Viete o alkohole všetko? Kvíz „Pijete s rozumom?“ preverí vaše znalosti a odhalí najväčšie mýty

Slováci ročne vypijú 374 miliónov litrov piva, 87 miliónov litrov vína a 52 miliónov litrov destilátov. Alkohol je jednoducho v našich končinách bežným sprievodcom osláv a posedení. Napriek tomu ešte stále mnoho Slovákov podlieha rôznym mýtom a polopravdám o alkohole.

02.03.2023 00:00
Pi s rozumom, pr, nepouzivat

Ani tragické nehody, ktoré otriasli Slovenskom, sa nepodpísali na zodpovednejšej konzumácii alkoholu. „Je načase začať hovoriť nahlas okrem škodlivosti alkoholu aj o jeho zodpovednej konzumácii,” hovorí Tomáš Huba z OZ Fórum Pi s rozumom.

Najčastejšie mýty o alkohole

Pre dospelých a ani pre tínedžerov nie je problém vymenovať pár značiek piva, niekoľko druhov vína, tvrdého alkoholu, ani zloženie miešaných drinkov. O zodpovednom pití je však povedomie minimálne. Najčastejšie omyly vznikajú pri otázkach:

  • Má viac alkoholu deci vína, malé pivo alebo panák vodky?
  • Je horší tvrdý alebo mäkký alkohol?
  • Koľko je jedno promile?

Drvivá väčšina Slovákov sa stále domnieva, že najhorší je tvrdý alkohol, potom víno a najmenej škody narobí pivo. Tomáš Huba vysvetľuje najrozšírenejší mýtus o alkohole: „Alkohol je alkohol v akejkoľvek podobe. Či vypijete deci vína, malé pivo alebo panák vodky, prijmete rovnaké množstvo alkoholu. Alkohol nemožno deliť na tvrdý a mäkký, silný a slabý a už vôbec nie na zlý a dobrý alebo zdravší a škodlivejší…Navyše jeho odbúranie nijako neurýchlite – jedlom môžete spomaliť rýchlosť jeho vstrebávania, pečeň si však s jednotkou alkoholu (cca 10 g etanolu) poradí približne za rovnaký čas, nech už robíte čokoľvek.“

Pi s rozumom, pr, nepouzivat

Jeden drink zvýši hladinu alkoholu o cca 0,2–0,4 promile, pričom za hodinu dokáže organizmus za ideálnych okolností odbúrať len 0,15 promile. Na odbúranie alkoholu z jedného veľkého piva muž vážiaci 85 kg tak potrebuje asi 1 –1,5 hodiny a 60 kg žena až 3 – 4,5 hodiny. Pred uplynutím tejto doby by ste si rozhodne nemali sadať za volant, ani robiť iné rizikové činnosti. Iba pol promile alkoholu totiž zvyšuje pravdepodobnosť dopravnej nehody až o 100 % voči normálnemu stavu a pri 0,8 promile je to nárast až o neuveriteľných 400 %!

Pi s rozumom, pr, nepouzivat

Urobte si kvíz „PIJETE S ROZUMOM?“ a vyhrajte

Pomôcť prekonať rokmi prehlbované mýty a zároveň uviesť na pravú mieru všetky fakty o alkohole a tiež edukovať dospelých o jeho zodpovednej konzumácii je cieľom projektu, ktoré sa OZ Fórum Pi s rozumom rozhodlo spustiť spolu s európskou organizáciou spiritsEUROPE. 20 európskych krajín tak od 1.marca 2023 spúšťa interaktívny kvíz „PIJETE S ROZUMOM?“.

10 Slovákov, ktorí sa v kvíze otestujú, bude môcť vyhrať lístky na hudobný multikultúrny festival Pohoda. Po predchádzajúcich dobrých skúsenostiach budú na ňom aj tento rok hliadky Pi s rozumom, umožňujúce záujemcom zistiť hladinu alkoholu v krvi z dychu. Nájdete ich nielen v NGo stane, ale tiež priamo v areáli festivalu, no najmä pri odchode z festivalu smerom k parkovisku – ako pomoc vodičom, aby nesadali za volant so zostatkovým alkoholom. „Z praxe vieme, že týmto spôsobom účinne znižujeme riziko dopravných nehôd, spôsobených alkoholom za volantom,“ dodáva Tomáš Huba.

chyba