Pre jedných preteky roka, pre iných zážitok života: Ako zvládnuť Red Bull 400?

07.09.2022 08:41
red bull, pr nepouzivat Foto:

Red Bull 400, pre mnohých najočakávanejšie preteky tohto roka, už klopú na dvere a všetkých účastníkov ako aj skalných fanúšikov privítajú na Štrbskom plese už túto sobotu, 10.9.2022. Piaty ročník výbehu na skokanský mostík však na štartovacej čiare privíta nie len skalných bežcov a športovcov, ale aj tých, ktorí si toto leto trúfnu prekonať samých seba. Tak do ktorej skupiny sa zaradíte vy?

Všetky potrebné informácie o Red Bull 400 nájdete na tomto odkaze.

Preteky nie len pre bežcov

Či už ste nepísaný majster sveta vo všetkých športoch, alebo skúsený zberateľ zážitkov na celý život, na Red Bull 400 by ste určite nemali chýbať. Veľký skokanský mostík je stále rovnako strmý a vo výške 1346 m n. m. sa aj tento rok chystá poriadne vytrápiť všetkých účastníkov. Od štartu na jeho vrchol je to síce iba 400 metrov, no rovinku si užijete len v úvodnej časti trate. Po nej vás už čaká iba rapídne stúpanie. Ako sa pripraviť na takýto extrémny výkon? Ako vraví sám Jakub, 5-násobný víťaz Red Bull 400, tajným kľúčom k úspechu je nepodceniť prípravu.

Foto: Red Bull Content Pool
red bull, pr nepouzivat

Ako vyzerá príprava na tak extrémny výkon?

„Je jasné, že ak budeš počas behu makať, tak sa dostaneš do stavu, že pocítiš v ústach krv a totálne si siahneš na dno, ale pokiaľ budeš pripravený, tento stav bude iba chvíľkový. Zažiješ si ten pocit úplného vyčerpania, ale za pár minút si v poriadku,“ komentuje Jakub Šiarnik, viacnásobný víťaž Red Bull 400.

Nestačí len pracovať na výkone, svoju rolu zohrá aj vyvážená strava, čiže párky s praženicou si radšej odložte až na deň po pretekoch. Dôležité sú aj tekutiny, predovšetkým minerálne vody, vďaka ktorým ostanete dlhšie hydratovaní. Ako všetkým športovcom, vhod padne aj rýchla energia.

„Ja začínam tak trištvrte hodiny pred rozbehom a Red Bull si priebežne popíjam počas rozcvičky. Ak potom postúpim a čaká ma ešte ďalší beh, opäť je pred ním dobré si ho dať aj s vodou alebo minerálkou, pretože kofeín samotný má tendenciu odvodňovať. Okrem toho tým zahustíš krv, ktorá potom horšie prúdi a horšie sa ti okysličuje organizmus, čo sa na výkone prejaví. Môžeš tak dostať skôr kŕče, no dá sa tomu jednoducho predísť tým, že piješ aj tú vodu, vysvetľuje Jakub.

Svoju rolu zohrá aj správny outfit

Módnu políciu na kopci síce čakať nemusíte, no ani oblečenie netreba podceniť. Počas behu je síce jedno, ako teplo si oblečený. Či je 15 alebo 30 stupňov, telo sa pohybom zahreje tak či tak. Ako odporúča Jakub, dôležité je byť v teple predovšetkým pred začatím pretekov.

„V každom prípade je potrebné hlavne sa dobre zahriať a už 45 minút pred štartom sa začať hýbať. Ja preferujem dlhší rozklus, na Štrbskom si vybehnem niekde po zjazdovke smerom k Chate pod Soliskom a postupne to tempo stupňujem, ale nie do maxima, pocitovo približne iba do 70% záťaže. Netreba sa úplne dopotiť, ale iba sa zľahka zadýchať a cítiť, že sa telo začína potiť, pracuje obehový systém a dostávaš do nôh kyslík,“ dodáva Jakub, ktorý svoju prípravu už len zavŕši dynamickým strečingom a potom už len hor sa na štartovaciu čiaru!

Foto: Red Bull Content Pool
red bull, pr nepouzivat

Tipy na záver?

Po dobehnutí na vrch vás okrem maximálneho vyčerpania bude čakať aj vysnený výhľad na naše krásne Tatry. A práve vtedy príde aj okamih, kedy si poviete, že to všetko stálo za to! Jakub cestou dole neodporúča lanovku, radšej si kopec zbehne. Telo pohybom pomáha odbúravať

Viac o Red Bull 400

Ten, kto tvrdí, že vybehnúť hore skokanským mostíkom nie je žiadna sranda, zrejme nezažil Red Bull 400. Ide síce o výkon hodný kráľa a prípravu naň rozhodne netreba podceniť, no nič nemá nad pocit sebaprekonania, vyplavených endorfínov a dychberúceho výhľadu na krásne slovenské hory na záver!

Pravdou však ostáva, že Red Bull 400 sú najťažšie 400-metrové bežecké preteky na svete! Účastníci štartujú zospodu skokanského mostíka a bežia 400 m hore kopcom s prevýšením cca 140 metrov. Takmer vertikálne preteky sú výzvou pre rýchlosť a výdrž, takže každý, kto si to skúsi, dá svojej kondičke a hlavne svalom v nohách poriadne zabrať.

Ak by ste si chceli Red Bull 400 vyskúšať nanečisto, tak si skúste zabehnúť 40 poschodovú budovu. Málo? Pulzová frekvencia sa vám vyšplhá zo 70 úderov za minútu na 200, nohy oťažejú pod 10-násobkom bežného objemu kyseliny mliečnej a vy otestuje vlastné odhodlanie aj chuť bežať na vrchol mostíka. Keď sa však vyšplháte až hore, ten pocit bude rozhodne stáť za to. A k nemu ešte dostanete ako bonus aj jeden z najlepších výhľadov na Štrbské Pleso.

Tento ročník je už v poradí piatym, no história Red Bull 400 siaha ďalej, nakoľko sa beží vo viacerých krajinách sveta. Celá myšlienka využiť skokanský mostík opačným smerom sa zrodila v Rakúsku v roku 2011, keď sa partia horských bežcov a tých, ktorí behajú po schodoch, stretla na vôbec prvom podujatí na skokanskom mostíku Kulm.

Dnes túto výzvu skúšajú ambiciózni bežci z celého sveta, aby sa pokúsili túto neuveriteľne intenzívnu súťaž vyhrať. Zúčastniť sa môžu v dvoch kategóriách: samostatný beh plnej vzdialenosti medzi mužmi a ženami alebo štafeta.

Ak chcete Red Bull 400 najprv vyskúšať z pohľadu fanúšika, budeme sa tešiť aj na vás! Navyše, preteky opäť prilákali aj množstvo známych tvári, takže nie len bežci, ale aj fanúšici, sa rozhodne majú na čo tešiť.

chyba