Vaše 2% pomáhajú ľuďom bez domova

Nezisková organizácia Depaul Slovensko podáva už 17 rokov každý deň pomocnú ruku ľuďom bez domova. Aj 2 % venované z vašich daní jej v tom významne pomáhajú. Ako konkrétne, o tom sme sa porozprávali s jej riaditeľom Jozefom Kákošom.

16.03.2023 00:00
odkaz
depaul, pr nepouzivat

Vaša nezisková organizácia sa venuje ľuďom, ktorí prišli o svoj domov. Na čo všetko potrebujete peniaze?

Poskytujeme viacero sociálnych služieb pre ľudí v núdzi – nocľah, stravu, hygienu, ošatenie, ošetrenie, sociálne poradenstvo, ale aj podporu pri hľadaní práce či dostupného bývania.

Okrem nízkoprahovej Nocľahárne sv. Vincenta de Paul, kde denne naše služby využíva 200 ľudí, máme aj ďalšie zariadenia: dva útulky pre chorých bez strechy nad hlavou s kapacitou 50 osôb a nízkoprahové denné centrum a Ošetrovňu sv. Alžbety, ktoré denne navštívi viac ako 40 ľudí. Náš terénny tím sociálnych pracovníkov pôsobí v štyroch mestských častiach Bratislavy. Novinkou je Integračný program bývania, prostredníctvom ktorého sa nám zatiaľ podarilo nájsť bývanie pre 7 ľudí.

Pociťujete aktuálnu ekonomickú krízu aj vo vašej organizácii?

Zvyšovanie cien pociťujeme najmä na cenách potravín a energií. Prichádzajú k nám aj noví klienti, pretože na Slovensku chýba záchytná sieť pre ľudí v krízovej životnej situácii.

Ľudí a organizácií, ktoré potrebujú pomoc, je naozaj veľa. Prečo by verejnosť mala venovať pozornosť ľuďom bez domova?

Rozhodnutie koho podporiť je na každom z nás. Ak by sme sa bližšie pozreli na to, kto sú ľudia bez domova, zistili by sme, že až 80 % z nich sú „neviditeľní“. Často sú čisto oblečení, chodia do práce, riešia svoju komplikovanú životnú situáciu. Bez podpory najbližších je to veľmi náročné. Len v našej nocľahárni máme medzi klientmi mladých ľudí, týrané ženy, seniorov, ťažko chorých, závislých a iné ohrozené skupiny obyvateľstva. O tom, že človeku sa môže zrútiť život a príde o všetko, hovoria smutné príbehy, s ktorými sa denne stretávame.

Čo všetko robíte pre ľudí, ktorí sa ocitli na ulici, darí sa vám vrátiť ich do normálneho života?

V rámci krízovej intervencie máme nocľaháreň pre všetkých, aj pre ľudí pod vplyvom alkoholu a drog. Súčasťou našej pomoci je sprevádzanie pri vybavovaní dokladov, dôchodku, osobného bankrotu či hľadaní práce. No pri návrate do skutočne dôstojného života je najefektívnejšie poskytnúť ľuďom na ulici bývanie ako prvé, pretože keď má človek domov, oveľa jednoduchšie chodí do práce, či rieši svoje zdravotné komplikácie.

Ako im môže pomôcť ktokoľvek z nás?

Poskytnutím finančnej alebo materiálnej pomoci. Môžete sa stať pravidelným darcom prostredníctvom adopcie postele v našich zariadeniach. Podporiť našu organizáciu môžete tiež poskytnutím 2% z dane. Vďaka nim dokážeme pokryť časť nákladov na stravu, energie, nákup čistiacich prostriedkov či zdravotníckeho materiálu. Pri aktuálnych cenách predpokladáme, že v roku 2023 vynaložíme až 145 800 € na stravu, 48 100 € na elektrinu, 40 000 € na pranie. Pokryť tieto náklady bez podpory darcov si nedokážeme v súčasnosti ani predstaviť. Vaše 2% nám veľmi pomôžu. Ďakujeme.

Vaše 2% môžete venovať Depaul Slovensko TU:

  • Údaje o prijímateľovi 2%:
  • Názov: Depaul Slovensko, nezisková organizácia
  • Forma: Nezisková organizácia
  • IČO: 37924443
  • Sídlo: Kapitulská 18, 814 14 Bratislava
  • Rok: 2022

Naskenuj QR kód a stiahni vyhlásenie o poukázaní 2% dane pre Depaul Slovensko

chyba