Znečistenie Zeme by malo byť minulosťou. Ako žiť ekologicky?

Nielen ľudia, ale aj životné prostredie si zaslúži oddych. Začnite od seba a prečítajte si, ako žiť udržateľnejšie a šetrne. Je najvyšší čas.

28.04.2022 00:00
So záchranou planéty ochránime aj seba. Foto:
So záchranou planéty ochránime aj seba.

Dlho sme si užívali pohodlie, konzum a plytvanie, až sme sa dostali do štádia, kedy žijeme na ekologický dlh. Aj snaha sa cení. Prispejte svojou troškou, aby sme všetci žili vedomejšie a zdravšie. Eco-friendly sa dnes nosí!

Všetci sme takpovediac zleniveli. Moderná doba nám priniesla nadštandardný komfort a planéta pomaly vyberá svoju daň. Hovorí sa: „Aký požič, taký vráť.” Ochrana životného prostredia nie je len o obmedzení igelitových tašiek a plastových slamiek. Za naše každodenné rozhodnutia, dostanú naše deti nie veľmi uspokojivú výplatu. Dobrou správou je, že každý jedinec môže s problémom znečistenia Zeme pohnúť. Teraz je najvyšší čas, aby sme robili vedomé rozhodnutia.

Čo teda robiť? Zaujímajte sa, čítajte, študujte a šírte osvetu, ako znížiť znečistenie, zachovať prírodné zdroje, ochrániť faunu a flóru a ako žiť zdravšie.

Dajte skontrolovať stav vášho auta a overte si platnosť STK online. Spravte výnimku a choďte do práce na bicykli

Je veľmi pravdepodobné, že vo svojom okolí máte známych, ktorí sú schopní sadnúť do auta aj pre 500 metrov. Faktom je, že 15 rokov dozadu si auto nemohol dovoliť každý, no a dnes vidíme, že na štvorčlennú rodinu pripadajú 3 autá (a to sme možno optimistickí). Je na dennom poriadku, že bežne sa do práce či školy každý vezie vo svojom aute a sám. Popri tom sa títo ľudia sťažujú na nedostatok parkovacích miest…

Emisie spaľovacích motorov však obsahujú množstvo chemických látok, ktoré trávia ľudstvo aj prírodu. Čo tak zvoliť dopravu autobusom, alebo urobiť niečo pre svoje telo a dopriať si pravidelné prechádzky alebo jazdy na bicykli? A pokiaľ je auto pre vás nutnosť, nepodceňujte pravidelné kontroly a overte si termín EK a STK online. Taktiež dbajte na pravidelnú údržbu, ako je výmena palivových a vzduchových filtrov, oleja či zapaľovacích sviečok a káblov, aby ste do budúcna ušetrili peniaze na náročnejších opravách a mohli jazdiť efektívnejšie.

Nekupujte to, čo nepotrebujete

Záchvatové nakupovanie oblečenia, obuvi, elektroniky, nábytku a iných vecí v zľavách je dnes celkom bežný fenomén. Vo všeobecnosti ľudia nakupujú oveľa viac, než potrebujú, pričom mnohé veci im dodnes visia v šatníku aj s cenovkou. Šialenstvu sa nevyhlo ani každoročné nakupovanie nových smartfónov nie preto, že by nefungovali, ale jednoducho výrobca prišiel s novým modelom a podľa logiky nejedného moderného človeka treba ísť s trendom. Nadmerná spotreba tovaru = viac spotrebovanej energie, znečistenie pri ťažbe prírodných zdrojov a pri výrobe, preprave a likvidácii tovarov. Stačí málo – vyhnite sa impulzívnemu nakupovaniu a prehodnoťte svoje potreby.

Byť eko je in: dvojité splachovanie, termostat na kotol, solárne panely či kompostér. Urobte zo svojho bývania smart home

Ľudia z mnohých krajín sú nútení kupovať si balenú vodu, pretože sa nemôžu napiť tej z kohútika a my na Slovensku splachujeme pitnou. To je ale paradox, no nie? Ak ste toho názoru, že vy sami nič nezmôžete, mýlite sa. Ak si vážite naše vzácne pitné zdroje, môžete na splachovanie používať vodu z vane. Nie vždy to je možné, ale ak si z času na čas doprajete horúcu vaňu, vodu nemusite pustiť dole odtokom, keď ju môžete takto efektívne využiť. A ak na vašej toalete zatiaľ nie je dvojité splachovanie, odporúčame vám ho vymeniť, aby ste o každej malej potrebe nemíňali „hektolitre” vody.

Za zmienku tiež stojí smart termostat na kotol, vďaka ktorému môžete ovládať a upravovať teplotu odkiaľkoľvek. Ďalšou výhodou je, že s týmto zariadením budete mať prehľad o spotrebe energie a financiách. Účinným a stále viac obľúbeným spôsobom, ako znížiť výdavky za energie, je inštalácia solárnych panelov. Pokiaľ nebývate v dome so záhradou a kompostom, určite vás zaujme praktická bytová vychytávka – vermi kompostér s dážďovkami, ktoré si hravo poradia s organickým odpadom a triedenie odpadu posuniete na vyšší level!

Zjednodušte si život ekologickými a šikovnými... Foto: pixabay
Zjednodušte si život ekologickými a šikovnými zariadeniami. Zjednodušte si život ekologickými a šikovnými zariadeniami.

Vzorom pre všetkých by mali byť aj menšie a väčšie podniky. Viete, čo je to uasb reaktor?

Nech sa bežný človek akokoľvek snaží odľahčiť životné prostredie, stále tu existujú väčšie ryby, na ktorých to všetko stojí a padá. Samozrejme, že vyššie spomenuté veci majú efekt, no maximálne dôležité je do ochrany Zeme zapojiť všetky subjekty. Predstavte si to ako požiar. Vy sa ho usilovne snažíte uhasiť, zatiaľ čo ostatní doň prilievajú olej. Medzi prospešné technológie patria priemyselné čistiarne odpadových vôd, súčasťou ktorých môže byť uasb reaktor. Ich výhodou je, že sa môžu používať v rôznych prevádzkach – pivovaroch, reštauráciách, mliekarňach, kafilériách a rôznych podnikoch spadajúcich do potravinárskeho priemyslu. Okrem toho sú využiteľné aj vo farmaceutických, chemických a iných výrobách. Zelená budúcnosť je na dosah.

Znečistenie planéty môžu pomôcť zmierniť aj... Foto: unsplash
Znečistenie planéty môžu pomôcť zmierniť aj veľké závody. Znečistenie planéty môžu pomôcť zmierniť aj veľké závody.
chyba