Máte ho? Prístroj na prípravu celosvetovo najobľúbenejšieho nápoja

Vedeli ste, že káva je celosvetovo najobľúbenejší nápoj? Zrejme aj preto patrí ranné vstávanie s vôňou lahodnej kávy u väčšiny z nás k nenahraditeľným momentom potešenia a každodenným rituálom. Ak si teda chcete ráno alebo večer dopriať dobré espresso ako v bare, poradíme vám s výberom toho najlepšieho prístroja, ktorý sa o prípravu tohto nápoja postará bez akejkoľvek námahy.

13.05.2022 00:00
seocentrum, pr, nepouzivat Foto:

Domáce kávovary sú určite tým najlepším spôsobom, ako si vychutnať dobré espresso bez toho, aby ste museli ísť do kaviarne. Nakoľko je ale na trhu veľmi veľa modelov, výber vyhovujúci nášmu vkusu aj chuťovým pohárikom môže byť komplikovaný.

Kávovar si jednoducho nemôžete kúpiť náhodne, inak riskujete, že nedostanete vytúženú kávu, ale len slabú napodobeninu espressa. Ako si teda vybrať ten správny? Ako vybrať dobrý pákový kávovar tak, aby ste mali z kávy ten najlepší pôžitok?

Najlepšou odpoveďou na túto otázku budú pre vás nasledujúce riadky.

Pákový kávovar a jeho dôležité vlastnosti

Pákový kávovar, na rozdiel od tých s kapsulami alebo modelov s mletou kávou, umožňuje vložiť tobolku do špeciálneho oddelenia a lepšie stlačiť zmes kávy obsiahnutú vo vnútri sklopením páky pri jej príprave.

Pákový kávovar pre bežných spotrebiteľov a domácnosti má rovnakú funkciu ako ten profesionálny, takže je schopný zaručiť prípravu kávy s intenzívnejšou a krémovejšou chuťou, a to vďaka tlaku, ktorý sa vytvára na tobolku.

Takýto pákový systém je široko používaný v espresso kávovaroch pre bary a kaviarne, dnes už aj pre domácnosti. Dôvod tohto rozhodnutia je veľmi jednoduchý, páka vytvára tlakový systém, ktorý nezávisí od manuálnej zručnosti užívateľa stroja, ale od funkcií a kvality zariadenia na prípravu kávy. Ak sa teda chystáte kúpiť si espresso kávovar, rozhodne by ste sa mali rozhodnúť pre pákový model, pomocou ktorého získate lepší produkt s rovnakou chuťou, akú cítite, keď pijete kávu v bare alebo kaviarni.

Foto: SHUTTERSTOCK
seocentrum, pr, nepouzivat

Pri výbere nepodceňujte výkon čerpadla

Domáce pákové kávovary, ako bolo spomenuté, aj keď oveľa menšie, majú veľmi podobný chod ako profesionálne modely. Kávu sa v takýchto kávovaroch darí pripraviť vďaka použitiu pumpy, ktorá vytvorí správny tlak a následne vypustí nápoj von.

A práve v tlakovom čerpadle je „tajomstvo“, ktoré vám umožní pripraviť kávu so zárukou aromatickej a intenzívnej chuti. Vysoký tlak je potrebný na zlepšenie uvoľňovania éterických olejov, aróm a charakteristic­kej chuti.

Čerpadlo sa nachádza vo vnútri kávovaru a vytvára správny tlak v nádržke na vodu, aby dosiahla teplotu približne 90 stupňov. Po dosiahnutí správnej teploty sa voda odošle do filtra, ktorý následne umožní uniknúť káve. Ako teda vidíte, tepelné čerpadlo a jeho výkon sú pri pákovom espresso kávovare mimoriadne dôležité.

Aké parametre si všímať? Podľa odborníkov by v prípade domáceho prístroja mal barový tlak vyvíjaný čerpadlom začínať od minimálne 12 barov, ale na získanie lepšej kávy je najlepší tlak medzi 15 a 18 barmi. V skutočnosti platí, že čím vyšší je tlak, tým lepšia je kvalita kávy, ktorú pijete.

Myslite na spotrebu vody a elektrickej energie

Napriek tomu, že ide o malé elektrické spotrebiče, majú svoju spotrebu. A všetci veľmi dobre vieme, aké sú dnes energie vzácne. Aj výkon pákového kávovaru môže byť preto rozhodujúcim kritériom pri výbere. Pri bežných modeloch sú najpoužívanejšie modely s výkonom od 200 do 350 W, kvalitnejšiu kávu vám pripravia kávovary s príkonom 1400 W.

Samozrejme, veľmi dôležitý je aj objem nádrže na vodu, ktorej kapacita závisí od toho, ako často a koľko ľudí si kávu zo zariadenia pripravuje. Voda by mala byť tiež filtrovaná, inak je chuť a kvalita kávy ohrozená. Rovnako by ste nemali zabúdať na možnosť jednoduchej údržby, o ktorú sa postaráte formou jednoduchých úkonov v zariadení.

Ak si svoj nový pákový kávovar vyberiete na základe všetkých týchto dôležitých kritérií, jednoduchá príprava kávy bude pre vás príjemným zážitkom.

chyba