Každé mesto, každá obec môže významne ušetriť za energie a často o tom ani nevie

Riešime to všetci denne, doma aj v práci. Meníme žiarovky za úsporné, zhasíname, tlmíme kúrenie a čakáme, ako to dopadne.

26.11.2022 00:00
jedalne.sk, pr, nepouzivat

Môže to dopadnúť veľmi dobre, len treba na to ísť z tej správnej strany. Je nutné hľadať efektívne a významné úspory, ktoré naozaj niečo spôsobia.

Významný zdroj úspor je ukrytý prakticky v každej školskej jedálni na Slovensku. Ich vybavenie je dnes, až na výnimky, veľmi zastarané, často aj viac ako 30 – 40 rokov. Také spotrebiče nielen, že sú bezpečnostným rizikom, ale sú skutočným žrútom energií. A variť sa musí, nakŕmiť deti a často aj seniorov jednoducho musíme.

Situácia vyzerá beznádejne, ale to je omyl. Práve v školských jedálňach sa dá na energiu ušetriť toľko, že to môže hocikedy zachrániť aj rozpočet školy, a to modernizáciou kuchynských technológií, výmenou starých klasických zariadení za multifunkčné.

A kde na tú modernizáciu vziať? Ako dosiahnuť na dotačné peniaze? Aké kritériá sú pre získanie dotácie dôležité? Aké kritériá sú dôležité, aby to v kuchyni naozaj fungovalo? Ako pripraviť verejné obstarávanie? O tom všetkom bude reč na konferencii Jedáleň 21. storočia, ktorá sa koná už za niekoľko dní, a to 28. – 29.11. v Hornom Smokovci vo Vysokých Tatrách.

Konferencie sa zúčastňujú starostovia obcí, riaditelia škôl, riaditeľky jedální, ktorí chcú naozaj niečo zmeniť a nechcú len čakať s rukami v lone. Na to, aby to pomohlo celému Slovensku, ich rozhodne nie je dosť. Skvelá správa ale je, že takíto ľudia ešte existujú a že sú ochotní urobiť ten prvý krok k lepšej budúcnosti.

chyba