Príprava je základ! 5 tipov ako si dokonalou prezentáciou získať publikum

Nielen športovec veľmi dobre vie, že na úspešné dokončenie závodu, cvičenia alebo behu je potrebná veľká príprava. Tréning jednotlivých prvkov tvorí okolo 99 % celkového výkonu. Pýtate sa, čo to má spoločné s prezentáciou? Len toľko, že aj jej úspech je v rovnakej miere závislý od dôkladnej prípravy.

16.08.2022 00:00
seocentrum, pr Foto:

Aby ste preto svoju plánovanú prezentáciu zvládli bez problémov, mali by ste myslieť na niekoľko nasledujúcich bo­dov.

Koho a čím chcete svojou prezentáciou na plánovanom kongrese v Piešťanoch osloviť?

Dostali ste možnosť na plánovanom kongrese v Piešťanoch predstaviť svoj zaujímavý projekt? V tom prípade je nutné, aby ste si všetko dobre pripravili na základe toho, čo chcete svojou myšlienkou povedať a koho plánujete svojimi slovami osloviť?

Zamyslite sa nad tým, aký je vzdelávací cieľ vašej prezentácie? Čomu chcete, aby vaše publikum porozumelo a následne urobilo? Záleží aj na tom, kto je vaše publikum! Prezentácia pre odborníkov na vašu tému sa výrazne líši od prednášky pre laikov a prednášky pre odborníkov. Aby si ľudia čo najlepšie zapamätali vaše poznatky, mali by ste svoju reč prispôsobiť všetkým vyššie spomínaným a dôležitým bodom.

Pomôžte si kvalitným sakom

Na kongrese alebo konferencii sa prezentujete nielen svojimi odbornými a zaujímavými myšlienkami, ale aj vonkajším vzhľadom, teda vhodným odevom. Akokoľvek obľúbené, no predsa len vyťahané tričko či iné nelichotivé oblečenie dokáže veľmi rýchlo pokaziť výkon aj toho najlepšieho rečníka. Ako si ale vybrať ten správny outfit pre svoje publikum?

Ako prvé sa zoznámte s kódexom obliekania organizovanej udalosti. Ak nie je dress code jasne daný, určite si vyberajte formálnejšie a neutrálne kúsky oblečenia. Ak ste predsa len na niečo zabudli a výber outfitu podcenili, kvalitné sako dokáže veľa vecí zamaskovať a zároveň spôsobiť, že vždy vyzeráte štýlovo a elegantne!

Aké máte časové a priestorové podmienky?

Aby ste vedeli, aké je potrebné načasovanie vašej prezentácie, mali by ste si vopred ujasniť, koľko času máte k dispozícii. Urobte si tiež čo najpresnejšiu predstavu o priestoroch a technickom vybavení. Je už na mieste laptop, ak chcete použiť PowerPoint? Koľko flipchartov vám bude k dispozícii? Je tiež dôležité otestovať si technológiu hneď v deň prezentácie, aby ste si boli istí, že všetko bude naozaj fungovať. Vyhnete sa tak zbytočnému stresu s trate vzácneho času.

Foto: SHUTTERSTOCK
seocentrum, pr

Premyslite si, čo všetko pre svoju prezentáciu potrebujete

Krásny diamantový náramok na ruke dodá vášmu outfitu nádych luxusu a vystupovaniu potrebný šmrnc. Okrem odevu a dôležitých ozdôb tela však môžu byť na vašej prednáške potrebné aj ďalšie materiály. Možno budete chcieť svojmu publiku prezentované informácie odovzdať v spracovanej forme tlačeného dokumentu? A čo moderátorské kartičky, prezentácia s ukazovátkom alebo predvádzacie kúsky na prezentačné účely? Všetky tieto pomôcky si pripravte včas, aby ste mali istotu, že vám naozaj nič nechýba. Mimochodom, flipcharty sa dajú pripraviť aj vopred. Dobre si premyslite, čo a kedy chcete počas prezentácie na ne napísať, nakresliť alebo ukázať.

Prezentáciu si nacvičte

So všetkými predbežnými úvahami sme práve pokryli technológiu vášho konkurenčného „behu“, čo je samozrejme dôležité, aby ste si boli vedomí každého svojho pohybu. Cieľovú pásku však nemôžete úspešne prejsť len s technikou alebo teóriou v hlave. Je preto minimálne rovnako dôležité, aby ste si beh predtým opakovane sami nacvičili.

Už máte svoj časový rámec, poznáte svoj obsah a máte všeobecnú predstavu o tom, ako by mohlo vyzerať vaše publikum – teraz je čas na precvičenie prezentácie. Pretože čím ste si istejší v tom, čo a ako prezentujete, tým menej vás môže nečakaná situácia na javisku vyviesť z koncentrácie.

Ak budete dbať na tieto body, plánovaný kongres v Piešťanoch dopadne dobre a všetky vaše ďalšie prezentácie budú hračkou.

chyba