Študenti Trenčianskej univerzity sa aj tento rok môžu tešiť na viaceré novinky

Nový rok prináša pre Trenčiansku univerzitu Alexandra Dubčeka v Trenčíne opäť nové výzvy a projekty. Študenti sa aj tento rok budú tešiť z viacerých noviniek.

08.02.2023 00:00
tnuni, pr nepouzivat

Trenčín sa vďaka univerzite považuje za študentské mesto plné kreatívnych ľudí, ktorí vytvárajú jeho typickú atmosféru. Trenčianska univerzita ponúka širokú paletu študijných programov od materiálového inžinierstva, dizajnu a návrhárstva, strojárstva a automotive, ekonómie až po zdravotníctvo či politológiu s úzkym prepojením na prax. Študentom ponúka odbory, ktoré im neskôr umožnia vyberať si z pracovných ponúk tie najlepšie. Trenčianska univerzita k 31. augustu 2022 splnila požiadavky vyplývajúce zo Zákona o zabezpečovaní kvality vysokoškolského vzdelávania a Zákona o vysokých školách a od akademického roka 2022/2023 vzdeláva vo všetkých stupňoch a formách štúdia v študijných programoch zosúladených so štandardami Slovenskej akreditačnej agentúry pre vysoké školstvo.

tnuni, pr nepouzivat

O štúdium na Trenčianskej univerzite je čoraz väčší záujem. Do akademického roka 2022/2023 sa do prvých ročníkov prihlásilo 2109 uchádzačov. Na základe rozhodnutí o prijatí bolo zapísaných 853 študentov v dennej a externej forme štúdia. „Zaznamenali sme nárast v porovnaní s uplynulým akademickým rokom 2021/2022, kde sa na štúdium prihlásilo 1806 uchádzačov a zapísalo sa 817 študentov“, uviedol rektor Jozef Habánik. Neustále stúpa aj záujem zahraničných uchádzačov o štúdium na univerzite, v akademickom roku 2022/2023 sa na univerzite vzdeláva 161 zahraničných študentov. Trenčianska univerzita v roku 2022 vyplatila takmer 700 tisíc EUR na štipendiách. Štipendium poberalo 662 študentov univerzity v priemernej výške 462 EUR. Opäť sa potvrdil aj záujem o absolventov Trenčianskej univerzity v rebríčku Profesia, ktorý zohľadňuje, koľko zamestnávateľov si na portáli Profesia.sk prehliadalo životopisy absolventov. V tomto rebríčku postúpila univerzita o tri priečky nahor a opäť sa umiestnila v top 10-tke škôl s najžiadanejšími absolventmi.

tnuni, pr nepouzivat

Univerzita ponúka kvalitné prostredie nielen na štúdium, ale aj relax a načerpanie nových síl. Už v roku 2021 úspešne ukončila rekonštrukciu univerzitného študentského domova a v roku 2022 pokračovala v revitalizácií univerzitného areálu v Záblatí v Trenčíne. Z prostriedkov Európskej únie investovala cez 491 tis. EUR do zelenej infraštruktúry, športovísk a vodozádržných opatrení. Výrazne sa tým zvýšila kvalita a atraktívnosť prostredia pre študentov, zamestnancov univerzity aj obyvateľov Trenčína. Univerzitný areál v ktorom sídli Fakulta špeciálnej techniky, zmodernizovaný Študentský domov a buduje sa Kreatívne centrum, tak získal významný rozvojový impulz s rešpektom k environmentálnym potrebám územia a biodiverzity. Na ploche viac ako 5600 m2 vznikol zelený kreatívny priestor, revitalizovala sa zeleň, odstránili sa staré environmentálne záťaže a nainštalovali sa prvky drobnej architektúry, športových a oddychových plôch. Tento rok sa začína s prípravou projektovej dokumentácie na výstavbu unikátneho vzdelávacieho a technologického campusu v areáli Fakulty priemyselných technológií a Spojenej školy v Púchove. EDUTECH Campus poskytne študentom kvalitné odborné vzdelávanie pre prax a moderný aplikovaný výskum. Na jeseň univerzita tiež vybudovala 3 nabíjacie stojany a spustila testovaciu prevádzku sharovania e-bicyklov a e-skútrov, ktoré sú rozmiestnené po fakultách univerzity, aby sa študenti mohli jednoduchšie presúvať medzi jednotlivými budovami. V letnom semestri spustí plnú prevádzku a študenti tak budú mať k dispozícii 15 skútrov a 30 elektro bicyklov na 3 stanoviskách. Univerzita chce okrem podpory mobility študentov prispieť aj k ochrane životného prostredia.

tnuni, pr nepouzivat
chyba