Futbalový šampionát ide do finále. Kto zasadne na trón?

Štyri týždne skvelých zápasov s množstvom prekvapení na úkor favoritov a jednou africkou rozprávkou sa naplnia už v nedeľu 18. decembra. V poradí 22. majstrovstvá sveta boli najdrahšie a celkom iste jedny z najkontroverznejších v celej histórii mundialu. Kto sa stane majstrom sveta? Bude to tretíkrát Argentína alebo titul spred štyroch rokov obhája Francúzi?

17.12.2022 00:00
Stadion, pr Foto:

Aj tohtoročné majstrovstvá potvrdzujú, že európske tímy to majú na šampionátoch konaných mimo starého kontinentu náročnejšie. V Rusku v roku 2018 a v Nemecku 2006 bolo semifinále čisto európskou záležitosťou. V Južnej Afrike v 2010 sa do semifinále dostali 3 európske tímy, no v rokoch 2002 (Južná Kórea a Japonsko) a 2014 (Brazília) si plnú porciu zápasov zahrali len po dva tímy z Európy. A v oboch prípadoch len jedno z týchto dvoch hralo finále. A rovnaká situácia sa na šampionáte opakuje aj teraz. Cez sito základných skupín, osemfinále a štvrťfinále sa medzi štyroch najlepších dostali dva európske tímy – Francúzsko a Chorvátsko, Argentína a obrovské prekvapenie, Maroko.

Prekvapenie v každom kole

O veľké prekvapenia nebola núdza od úvodu majstrovstiev až do štvrťfinále. Asi najväčším sklamaním boli Majstrovstvá sveta pre Nemecko a Belgicko. Tieto dva TOP svetové tímy nepostúpili zo skupiny. Kým Nemci pustili miestenku do osemfinále Japoncom a Španielom, Belgičania Maročanom a Chorvátom. Z hľadiska športových výsledkov možno práve túto skupinu označiť ako najťažšiu, nakoľko oba postupujúce tímy sa predstavili aj v semifinále. V ňom síce neuspeli, ale aj boj o tretie miesto je veľkým úspechom. V prípade Maroka doslova senzáciou.

Maroko, ako pravý čierny kôň majstrovstiev vyhralo skupinu, v ktorej nenašlo premožiteľa. Následne si poradilo so Španielskom aj Portugalskom a na ceste do finále ho zastavili až úradujúci majstri sveta Francúzi.

Chorváti v spomínanej skupine obsadili druhé miesto. V osemfinále zdolali Japoncov a vo štvrťfinále najväčšieho ašpiranta na titul – Brazíliu. V semifinále bola nad ich sily Argentína. Zápas o tretie miesto bude nepochybne skvelým divadlom. Oba tímy sa celý turnaj prezentovali skvelou technickou a tímovou hrou, Maroko navyše výnimočnou obranou, Chorvátsko celým turnajom ťahá fantastický brankár Dominik Livakovič.

Oba semifinálové súboje dopadli podľa papierových predpokladov. Ešte pred začiatkom šampionátu patrila Argentína spoločne s Brazíliou či Francúzskom medzi najväčších favoritov. Aj keď po prvom zápase, v ktorom Juhoameričania podľahli papierovému outsiderovi Saudskej Arábii, verilo v ich úspešnú cestu až do finále nepochybne podstatne menej ľudí ako pred majstrovstvami. Hráči okolo famózneho Lionela Messiho sa však zlepšovali od zápasu k zápasu. Svoju skupinu nakoniec vyhrali, neskôr si poradili vo vyraďovacej fáze postupne s Austráliou, Holandskom a Chorvátskom. Sen legendárneho kapitána s číslom 10 o titule majstra sveta tak bude trvať až do posledného zápasu turnaja.

Vyhrali, lebo dokázali skórovať

Je to priam neuveriteľné, ale na ceste do semifinále Maroko neinkasovalo od súperovho hráča ani jeden gól. Jeden síce dostali v zápase s Kanadou, ale aj ten bol vlastný. Medzi jeho tri žrde sa nepodarilo trafiť Belgičanom, Španielom ani Portugalcom. Dokázal to až Theo Hernández v úvode semifinálového zápasu a nasmeroval obhajcov titulu do finále. V žiadnom prípade to však nemali jednoduché. Maroko, napriek tomu, že podľa počtu inkasovaných gólov by sa mohlo zdať, že je to maximálne defenzívne mužstvo, odohralo ďalší fantastický zápas. Svojou aktívnou a útočnou hrou si najmä v prvej polovici druhého polčasu vypracovali viacero výborných príležitostí na vyrovnanie. Chýbalo možno trošku šťastia a finále si mohli zahrať jeho hráči. 11 minút pred koncom zápasu však prišiel druhý gól z kopačky Muaniho a o druhom finalistovi bolo rozhodnuté.

Čo očakávať od finále?

Francúzi sú úradujúcimi majstrami sveta. Trofej získali aj v roku 1998 na domácom šampionáte. Ešte dva roky pred MS v Rusku, v roku 2016, sa stali vicemajstrami Európy. V Lige národov UEFA však v aktuálnom ročníku podávali nestabilné výkony a len o bod sa vyhli vypadnutiu z ligy A.

Argentínčania sú úradujúcimi majstrami Južnej Ameriky, keď v roku 2021 vyhrali vo finále nad Brazíliou 1:0. Majstrovstvá sveta dokázali vyhrať doteraz rovnako ako Francúzi dvakrát, naposledy však v roku 1986. Posledné majstrovstvá im nevyšli, keď vypadli už v osemfinále. Domov ich poslali práve Francúzi, neskorší víťazi turnaja. Cesta na šampionát viedla cez kvalifikáciu, v ktorej Argentína neprehrala zo 17 zápasov ani raz a na MS postúpila z druhého miesta. Úspešnejší boli len brazílski Kanárici.

Prekvapením by bolo, ak by sa jednalo o jednoznačný finálový zápas. Množstvo hviezd v jednom aj druhom tíme sľubuje predstavenie, na ktoré sa bude spomínať pravdepodobne ešte veľmi dlho. Je vysoko pravdepodobné, že svoj posledný zápas za Argentínu odohrá Messi. Titul majstrov sveta mu ako jedna z mála trofejí chýba a je isté, že nielen on, ale celé argentínske mužstvo urobí pre úspech všetko.

O to isté sa však pokúsia aj Les Bleus. Nástupca Messiho či Ronalda – Kylian Mbappé, spoločne s Olivierom Giroudom, Hugom Llorisom, Antionem Griezmannom a ďalšími hráčmi galského kohúta budú chcieť získať pre Francúzsko tretí titul majstrov sveta.

Francúzsko alebo Argentína?

Jedno je isté. Jedna z týchto dvoch futbalových veľmocí bude od nedele trojnásobným svetovým šampiónom. Celkovo pôjde o 13. vzájomný zápas Argentíny a Francúzska. Doteraz sa šesťkrát z víťazstva tešila Argentína, trikrát Francúzsko a tri zápasy sa skončili remízou. Finále bude akiste veľkým dobrodružstvom aj pre fanúšikov tipovania zápasov. Šance na výhru sú totiž aj podľa stávkovej kancelárie Fortuna veľmi vyrovnané. O niečo menej vyrovnané to je v súťaži o najlepšieho strelca šampionátu. Väčšie šance sa dávajú Messimu, o niečo menšie Mbappemu. Rozlúči sa legendárny Leo s reprezentačnou kariérou ako víťaz 22. MS vo futbale? Na odpoveď bude čakať celý futbalový svet do nedele. Zápas sa začína od 16:00 nášho času.

TIP: Vedeli ste, že Fortuna umožňuje sledovať live výsledky zápasov?

Hazardné hry predstavujú riziko vysokých finančných strát a vzniku závislosti. Zákaz hrania hazardných hier osobám mladším ako 18 rokov.

chyba