Domáce jahody od mája, čerešne až v júli

Oba druhy vášho obľúbeného ovocia nájdete v sieti predajní Kaufland aj od slovenských pestovateľov.

24.05.2022 00:00
Kaufland, pr, nepouzivat

Pokým z čerstvých a sladkých jahôd sa môžeme tešiť od začiatku mája až do jesene, sezóna čerešní u nás trvá prakticky len mesiac. Spoločnosť Boni Fructi ich dodáva do Kauflandu prevažne v júli.

KORDIA, REGINA AJ KARINA

A pridáme k nim ešte Summit, Techlovan a Lapins. Tušíte, o aké názvy ide? Sú to odrody čerešní, ktoré pestujú dodávatelia Boni Fructi na Žitnom ostrove, Hornej Nitre a v okolí rieky Žitava. V reťazci ich nájdete pod značkou Dobrý ježko.

„Keď čerešne dozrejú, oberajú ich skoro ráno. Samozrejme ručne, aby sa nepoškodili. Potom sa rozstopkujú, takže dievčence si nemôžu ozdobiť uši tak, ako to robievali kedysi v detstve,“ usmieva sa Martin Dokupil zo spoločnosti, ktorá spolupracuje s Kauflandom už celé roky. Ako hovorí – rastú spolu. „V malých dávkach ich zo sadu odvážajú do hydrochladiča, kde sa schladia vodou, následne do triedičky, ktorá vytriedi poškodené a drobné plody. A večer sú už v logistickom centre, takže na druhý deň si ich môžete kúpiť v Kauflande,“ popisuje postup zberu a dodáva, že čerstvo obraté čerešne v chlade vydržia aj niekoľko dní. No kto by tak dlho čakal, keď si ich čerstvé môže vychutnať hneď po nákupe?

Ak práve čerešne patria k vašim obľúbeným druhom ovocia, iste ste si všimli, že patria k tým drahším. Prečo je to tak, keď ich pestujeme u nás doma?

„Cena vždy závisí od úrody a nákladov, a tie sú zvyčajne vysoké. Keď na jar rozkvitnú kvety a v noci udrú mrazy – stáva sa to pomerne často – pestovatelia musia v sadoch kúriť a využívajú aj vrtuľníky, ktoré zmiešajú vzduch, aby nezamrzli. Inak by bolo po úrode. Strechy zasa v lete chránia čerešne pred dažďami, aby nepopraskali,“ vysvetľuje M. Dokupil.

O kvalite čerešní, ktoré vypestujú, svedčí aj fakt, že časť úrody exportujú do zahraničia.

SLADKÉ A KVALITNÉ Z ČREPNÍKOV AJ Z POLÍ

Jahody Dobrý ježko tiež nájdete v čerstvom sortimente Kauflandu. Pestujú ich na výmere 12,5 hektára, zvyšok do 35 hektárov im dodávajú skúsení pestovatelia z okolia Piešťan a zo Žitného ostrova. Mimochodom, aj odrody jahôd majú nevšedné názvy ako Elsanta, Honeoye, Darkselect, Query, Sonata, Clery, Joly.

„Sú to dvojročné rastliny, potom ich pestovatelia vymieňajú, lebo úroda už nie je taká bohatá. Preto stále skúšajú a vysádzajú nové odrody, ktoré sú chutné, plody atraktívne vyzerajú, sú odolné voči vrtochom počasia i chorobám a bohato rodia,“ hovorí manažér. „Teraz máme aj novinku – stálorodiace jahody v črepníkoch vo fóliovníkoch, z ktorých zbierame úrodu až do konca jesene.“

Zaujímalo nás, aká bude tohtoročná úroda jahôd z polí. Bolo by to vraj len také hádanie, pretože najväčším pánom je aj v tomto prípade počasie. Aby v jarných mesiacoch nezničil kvety aj listy prízemný mráz, zakrývajú ich tkaninou, ktorá ich chráni. Začiatkom leta zasa môžu pestovateľov potrápiť prívalové dažde alebo ľadovec.

Kaufland, pr, nepouzivat

ÚRODU STÁLE DIKTUJE POČASIE

„Čísla hovoria, že ročne spotrebujeme na jedného obyvateľa asi 1 kg jahôd a 0,4 kg čerešní – čerstvých, aj v podobe štiav či produktov na báze čerstvého ovocia. Za rok vyprodukujeme u nás približne tisíc ton jahôd a tri tisícky dovezieme. Takže priestor na rozšírenie pestovania tu je. Čerešne sa hlavne dovážajú – je to okolo 350 až 500 ton,“ konštatuje Jozef Šumichrast, predseda Zemiakarského a zeleninárskeho zväzu SR.

Na Slovensku je aktuálne 60 pestovateľov jahôd a asi 35 pestovateľov čerešní. V posledných rokoch pribúdajú najmä plochy, kde sa pestujú jahody, vlani pestovatelia zbierali úrodu z výmery 230 ha. Záujem zákazníkov aj spracovateľov o tieto druhy ovocia je, svedčí o tom objem dovozu. Faktom však zostáva, že úrodu na poliach aj v sadoch napriek využitiu nových technológií stále výrazne ovplyvňuje počasie.

„Vlani v apríli ovocinárov potrápili silné mrazy. Pestovatelia, ktorí nemali intenzívnu protimrazovú ochranu, mali až 80-percentné výpadky z produkcie. Veľké poškodenie zaznamenali na porastoch pri zemi. Jahody, ktoré neboli prikryté špeciálnymi ochrannými fóliami alebo textíliami, nekúrili pri nich parafínovými sviecami, či nepoužívali vrtuľníky na rozháňanie vzduchu, boli poškodené takmer na sto percent. Uvidíme, čo bude tento rok,“ uzatvára J. Šumichrast. O tom, aká bude úroda slovenských jahôd a čerešní, sa budeme môcť presvedčiť aj v predajniach Kauflandu. Verme, že si ich budeme môcť dopriať do sýtosti.

chyba