Zbavíme vás nepotrebných spotrebičov ekologicky a zadarmo!

Ušetrite si miesto vo vašej domácnosti na niečo užitočnejšie ako nepotrebný elektroodpad! Z adresy vášho bydliska zadarmo vyzdvihneme veľké spotrebiče, akými sú napr. chladničky, práčky, sporáky či umývačky riadu a zabezpečíme ich recykláciu. Ak dáte do zberu aspoň jeden veľký spotrebič, zoberieme vám aj malý elektroodpad.

04.04.2022 00:00
Envidom, PR, nepouzivat

Služba funguje už v jedenástich slovenských mestách

Odvoz spotrebičov z adresy vášho bydliska si môžete zdarma objednať v Banskej Bystrici, Bratislave, Košiciach, Nitre, Partizánskom, Pezinku, Považskej Bystrici, Prešove, Trenčíne, Trnave a v Žiline.

Ako si zber elektroodpadu objednať?

Navštívte www.zberelektroodpadu.sk. V sekcii „Objednať“ si nájdite vaše mesto, vyberte si vyhovujúci termín zberu a vyplňte objednávku na bezplatný odvoz nepotrebného spotrebiča z vašej adresy. Objednať odvoz je potrebné najneskôr dva dni pred zvoleným termínom zberu. Termíny zberu sú viackrát ročne v závislosti od mesta.

Zbierame veľké a ťažké spotrebiče zo skupiny bielej techniky, ktoré majú ľudia zvyčajne problém naložiť do svojho osobného auta a odviezť na zberný dvor. Spotrebiče odovzdávajte do zberu očistené, vylejte tiež vodu z filtra práčky či odmrazte mrazničku.

V deň zberu vyložíte staré spotrebiče do vchodu bytovky alebo za bránu domu. Nevykladajte ich na ulicu, aby sa k nimi nedostali nelegálni zberači. Tí ich totiž zvyčajne len rozoberú na hodnotné súčiastky a zvyšok porozhadzujú po okolí. Vytvárajú sa tak čierne skládky a z amatérsky rozobratých spotrebičov môžu do okolia uniknúť látky škodlivé pre životné prostredie.

Naši prepravcovia vám zatelefonujú alebo zazvonia na zvonček, aby ste im spotrebič odovzdali a odvezú ho k spracovateľovi na recykláciu.

Cez túto službu nezbierame len televízory a monitory, ktoré sa väčšinou zmestia do auta. Môžete ich zaniesť na zberný dvor, ktorý môžete využiť pre všetok elektroodpad aj v prípade, že nechcete čakať na termín tejto služby zberu elektroodpadu a viete si elektroodpad na zberný dvor dopraviť svojpomocne. Výhodným spôsobom ekologickej likvidácie spotrebiča, je hneď pri kúpe nového využiť službu jeho spätného zberu cez elektropredajňu.

Slovenský unikát

Zber elektroodpadu týmto spôsobom nefunguje v žiadnej inej krajine EÚ. Spotrebitelia v EÚ aj na Slovensku ho môžu zadarmo odovzdať na zberné dvory, do predajní či v rámci zberov, ktoré organizujú samosprávy. Prepravu spotrebiča na zberné miesto si však obyvatelia v každej krajine EÚ vrátane Slovenska musia zabezpečiť svojpomocne. Výhodné je tiež využiť služby predajní, ktoré odvezú starý spotrebič pri dovoze nového. To už však nemusí byť zadarmo, nakoľko predajca do poplatku zahŕňa väčšinou aj ďalšie služby, napríklad vynášku nového spotrebiča do bytu, jeho inštaláciu či likvidáciu obalov z neho. Preto je služba zberu elektroodpadu priamo adresy bydliska, ktorú si možno zdarma objednať cez www.zberelektroodpadu.sk, taká výnimočná.

Zabezpečuje ju ENVIDOM – Združenie výrobcov elektrospotrebičov pre recykláciu.

chyba