Vzácna kniha (nielen) pre Liptákov

20.03.2023 00:00
1 SV a Liptov 1, pr nepouzivat

Prednedávnom uzrelo svetlo sveta druhé, doplnené vydanie knihy Prvá svetová vojna a Liptov. Jej autorom je historik PhDr. Peter Vítek z Liptovského Mikuláša. Prvé vydanie vzniklo vďaka Liptovskému múzeu v Ružomberku a jeho vtedajšiemu riaditeľovi PhDr. Martinovi Krupovi. „Vydanie publikácie sme načasovali ku 100-ročnici vypuknutia prvej svetovej vojny. Paradoxom bolo, že nám vtedajší poskytovatelia rôznych grantov, ktorých sme oslovili, žiadne finančné prostriedky nepridelili, a tak celý náklad zafinancovalo Liptovské múzeum v Ružomberku“, povedal autor knihy. Dodal, že satisfakcia prišla vo forme veľkého záujmu o knihu a najmä získaním Ceny Slovenskej historickej spoločnosti pri Slovenskej akadémii vied v Bratislave za rok 2015, v kategórii populárno-náučnej literatúry. Postupný dopredaj knihy, ale najmä množstvo nových údajov ku obetiam vojny, ktoré sa medzitým publikovali, autorovi čoraz viac vnucovali myšlienku opäť vydať knihu s doplnenými a kompletnejšími údajmi.

zväčšiť
1 SV a Liptov 2, pr nepouzivat

P. Vítek zoznamy padlých a legionárov priebežne dopĺňal popri príprave niektorých obecných monografií. Množstvo nových údajov priniesla aj príprava pamätnej tabule padlým z Liptovského Mikuláša aj okolitých obcí spolu s vydaním publikácie Liptovský Mikuláš a Veľká vojna v roku 2018 pri príležitosti 100. výročia ukončenia prvej svetovej vojny. “Aj napriek všetkým uvedeným skutočnostiam mi trvalo skoro dva mesiace intenzívnej práce, kým som všetky nové údaje porovnal s pôvodným textom a vytvoril nový koncept publikácie. Aj napriek všetkým dostupným prameňom a literatúre, ktoré v dnešnej dobe poskytuje aj virtuálny priestor, nie je možné povedať, že počet obetí v obciach Liptova, ktorý je v inovovanej verzii publikácie uvedený, je úplný. Zaiste sa však približuje, podľa možností, ku skutočnosti“, doplnil autor. Publikácia vyšla v neľahkej dobe svetovej pandémie a celosvetového napätia, spôsobeného, okrem iného aj energetickou a hospodárskou krízou. Jej tvorca je názoru, že „opodstatnenie jej vydania je o uvedené momenty na mieste a možno mnohým ľuďom viac otvorí srdcia a naplní ich pokorou, ktorá v tomto komplikovanom systéme modernej doby začína byť vzácnejšia ako soľ.“ Želá si, aby každý Lipták našiel v knihe časti, ktoré ho zaujmú, alebo časti, ktoré mu doplnia rozhľad a vedomosti z rodinnej histórie.

zväčšiť
1 SV a Liptov 3, pr nepouzivat

Autor sa v publikácií venuje životným osudom Liptákov počas 1. svetovej vojny. Na jednej strane sú to vojaci bojujúci na východnom fronte v Halíči a Karpatoch, a potom obyvatelia v zázemí, ktorí museli znášať dôsledky neľahkej doby, ako napr. rekvirovanie potravín, ich nedostatok a pod. Mnohí vojaci z Liptova volili ruské zajatie než smrť. Niekoľko stoviek z nich vstúpilo do česko-slovenských légií, ktoré sa utvárali v Rusku, Francúzsku a Taliansku.

zväčšiť
1 SV a Liptov 4, pr nepouzivat

Viac ako 2750 Liptákov zahynulo na frontoch, v nemocniciach či zajateckých táboroch na rôznych miestach Európy a Ázie. Autor podrobne spísal aj mená padlých bojovníkov a účastníkov bojov. Tí, čo sa vrátili domov, boli často zmrzačení a nedokázali tak zabezpečiť obživu pre svoje rodiny. Niektorí z nich zomreli na následky vyčerpania a chorôb. Všetky útrapy vystriedali nádeje zo vzniku nového štátneho zriadenia – Česko-slovenskej republiky.

Knihu v cene 33 € si môžete objednať na emailovej adrese bohus22@atlas.cz.

zväčšiť
1 SV a Liptov 5, pr nepouzivat
zväčšiť
1 SV a Liptov 6, pr nepouzivat
chyba