Nemecký gigant môže transformovať slovenské obranné kapacity

Moderné nemecké pásové vozidlo sa uchádza o tender na modernizáciu slovenských ozbrojených síl na úroveň 21. storočia.

19.04.2022 00:00
Rheinmetall Lynx HU, pr, nepouzivat

Lynx KF41 od nemeckého zbrojárskeho giganta Rheinmetall je jedným z najinovatív­nejších príkladov modernej vojenskej techniky. Maďarsko sa nedávno stalo prvou krajinou, ktorá toto vozidlo kúpila. Lynx je tiež favoritom českého modernizačného programu a zúčastňuje sa na veľkých armádnych tendroch v USA a Austrálii.

Rheinmetall ponúka Lynx Slovensku v rámci tendra ministerstva obrany na nákup 152 nových pásových bojových vozidiel. Lynx bol vyvinutý tak, aby dokázal reagovať na rýchle zmeny moderného bojiska.

Vozidlo je vďaka svojej modulárnej konštrukcii mimoriadne flexibilné a dá sa jednoducho prekonfigurovať priamo v mieste konfliktu. Zbrane a pancierovú ochranu možno meniť v závislosti od typu misie, pričom medzi možné varianty patria napríklad režim plne obrneného vozidla, verzia pre mierové misie, prieskumný režim či režim sanitky.

Táto flexibilita je na modernom bojisku dôležitá. Ako dokazujú súčasné konflikty, ozbrojené sily musia očakávať pôsobenie v mestských aj mimomestských prostrediach. Bojové vozidlá preto musia plniť širokú škálu úloh.

Rheinmetall, pr, nepouzivat

Vozidlo Lynx je okrem svojej modularity výnimočné aj najmodernejšou pancierovou ochranou, aby sa vojaci, ktorí sú zároveň manželmi, synmi, bratmi a otcami, vrátili bezpečne domov.

Ochranné funkcie však musí dopĺňať aj bojová kapacita a Lynx má z tohto pohľadu najväčšiu silu zo všetkých pásových vozidiel, ktoré sa uchádzajú o slovenský tender. Jeho hlavná veža LANCE 2.0 je doplnená koaxiálnym guľometom a ďalšou zbraňou ovládateľnou oddelene od hlavnej výzbroje, čo mu umožňuje zasahovať viacero cieľov súčasne.

Obstaranie vozidiel Lynx by tiež znamenalo veľké ekonomické výhody pre Slovensko. Rheinmetall chce v Moldave nad Bodvou vybudovať moderný výrobný závod, kde by vzniklo 150 pracovných miest v strojárenstve a elektrotechnike.

Vozidlá Lynx by transformovali potenciál slovenských ozbrojených síl tak, aby zodpovedali dôležitej pozícii krajiny na východnom krídle NATO.

Viac informácií na www.rheinmetall-defence.com

chyba