Rheinmetall chce na Slovensku postaviť špičkový závod

Nemecká spoločnosť Rheinmetall, ktorá vyrába obrannú techniku, plánuje na Slovensku postaviť továreň na výrobu moderných bojových vozidiel pechoty Lynx KF41.

12.05.2022 00:00
Rheinmetall, pr, nepouzivat

Spoločnosť so sídlom v Düsseldorfe ponúka Lynx ministerstvu obrany v rámci tendra na nákup novej flotily 152 pásových obrnených vozidiel. Slovensko má možnosť jeho obstaraním posilniť svoju ekonomiku.

Hlavným záväzkom Rheinmetallu je vybudovať v Moldave nad Bodvou závod na výrobu pásových obrnených vozidiel. Spoločnosť tak prinesie vysokokvalifikované pracovné miesta do oblasti s nevyužitým hospodárskym potenciálom.

Závod by mal vytvoriť približne 150 pracovných miest, prevažne v strojárenstve a elektrotechnickom inžinierstve. Bude disponovať výrobnou plochou s rozlohou dvoch futbalových ihrísk a priľahlou zónou na testovanie. Spoločnosť Rheinmetall má ambíciu zamestnávať ľudí z východného Slovenska, ktorých by v rokoch 2023 a 2024 postupne vyškolila. Samotná výroba by začala v roku 2025.

Rheinmetall, pr, nepouzivat

Záujem vyrábať na Slovensku je inšpirovaný podobným závodom, ktorý Rheinmetall postavil v meste Zalaegerszeg na západe Maďarska. Tamojšia vláda si v roku 2020 objednala 218 vozidiel Lynx. Spoločnosť by tiež využila svoje skúsenosti z austrálskeho centra MILVEHCOE.

Zhruba 80 % slovenského vozového parku Lynx by sa vyrábalo v Moldave nad Bodvou, pričom viac než 50 % celkového objemu zákazky by sa preinvestovalo na Slovensku. To znamená, že miestni obyvatelia by mali z obstarania značný ekonomický prospech.

Významným benefitom je aj sieť slovenských priemyselných partnerov spoločnosti Rheinmetall. Patria do nej napríklad dodávateľ špecializovaných komponentov CSM Industry, dodávateľ elektromechanických súčastí Ray Service, spoločnosť EVPU zaoberajúca sa optikou, poskytovateľ simulácií VRM, spoločnosť Aliter poskytujúca komunikačnú techniku či skupina DMD a MSM Land Systems.

Rheinmetall, pr, nepouzivat

Spoločnosť Rheinmetall s ambíciou túto sieť ešte viac rozšíriť zorganizovala v Bratislave podujatie nazvané „Priemyselné dni“, ktorého sa 6. a 7. apríla zúčastnilo viac ako 150 slovenských firiem. Rheinmetall bude aj hlavným partnerom tohtoročného priemyselného veľtrhu IDEB, ktorý sa začne 10. mája v Bratislave. Silný záväzok voči Slovensku deklarujú aj prebiehajúce rokovania s domácimi technickými univerzitami o podpore vzdelávania a výskumu.

Lynx je pre slovenský priemysel príležitosťou rásť spoločne s jedným z popredných európskych dodávateľov v obrannom sektore.

Rheinmetall, pr, nepouzivat

Viac informácií nájdte na stránke: www.rheinmetall-defence.com/Lynx-svk

chyba