Zdravý obed za pár minút. Postačí vám pár základných surovín

Rastúce ceny narobili poriadny prievan v našich peňaženkách. Takže sa snažíme ušetriť všade, kde je to len trochu možné. Aj pri nákupoch a varení.

20.05.2022 00:00
Kaufland, pr, nepouzivat

Dobrá správa je, že aj za pár drobných si na tanieri môžete vyčarovať zdravú porciu čerstvých vitamínov. A postačí vám na to len pár základných surovín! Tak ako v recepte od známej foodblogerky Veroniky Čopíkovej, alias Lenivej kuchárky. Polievku z čerstvého hrášku podľa jej receptu si môžu dopriať aj tí, ktorí netolerujú laktózu.

Hrášková polievka s mätou podľa Lenivej kuchárky (bez laktózy)

Ingrediencie na 4 – 6 porcií:

2 PL panenského olivového oleja K-Bio

1 cibuľa

3 strúčiky cesnaku

400 g zemiakov

300 g čerstvého hrášku

20 – 25 lístkov čerstvej mäty

150 g bieleho delaktózovaného jogurtu K-free

zeleninový bujón v bio kvalite

soľ a čierne korenie

Postup:

  1. V hrnci zohrejeme olivový olej. Pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a prelisované strúčiky cesnaku a opražíme dosklovita. Vsypeme na kocky nakrájané zemiaky, zalejeme litrom horúcej vody a varíme približne 15 minút. Následne pridáme hrášok, zeleninový bujón, trochu soli a čierneho korenia, premiešame a varíme ďalších 15 minút.
  2. Polievku odstavíme a vhodíme do nej lístky čerstvej mäty. Necháme chvíľku postáť a potom ju rozmixujeme tyčovým mixérom na krémovú konzistenciu. Na záver polievku dochutíme podľa vlastnej chuti. Polievku podávame teplú alebo studenú, ozdobenú lístkami čerstvej mäty a trochou bieleho delaktózovaného jogurtu.
Kaufland K free, pr, nepouzivat

Náš tip: Všetko potrebné (nielen na hráškovú polievku od Veroniky), ako aj široký sortiment čerstvých produktov bez gluténu a laktózy nájdete pod značkou K-free pod jednou strechou v Kauflande.

Radí Veronika Čopíková: Takto uvaríte zdravo doslova za pár drobných

Ako ušetriť pri nákupe potravín, zamedziť plytvaniu, a zároveň si každý deň dopriať čerstvú porciu vitamínov? Tu sú tipy od Lenivej kuchárky, ktorými sa môžete inšpirovať:

  1. Nakupujte sezónne. V sezóne nájdete čerstvé potraviny za lepšiu cenu. A práve vtedy aj najlepšie chutia.
  2. Nakúpte v závere sezóny viac ovocia a zeleniny a časť z nich zamrazte. Zásoba mrazených vitamínov vám výborne poslúži v zimných mesiacoch pri príprave krémových polievok, pečeného čaju či ovocných omáčok.
  3. Plánujte si jedálniček a nákupy vopred. Vďaka plánovaniu nakúpite len to, čo naozaj potrebujete na prípravu vášho týždenného zoznamu jedál. Od raňajok, až po večeru či chutný obed do práce.
  4. Využite vašu záhradku, balkón či okennú parapetu naplno. Na trhu i v Kauflande nájdete čerstvé bylinky v kvetináčoch, ktoré vám pri správnej starostlivosti vydržia takmer celé leto.
  5. Skladujte potraviny správne. V chladničke podľa teplotných zón – hore uložte vajcia, maslo a syry, pokračujte mliečnymi výrobkami, na spodné poličky uložte potraviny, ktoré sa kazia rýchlejšie, najmä uvarené jedlo, a do dolných priehradiek vložte ovocie a zeleninu. Ak niečo nestíhate spotrebovať čerstvé, odporúčam mraziť, sušiť či zavárať.
chyba