MS vo futbale: Tipujte iba u legálnych prevádzkovateľov

Blížiace sa futbalové majstrovstvá sveta budú atraktívne aj pre tipérov. Ak využijú služby nelegálnych prevádzkovateľov hazardných hier, riskujú veľa.

21.11.2022 00:00
Neuropea, pr, nepouzivat Foto:

Na Slovensku je možné prevádzkovať tipovanie športových výsledkov či iných peňažných hier len na základe platnej licencie. Tú udeľuje štát za prísnych podmienok. Okrem licenčných podmienok musí prevádzkovateľ dodržiavať aj celý rad ďalších predpisov. „Dôvodom sú, okrem iného, ochrana hráčov a bezpečnosť hrania,“ hovorí Peter Papanek, riaditeľ Inštitútu pre zodpovedné hranie. Rizík je pri tipovaní u nelegálnych prevádzkovateľov veľa. Predstavme si tie najzávažnejšie.

Negarantujú vyplatenie výhry

Legálny prevádzkovateľ musí mať vždy dostatok financií na to, aby v každom čase garantoval každému výhercovi vyplatenie všetkých výhier. Takúto garanciu hráčovi nelegálny prevádzkovateľ nedáva, pretože nemusí. Nie je totiž viazaný žiadnymi tuzemskými licenčnými ani zákonnými povinnosťami, preto riziko, že hráč svoju výhru od nelegálneho poskytovateľa nikdy neuvidí je vysoké.

Foto: Freepik
Neuropea, pr, nepouzivat

Nie sú viazaní zákonnou ochranou osobných údajov

Licencovaný prevádzkovateľ je povinný dodržiavať pravidlá ochrany osobných údajov v zmysle GDPR, ako aj pravidlá upravené vo vnútroštátnych právnych predpisoch. Hraním u nelegálneho poskytovateľa, ktorý nie je viazaný chrániť osobné údaje hráčov sa ľudia vystavujú veľkému riziku ich zneužitia. Od krádeže identity až po vysokú peňažnú ujmu.

Neposkytujú hráčom nástroje sebakontroly

Legálni prevádzkovatelia sú povinní rešpektovať zákonom stanovené podmienky pri tipovaní športových výsledkov. Napríklad, možnosť nastavenia sebaobmedzujúcich opatrení alebo dodržiavanie zákonných limitov pre stávky, aby sa mohol hráč ochrániť. Nič z toho pre nelegálnych prevádzkovateľov neplatí, hráči sa preto potenciálne vystavujú riziku nekontrolovaných prehier, a teda vysokých finančných strát.

„Týmto výpočet rizík nekončí. Napríklad, hrať peňažné hry u nás môžu iba osoby staršie ako 18 rokov. Hráči pritom musia svoj vek nielen deklarovať, ale aj vždy hodnoverne preukázať. V prípade nelegálnych prevádzkovateľov je kontrola veku väčšinou formálna, hráč svoj vek nemusí v mnohých prípadoch ničím doložiť. V ich prípade preto nie je možné zaistiť ochranu mladistvých, čo je ďalší zásadný problém,“ upozorňuje Peter Papanek.

Foto: Freepik
Neuropea, pr, nepouzivat

Preto, ak si plánujete spestriť blížiace sa futbalové majstrovstvá sveta tipovaním výsledkov, hrajte predovšetkým zodpovedne, bezpečne, a preto výhradne iba u prevádzkovateľov s platnou licenciou na území Slovenska.

chyba