný pivovar s dlhou históriou cítime, že máme povinnosť rozvíjať a podporovať české pivovarníctvo. Spoluprácou s malými pivovarmi poukazujeme na to, aký je svet piva rozmanitý, a že pivo je ušľachtilý nápoj, ktorý si zaslúži úctu. Snažíme sa tým prispievať aj k publicite našich kolegov z remeselných pivovarov, ktorú si bezpochyby zaslúžia,“ vysvetľuje Aleš Dvořák, obchodný sládok Budějovického Budvaru. „Budvar poskytuje malým pivovarom vlastné kvasinky, zázemie, skúsenosti, distribučnú i marketingovú podporu. Nám to naopak dáva skôr duchovný rozmer. Ukazuje to, že v Budvare nestojíme bokom od moderného vývoja a tým, že podporujeme pivnú rozmanitosť, šírime slávu a radosť z poctivého piva,“ dopĺňa Aleš.

budvar, pr nepouzivat

Na festivaloch piva nájdete medzi remeselnými pivovarmi aj Budweiser Budvar

Pivné špeciály od rôznych pivovarov môžu pivní nadšenci najčastejšie ochutnať na niektorom z pivných festivalov. Budweiser Budvar sa na nich už tradične predstavuje v spoločnom stánku so spolupracujúcimi minipivovarmi. Na aprílovom Salóne piva Budweiser Budvar spoločne s pivovarom Sibeeria predstavili exkluzívnu limitku, silný 8% Imperiálny Baltický Porter s názvom Black Jack. Zaslúžene vzbudil veľký ohlas. „Pivné festivaly predstavujú výnimočnú príležitosť ochutnať rôzne, mnohokrát netradičné štýly piva a na mieste porovnať, ako si s ich varením poradili rôzne pivovary. Návštevníkov mnohokrát prekvapí, že pivo vie ohromiť rozsahom rôznorodých chutí,“ vysvetľuje Aleš Dvořák. A práve Budweiser Budvar má so svojimi poctivými ležiakmi zaslúžené miesto medzi ostatnými remeselnými pivovarmi. Limitku s minipivovarom už tradične na festivale dopĺňajú ďalšie špeciality z Českých Budějovíc – legendárny Budweiser Budvar Kroužek, horký ležiak Budvar 33, Tmavý ležiak a Budvar Nealko.

budvar, pr nepouzivat

Svetový Budweiser Budvar a kultový BrewDog spojili sily

Budweiser Budvar si stojí za dlhoročným a hlavne konzistentným prístupom pri varení tradičných ležiakov. Ich prístup ich doviedol aj k netradičnej spolupráci s kultovým a pivármi obľúbeným škótskym pivovarom BrewDog. Na Slovensku a v Česku sa tak stali distribútorom ich legendárnej BrewDog Punk IPA. „S Brewdogom máme dobré vzťahy a vzájomne sa rešpektujeme. Sami si nás vybrali do svojich reštaurácií ako zástupcu poctivého českého piva. Naopak, Punk IPA sa medzi odborníkmi považuje za najlepšie pivo typu IPA na svete a preto ho hrdo podporujeme. Pozrite sa, ako nás vzájomne obohacuje spolupráca namiesto konkurenčného boja,“ usmieva sa Aleš Dvořák z Budvaru.

Spolupráca Budweiser Budvar a pivovaru BrewDog poteší najviac pivárov. Na Slovensku a v Česku si môžu vychutnať ikonickú BrewDog Punk IPA s nádychom tropického ovocia v čapovanej aj fľaškovej verzii a naopak, v baroch, ktoré BrewDog prevádzkuje na Britských ostrovoch, si môžu dať dobre vychladený čapovaný Budweiser Budvar Original.

A aké limitované pivá budeme môcť vďaka ďalšej spolupráci Budvaru s inými pivovarmi ochutnať najbližšie? Bude to pivo typu NEIPA s názvom Pop Up!, ktoré navarili spoločne sládkovia Budvaru a minipivovaru Pioneer Beer, ale aj osviežujúci letný ovocný kyseláč Mad Berry, ktorý zas vzišiel zo spolupráce s remeselným pivovarom Mad Cat. Sledujte pivné festivaly v lete, aby vám limitky neušli!

budvar, pr nepouzivat
chyba