Nedokonalá pleť vie potrápiť: Boj proti vyrážkam či upchatým pórom našiel spojenca.

Keď sa povie problematická pleť, mnohým z nás sa ako prvý vybaví v mysli obraz nespokojného tínedžera či tínedžerky, ktorých trápi akné. Faktom však je, že pleťové nedostatky nie sú limitované obdobím puberty a drobné nedokonalosti zažíva takmer každý z nás aspoň raz za čas. Ak nám navyše príroda nadelila mastnejšiu pokožku, so zanášaním pórov, vznikom čiernych bodiek (komedónov) či drobných vyrážok a pupienkov budeme s vysokou pravdepodobnosťou bojovať opakovane celé roky.

31.03.2023 00:00
nivea, nepouzivat

Kde sa ukrýva problém?

Je to jednoduché – nadmerná produkcia mazu v pleti patrí ku kľúčovým faktorom, ktoré sa podpisujú pod prejavy problematickej kože. Samozrejme, v hre sú aj ďalšie faktory, ktoré zohrávajú svoju rolu u žien aj mužov v staršom veku. Či už sú to škodlivé vplyvy okolitého prostredia, vplyv nezdravého životného štýlu, fajčenie či dokonca stres alebo užívanie liekov aj hormonálne zmeny (predovšetkým u žien). To všetko sa podpisuje pod problematickú pleť, ktorej prejavy sa aj v staršom veku môžu začať a skončiť pri drobných vyrážkach, no u niektorých jednotlivcov môžu mať omnoho výraznejšie prejavy akné a postihnutej pleti.

Ako pripomína Marie Koswig, odborníčka na výskum a vývoj značky Nivea, či už sú pupienky výrazné alebo menšie, vždy sú vnímané ako nežiaduce. „Hlavnou príčinou nedokonalostí pleti je nadmerná produkcia kožného mazu a koncentrácia odumretých buniek na pokožke. Kombinácia týchto dvoch javov spôsobuje upchávanie pórov, ktoré sa prejavuje komedónmi alebo jednoducho povedané čiernymi (alebo bielymi) bodkami. Upchaté póry sú dokonalým prostredím pre baktérie a následne sa s vysokou pravdepodobnosťou objaví výskyt viditeľného zapálenia a začervenania,“ vysvetľuje Marie Koswig.

nivea, nepouzivat

Čistenie je kľúčové, musí byť však jemné

Riešenie problematickej pokožky má v tomto prípade celkom logickú odpoveď. Pokožka si pýta pravidelné a dôkladné hĺbkové čistenie a exfoliáciu. Zatiaľ čo prvý krok, teda čistenie, sa stará o odstránenie prebytočného mazu a pomáha regulovať jeho tvorbu, s exfoliáciou odstránime z kože odumreté bunky a podporíme prirodzený proces obnovy pleti. Zdôrazniť však tiež treba, že proces pravidelného čistenia kože musí byť k pleti šetrný, jemný a produkty, ktoré na nej používame, by ju nemali vysušovať. Aj podľa Marie Koswigovej je dobré spoľahnúť sa na osvedčené ingrediencie, ktoré spolupracujú pri exfoliácii a zároveň sú jemné k pleti. Ide o trio v zložení kyselina glykolová (AHA), kyselina salicylová (BHA) a niacínamid (vitamín B3). Kyselina glykolová poskytuje pleti exfoliáciu, kožu hydratuje a pomáha aj proti tvorbe nadmerného mazu, pri kyseline salicylovej sa do popredia dostáva jej schopnosť uvoľňovať nečistoty z pórov a aktivácia procesu obnovy pleti. Má tiež antibakteriálne účinky pri pôsobení na pokožku. Jemnosť a upokojenie potom ešte podporí pôsobenie niacínamidu, ktorý má protizápalové účinky a pomáha obnoviť prirodzenú hydratačnú bariéru pleti.

Nový spôsob boja s problematickou pokožkou

Spojenie všetkých troch ingrediencií ponúka aj nový rad kozmetiky Nivea, ktorý je už v predaji pod názvom Derma Skin Clear. Práve Marie Koswig je súčasťou výskumného tímu, ktorý niekoľko rokov pracoval na rade obsahujúcom štyri rozličné produkty, ktoré sú odpoveďou pre ľudí s problematickou pokožkou. „Spotrebitelia očakávajú veľmi šetrné a jemné produkty najvyššej kvality. Rozhodujúca je ale vysoká účinnosť, viditeľné výsledky a dlhodobé účinky. Sme veľmi hrdí, že sa nám podarilo takýto kozmetický rad vytvoriť. Výskumné práce trvali niekoľko rokov. Teraz naše vedecky podložené receptúry dosahujú skvelé výsledky pre zdravšie vyzerajúcu pleť,“ hovorí Marie Koswig.

NIVEA Čistiaci pleťový gél DERMA SKIN CLEAR,...
NIVEA Čistiaci pleťový peeling DERMA SKIN...
+2NIVEA Nočný exfoliátor Derma Skin Clear, 40 ml,...

Značka tak ponúka momentálne kvarteto produktov, v ktorom sa nachádza čistiaci pleťový gél, voda aj píling a dopĺňa ich nočný exfoliátor. „107 spotrebiteľov denne testovalo náš Nočný exfoliátor. 93 % potvrdilo viditeľne jasnejšiu a čistejšiu pleť iba za sedem dní. Po štyroch týždňoch až 93 % z nich potvrdilo, že pupienky aj ďalšie nedokonalosti sú viditeľne redukované,“ hovorí hrdo Marie Koswig, pričom odporúča používať celý rad súčasne. „Jednotlivé ingrediencie a produkty tohto radu sú dokonale zladené. A rutina starostlivosti o pleť bude s nimi určite jednoduchšia,“ podčiarkuje na margo kozmetického radu, ktorý je vegánsky a jeho obaly sú vyrobené z 98 % z recyklovaného materiálu.

TIPY na ošetrenie problematickej pleti

Okrem kvalitnej a účinnej kozmetiky existuje ešte niekoľko zásad, ktoré pri koži so sklonom k tvorbe vyrážok či komedónov zohrávajú dôležitú rolu. Aj jednotlivci s normálnou pleťou si ich však určite môžu osvojiť, aby kožu udržali v ideálnej kondícii. Prospievajú vo všeobecnosti.

  1. Čisté ruky – pokožka si pýta pravidelné čistenie, ale ak ho budeme robiť so špinavými rukami, je to strata času. Pred každým čistením kože si ruky dôkladne dezinfikujte, umyte mydlom a až potom pristúpte k umývaniu tváre čistiacim pleťovým gélom alebo emulziou. Ruky si pritom umývajte nielen pred čistením pleti, ale viackrát za deň.
  2. Čisté uteráky – po umytí pokožky ju zvyčajne osušíme uterákom. Aj preto je dôležité, aby sme na pleť a tvár používali iný uterák ako na zvyšok tela. Každý člen domácnosti by mal mať svoj vlastný. Treba ich tiež nechať dobre vysušiť a pravidelne meniť. Tie na tvár určite častejšie ako uteráky na telo.
  3. Čisté „nástroje“ – platí tiež, že pravidelná hygiena a dezinfekcia sa týka všetkého, čím sa dotýkate tváre – či už je reč od hubky na mejkap a štetca na púder u žien až po mobilný telefón, slúchadlá alebo počítačovú klávesnicu, na ktorej naše prsty strávia denne aj hodiny. Prenos baktérií a nečistôt je v tomto prípade naozaj ľahký a treba ho čo najviac eliminovať.
  4. Vhodné produkty – ani pri problematickej pleti nemusíte rezignovať na používanie mejkapu a nemali by ste rezignovať na používanie ochranného krému so SPF (ak používate produkty s AHA a BHA, je to absolútna nutnosť). Majte však na pamäti, že vhodné sú prípravky, ktoré póry neupchávajú – teda s nekomedigénnym zložením.
  5. Zdravý život, zdravá pleť – pravidlo azda to najzákladnejšie. Vhodná a zdravá strava, ktorá nepodnecuje prejavy potravinovej intolerancie a vznik alergií, dostatočný pitný režim a cvičenie, ktoré kožu prekrví – to všetko je pre kožu skvelé.
nivea, nepouzivat
chyba