Na zlaté mince a zlaté tehličky sa už v niektorých krajinách stojí v rade. Zlato je nová hotovosť

Komentátor Hospodárskych novín opísal ako ho v apríli, pri návšteve Viedne, prekvapil dlhý rad ľudí, ktorí čakali pred predajňou štátnej mincovne, aby si rýchlo kúpili zlaté a strieborné mince a tehličky.

03.05.2022 00:00
ceska mincovna, pr, nepouzivat

Viedeň však nie je jedinou metropolou, kde sa ľudia postavili do radu na zlaté a strieborné mince, aby ochránili svoje úspory. Zdá sa, že po rokoch 2008–2009 bude rok 2022 ďalším historickým míľnikom v boji pri ochrane úspor a investícií pred znehodnotením.

V strachu pred stratou vkladateľov a investorov mnohé investičné fondy – od podielových po akciové, varujú, že investície do zlata sú z dlhodobého hľadiska relatívne menej výhodné ako investície do ich fondov. V dnešnej neprehľadnej situácii na finančných trhoch je ťažké hodnotiť to. Isté je, že mnohým fabrikám na svete, ktorých akcie fondy a investori vlastnia, chýbajú suroviny, ktoré pochádzajú z Ukrajiny. A nielen tým, ktoré nakupujú priamo z Ukrajiny. Už teraz sa automobilový priemysel otriasa kvôli nedostatku káblových zväzkov. A rad za radom, odvetvie za odvetvím, naráža priemysel a jeho akcionári na problémy, ktoré vyvoláva vojna. Až po tie fatálne, ktoré hrozia zastavením výroby pre nedostatok plynu a ropy a spolu s tým aj zrútenie cien akcií. Prognózy fondov sa v tomto svetle zdajú byť skôr želaním, že všetko dopadne dobre, ako skutočnou istotou. Ich postoj je pochopiteľný a želania tiež. Majú strach z odlevu vkladateľov a zo straty investičného kapitálu. A ešte jeden fakt je podstatný. Zlato vlastníte, takpovediac ,zadarmo, ale za vlastníctvo cenných papierov vo fondoch musíte platiť správne poplatky a tie sú častokrát vyššie ako samotný výnos.

ceska mincovna orol 2021, pr, nepouzivat

Zlato je nová hotovosť

V neprehľadnej situácii začali mnohí investori a vkladatelia nazývať zlato novou hotovosťou.

Na rozdiel od akcií, alebo dlhopisov, je totiž takmer okamžite a kdekoľvek na svete vymeniteľné za hotovosť, dokonca v príslušnej mene štátu kam by sa človek musel uchýliť. Nepodlieha riziku, že fabrika bude zbombardovaná, alebo odstavená, pretože nemá energie, alebo suroviny, alebo či dlhopisy nestratia hodnotu, kvôli embargu, sankciám, alebo inflácii.

Toľkokrát spochybňovaná hodnota zlata a drahých kovov má oproti akýmkoľvek kritickým názorom jednu overenú výhodu – je istotou naprieč tisícročiami ľudskej histórie! To nemôžeme vyhlásiť ani o jednej akcii, alebo dlhopise. Inak povedané, zlatá minca zo starého Ríma má dnes stále vysokú hodnotu, dokonca oveľa vyššiu ako jej nominálna hodnota, než akákoľvek akcia, alebo podielnický list z toho istého obdobia ( a nemyslíme tým historickú, ale reálnu hodnotu). Zlato má proste dôveru trhu.

ceska mincovna, pr, nepouzivat

Podmienka nutná, nie však dostačujúca

Je však dôležité aby zlato bolo skutočné zlato a aby minca bola skutočná minca. A aby to platilo kdekoľvek na svete. Preto sa rady čakajúcich tvoria najmä pred štátnymi mincovňami. Je to podmienka nutná, nie však dostačujúca. Toto pravidlo pochádza z teórie matematických dôkazov pre overenie správnosti tvrdenia. Preto musí mať príslušná mincovňa aj príslušné certifikáty, ktoré sú medzinárodne uznávané, aby ste mali istotu, že vaša zlatá, alebo strieborná minca, či tehlička bude akceptovaná ako pravá a cenná.

Na slovenskom trhu takouto prestížnou povesťou disponuje Česká mincovňa – je to okrem investičných mincí a dukátov a pamätných, či príležitostných mincí aj výrobca všetkých platných mincí, ktoré sú v obehu v Českej republike.

ceska mincovna, pr, nepouzivat

Česká mincovňa má právo raziť investičné mince s podobizňou britskej kráľovnej. Jej dukáty, alebo darčekové a spomienkové medaily majú to čo vám ich umožní kdekoľvek na svete vymeniť za hotovosť, alebo po prečkaní zlých časov mať istotu, že z vašich papierových peňazí nezostal už len ten papier, pretože namiesto bankoviek budete mať zlato a striebro. Emisie investičných mincí Českej mincovne sústavne rastú na hodnote, či už je to emisia v zlate, alebo v striebre – český Lev, alebo slovenský Orol, prípadne, nesmierne cenená kombinácia Orla a Leva v jednej kazete.

ceska mincovna, pr, nepouzivat
Ceska mincovna, pr, nepouzivat

V časoch aké prežívame platí dvojnásobne – Časy sa menia, ale zlato je isté. Spolu s tým však platí nabádanie k opatrnosti – nie je všetko zlato čo sa blyští. A preto je potrebné nakupovať u certifikovaných výrobcov. V zahraničí sú si toho vedomí aj malí investori a preto sa tvoria rady pred certifikovanými mincovňami a nie na portáloch pokútnych predajcov, ktorí zneužívajú situáciu.

chyba