Banskobystrický chodecký míting súčasťou Race Walking Tour

Banskobystrický chodecký míting – medzinárodné preteky v atletickej chôdzi sa stali už tradičným chodeckým podujatím v meste pod Urpínom. 6. ročník chodeckého mítingu sa uskutoční v sobotu 7. mája v Parku pod Pamätníkom SNP v Banskej Bystrici.

05.05.2022 00:00
BB Miting, pr, nepouzivat

Tento rok je podujatie zaradené do World Athletics Race Walking kategória Bronze.

Podujatie navštívi aj technický delegát z Francúzska Jean Pierre Dahm, ktorý bude dohliadať na dodržiavanie pravidiel WA. Rozhodovať budú medzinárodní rozhodcovia zo Slovenska Martin Škarba, z Rumunska Alexandru Stefan a z Maďarska Orsolya Gruber a domáci rozhodcovia Pavol Blažek a Martin Pupiš.

Do kráľovskej disciplíny sa zapojí aj tento rok takmer 100 pretekárov z 5 krajín (okrem Slovenska, Maďarsko, Poľsko, Litva a Rakúsko) a 22 klubov.

Otvárací ceremoniál podujatia bude o 9-tej hodine. Medzi hosťami by nemali chýbať náš olympijský víťaz Matej Tóth, Jozef Pribilinec, primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko a prezident Slovenského atletického zväzu Peter Korčok.

BB Miting 2021 Pribilinec, pr, nepouzivat

Po úvodnom ceremoniáli odštartujú preteky mužov a žien, juniorov, junioriek, dorastu a veteránov. Na trati 10 km nebude tento rok chýbať ani jeden z desiatich najlepších chodcov slovenskej histórie v disciplíne na 20 kilometrov Miroslav Úradník, zverenec trénerov Martina Pupiša a Ľuboša Machníka, kde si v Dudinciach zaokrúhlil zbierku titulov majstra SR na desať (2018 – 20 km, 2019 – 10 km, 2020 – 5000 m v hale, 10 km, 20 000 m, 2021 – 10 km, 35 km, 2022 – 5000 m v hale, 20 km, 35 km). Slovensko budú zastupovať aj Dominik Černý (z ŠK Dukla BB) a Hana Burzalová. ktorá si v Dudinciach na M SR vybojovala druhé zlato.

V juniorských kategóriách zo Slovenska zabojujú na 10 000m Karin Devaldová, Stanislava Hakulinová a Barbora Brnáková.V ka­tegórii dorasteniek na 5 km zabojuje nádejná slovenská chodkyňa Terézia Kurucová (ŠK ŠOG Nitra, tréner Peter Mečiar), ktorá v Dudinciach s osobným rekordom 23:57 min splnila limit na júlové ME do 18 rokov v izraelskom Jeruzaleme a v tohtoročných svetových tabuľkách v kategórii do 18 rokov sa dostala na tretiu priečku. Štartovať bude aj talentovaný Lukáš Rosenbaum (ŠK BCF Dukla), ktorý splnil limit na tohtoročný EYOF, ktorý sa uskutoční od 24.do 30. júla v Banskej Bystrici. Súčasťou podujatia budú aj Majstrovstvá Stredoslovenského atletického zväzu.

BB meeting, pr, nepouzivat

Zakladateľmi medzinárodného chodeckého mítingu a stále aktívni organizátori sú Erika Karová a zakladateľ mnohých chodeckých mítingov, medzi ktoré patrí aj Dudinská päťdesiatka Juraj Benčík, ktorý patrí medzi atletické legendy nielen ako chodec, ale aj ako tréner.

Pred piatimi rokmi sa prvýkrát vrátila chôdza opäť do parku pod Pamätníkom SNP v Banskej Bystrici a usporiadal sa prvý ročník mítingu. Ambíciou organizátorov bolo nadviazať na tradíciu chodeckých podujatí a postupne zvyšovať úroveň podujatia, čo sa podarilo.

Krásnou symbolikou i vkladom do pokladnice vlastného zdravia je 500m okruh „chôdze pre všetkých“, ktorý nebude chýbať ani tento rok a odštartuje o 10,50 hod. Tak ako v prvom ročníku, tak aj tento rok si ho spolu s verejnosťou a fanúšikmi chôdze prejde aj náš olympionik Matej Tóth i Jozef Pribilinec, ktorí sú motiváciou pre naše mladé chodecké nádeje. Medzi podporovateľov mítingu patrí aj majster Európy v chôdzi na 20 km z roku 1990 v Splite a účastník štyroch olympijských hier Pavol Blažek, ktorý bude v pozícii národného rozhodcu, ako aj bývalý chodec Miloš Bátovský i päťnásobná účastníčka zimných olympijských hier Martina Jašicová Halinárová. Preteky sa stali obľúbeným a vyhľadávaným medzinárodným mítingom.

BB Miting, pr, nepouzivat

Organizátori očakávajú pozoruhodné športové výsledky a súčasťou podujatia bude aj kultúrny program a športové aktivity. Vítaní sú všetci, či už milovníci chôdze, ale aj podporovatelia športu a fanúšikovia. Na štarte nebudú chýbať, ani mladé športové talenty, ktoré uvítajú podporu.

odkaz
BB miting, pr, nepouzivat
chyba