Módny návrhár Jan Černý: Verím v čistú a prirodzenú krásu

31.12.2022 00:00
Philip Morris, pr, nepouzivat Foto:

Už niekoľko rokov patrí medzi najzaujímavejších mladých dizajnérov v rámci módnej scény v Česku. Vďaka svojmu originálnemu pohľadu na streetwearovú módu sa stal jedným z najvyhľadáva­nejších návrhárov. Ako jeden z mála mal šancu rozvinúť svoj talent aj v zahraničí, a to na polročnej stáži v pánskom ateliéri módneho domu Louis Vuitton v Paríži. Jeho móda oslovuje nielen širokú verejnosť, ale aj známe osobnosti a známe značky, s ktorými nadviazal úspešné spolupráce. Jeho unisex kúsky sú skutočne zaujímavé a my sme ich mali možnosť vzhliadnuť aj počas predstavenia bezdymovej alternatívy IQOS ILUMA v Prahe. V nasledujúcich riadkoch sa dozviete, ako sa Jan dostal k svojej tvorbe a niečo viac prezradil aj o módnej inštalácii, ktorú vytvoril na naspomínaný pražský event.

Mali ste vždy vzťah k dizajnu? Prezraďte nám vašu cestu k vlastnej značke.

Vždy som vnímal estetiku, proporcie a harmóniu vo veciach okolo mňa. Či už to boli kusy nábytku, architektúra alebo oblečenie. Počas štúdia na gymnáziu som si postupne uvedomoval, že chcem pracovať v kreatívnom biznise a časom sa mi z toho dosť jasne vykryštalizovala práve móda.

O vašich modeloch hovoríte ako o „novej uniforme pre novú generáciu“. Aká je to generácia? Kto sa potom vo vašej tvorbe nájde a pre koho je určená?

Je to generácia, ktorá ale nie je špecifikovaná vekom. Ide o skupinu ľudí, ktorí premýšľajú „outside of the box“ a ktorých zaujíma špecifická kultúra, hudba, majú rozhľad a otvorenú myseľ. Chcú nosiť niečo špeciálne a tým sa oddeliť, ale súčasne aj prepojiť s ďalšími z nich.

Máte teda svoj rukopis. Vedeli ste od začiatku, akú módu chcete tvoriť?

Nevedel. Myslím si, že to ani nie je možné. Rukopis a DNA si značka alebo dizajnér buduje dlhodobo.

Spolupracovali ste s takými značkami ako Louis Vuitton, MBPFW, Esquire studio KVIFF, Lexus. Ako vnímate tieto spolupráce? Pretavilo sa to aj do vašej tvorby?

Vnímam je ako dôležitú časť mojej práce. Prepájanie značiek a rôznych svetov je často to, čo stvorí úplne novú vec.

Módny návrhár Jan Černý bol jednou z troch osobností, ktoré sa podieľali na kreatívnom stvárnení eventu v rámci uvedenia nového zariadenia na nahrievaný tabak IQOS ILUMA v Česku. Jan stvárnil pocit slobody a komfortu. Keďže nové bezdymové zariadenie ponúka aj mnoho možností personalizácie, vystavené modely navrhnuté v jeho ateliéri ju taktiež reflektovali.

Dizajnér je kreatívne povolanie, zrejme musíte mať stále nejaké nové podnety. Kto je pre vás vzorom a možno aj inšpiráciou?

Je ich určite viac. Nemám vzor alebo inšpiráciu v návrhárovi. Pracovať týmto spôsobom mi príde dosť prízemné. Obdivujem ale množstvo dizajnérov a umelcov, architektov, maliarov, sochárov a ďalších. Nedávno som napríklad navštívil stavby od architekta Césara Manrique, ktoré sú neuveriteľné!

V rámci pražského uvedenia bezdymovej novinky IQOS ILUMA ste vytvorili špeciálnu POP-UP show. Môžete nám prezradiť, ako ste prepojili novinku IQOS ILUMA práve s kúskami oblečenia?

Riešil som hlavne komfort a pohyblivosť tanečníkov v mojom oblečení. Majú na sebe crewnecky a tepláky v mojom signature strihu, ktoré sú dotvorené grafikou kvetov ILUMA.

Na eventu sme mali možnosť vidieť prierez vašou tvorbou na živých sochách. Podľa čoho a prečo ste vybrali práve tieto kúsky?

Vyberal som také “best of” archívne kúsky z minulých kolekcií. Rozlišoval som ich typovo do dvojíc – je tam dvojica denimu alebo dvojica oversized flanelových košieľ tak, aby sa vzájomne jednotlivé looky prepojili. Na outfitoch je tiež skvele vidieť, že sú unisexové, pretože vždy striedame oblečenie na dievčatách a chlapcoch. Na nohách majú moje tenisky Prestige x Jan.

Prezraďte nám ešte na záver, ako ste premýšľali nad inštaláciou?

Tak, aby zapadla do celkového priestoru a príbehu večera. Nasvietenie alebo taktiež make-up a vlasy som volil či najprirodzenejšie a najčistejšie, pretože verím práve v čistú a prirodzenú krásu.
+7
chyba