Slováci hlásia veľký návrat k vykurovaniu drevom

Svetom hýbe energetická kríza a s ňou aj obavy ľudí, ako to bude vyzerať s dodávkami a cenami plynu a elektriny. Nielen preto zažívajú nevídaný boom predajcovia tepelných čerpadiel a firmy, ktoré inštalujú solárne panely. Veľký záujem hlásia aj výrobcovia kotlov na biomasu, ktorá stále zostáva cenovo prijateľným palivom.

06.07.2022 00:00
SEOCENTRUM, pr, nepouzivat

Z kotlov na biomasu je najobľúbenejším a najpredávanejším typom kotol na drevo alebo drevené pelety. Ide o ekologické palivo z obnoviteľných zdrojov, ktoré je navyše dostupné aj z domácich zdrojov na Slovensku. Dokonca sa pelety posledné roky aj vyvážali, pretože sa nestihli spotrebovať medzi tuzemskými zákazníkmi. To sa však môže rýchlo zmeniť pre vysoké ceny plynu a elektriny.

Ak sa pozrieme na palivové drevo, aj tu vznikol nadbytok mäkkého smrekového dreva po kôrovcovej kalamite. Posledné týždne však začína stúpať aj cena dreva a peliet, stále však ide o jeden z najlacnejších spôsobov vykurovania rodinných domov a chát. Moderné kotly navyše prinášajú oveľa jednoduchšiu obsluhu, než na akú sme boli zvyknutí.

Appka na kotol

V čase, keď na internete nájdete čokoľvek a kohokoľvek možno neprekvapí, že aj kotly na drevo môžete jednoducho pripojiť na internet. Aplikácia za vás palivo síce nepriloží, ale pohodlne vám zobrazí aktuálny chod kotla alebo nastavenú teplotu. Tým sa však elektronický pokrok nekončí. Kotly sú vybavené riadiacou jednotkou, ktorá monitoruje a automaticky upravuje priebeh spaľovania dreva. Pre nastavenie slúži dotykový displej a kotly dokážu sami regulovať svoj výkon vďaka odťahovému ventilátoru.

SEOCENTRUM, pr, nepouzivat

Ak si domov zadovážite kotol na drevo so zásobníkom, ktorý má väčšiu kapacitu paliva, bude pre vás jeho obsluha ešte jednoduchšia. Zásobník na drevo totiž predĺži čas, kedy budete musieť palivo priložiť do kotla.

Menej dreva, viac tepla

Aj keď drevo patrí dlhodobo medzi lacnejšie palivá, vždy sa oplatí sledovať jeho spotrebu a spáliť čo najmenej. V tomto smere najlepšie poslúži kotol s vysokou účinnosťou, ideálne viac ako 90 percent, ktorý je schopný väčšinu energie paliva použiť na vykurovanie. Pri vysokej účinnosti kotla máte doma rovnaké teplo, ale pritom sa spáli menej dreva. Pre porovnanie napríklad otvorený krb ponúka účinnosť len okolo 15 percent.

Nie je drevo ako drevo

Často si majitelia krbov a kotlov lámu hlavu nad tým, aké používať palivo. Všeobecne odporúčané tvrdé drevo (buk, hrab alebo jaseň) je drahšie. Odpoveď nie je, našťastie, zložitá. Rôzne typy dreva majú rôzne výhody, takže sa dajú dobre kombinovať a využívať všetky.

SEOCENTRUM, pr, nepouzivat

Mäkké smrekové, smrekovcové alebo brezové drevo sa hodí na založenie ohňa a rýchle vytvorenie tepla. Naopak, tvrdé drevo horí dlhšie a stabilnejšie. Dôležitejšie než strom, z ktorého drevo pochádza, je čas, kedy polená vysychali na vzduchu. Pred použitím musí vlhkosť dreva klesnúť pod 20 percent, čo sa dá dosiahnuť aspoň dvojročným uskladnením.

Žiadne čadenie z komína

V prospech kúrenia drevom hovoria aj ekologické požiadavky. Pred nákupom radíme skontrolovať, či nový splyňovací kotol na drevo spadá do 4. alebo 5. emisnej triedy, ktoré majú najprísnejšie limity. Pre všetky kotly vyrábané od roku 2020 je nevyhnutné splnenie podmienok ekodizajnu, ktoré vyžaduje Európska únia. Ak má nový model nahradiť starý neekologický kotol na uhlie, oplatí sa požiadať o dotáciu v programe Zelená domácnostiam.

chyba