Národné športové centrum ocenilo najlepších

Národné športové centrum v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR na štvrtkovom slávnostnom podujatí ocenilo spolu 10 prítomných športovcov a 9 prítomných trénerov za dosiahnuté výsledky na významných medzinárodných podujatiach v roku 2021.

28.02.2022 12:36
nsc, pr nepouzivat

Do dejiska oceňovania – Slovenského olympijského a športového múzea – prišiel úspešných športovcov osobne pozdraviť štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Ivan Husár a prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel. Nechýbali ani šéfovia Vojenského športového centra Dukla Matej Tóth a Športového centra polície Juraj Minčík.

K oceneným, samozrejme, patrili účastníci letných olympijských hier 2020 v Tokiu (pre pandémiu koronavírusu sa uskutočnili v roku 2021): boxer Andrej Csemez, športová gymnastka Barbora Mokošová a lukostrelkyňa Denisa Baránková.

K ďalším oceneným patria Nina Kvasnicová za zlato na ME juniorov v karate v disciplíne kumite, Roman Hrčka za bronzovú medailu z európskeho šampionátu juniorov v karate v disciplíne kata či Adi Gyurík, ktorý získal bronz na majstrovstvách Európy seniorov v karate v kumite.

Za výbornú reprezentáciu Slovenska na vrcholných medzinárodných športových podujatiach si prevzali ocenenie Kristína Madarásová, strieborná medailistka z európskeho šampionátu juniorov v cyklistike (bikros) a Martin Svrček, ktorý skončil štvrtý na svetovom šampionáte juniorov v cyklistike v pretekoch s hromadným štartom. Ocenenie za bronzovú medailu z ME do 21 rokov v stolnom tenise vo štvorhre si prevzala Ema Labošová (jej deblová partnerka Tatiana Kukuľková v čase úspechu ešte nebola členkou NŠC). Ďalšími ocenenými športovkyňami NŠC boli Lýdia Drahovská za bronzovú medailu na ME do 23 rokov v triatlone v disciplíne kros triatlon (neolympijská disciplína) a Zsuzsanna Molnár za bronz z MS juniorov v zápasení žien vo váhovej kategórii do 68 kg.

Ocenenie bude zaslané aj športovcom, ktorí sa nemohli z rôznych dôvodov zúčastniť na slávnostnom akte v Dome športu.

Zaslúženej pozornosti sa dostalo aj trénerom ocenených športovcov, pretože ich podiel na úspechoch svojich zverencov je kľúčový.

nsc, pr nepouzivat

Hodnotenie roka 2021 v podaní riaditeľa NŠC Vladimíra Balušku:

„Som veľmi rád, že aj napriek pandemickým opatreniam a obmedzeniam v športe sa podarilo našim športovcom pripraviť sa na významné medzinárodné športové podujatia. Som hrdý na to, že na minuloročných letných olympijských hrách v Tokiu sa zúčastnili až piati naši športovci (Emma Zapletalová a Gabriela Gajanováuž nie sú členkami NŠC, ale za vzornú reprezentáciu takisto získali ocenenie, pozn. red.).

Od februára tohto roku sme sa presťahovali do nových, moderných priestorov Domu športu a budeme sa snažiť vytvárať pre našich športovcov lepšie podmienky, starostlivosť, športovú diagnostiku a napredovať chceme aj vo vzdelávaní.

Bol by som rád, keby naši športovci boli u nás spokojní, mali zo športu radosť a podarilo sa im presadiť na najvýznamnejších medzinárodných športových podujatiach. Národné športové centrum sa aj naďalej bude výrazným spôsobom podieľať na formovaní športovcov mladej generácie.

Želám vám, milí športovci, ako aj vašim trénerom, pevné zdravie a veľa úspechov“.

nsc, pr nepouzivat

Prinášame vám kompletný zoznam ocenených športovcov vrátane ich trénerov.

AKROBATICKÉ LYŽOVANIE:

Michael Oravec: MSJ (4. miesto – big air), MSJ (5. miesto – slopestyle); tréner: Tomáš Murgáč

ATLETIKA:

Gabriela Gajanová: MSR (vybojovaná účasť na OH 2020 – 800 m), OH 2020 (25. miesto – 800 m); tréner: Louis Heyer

Viktória Forster: MSJ (6. miesto – 100 m), MSJ v atletike (finalistka – 100 m cez prekážky); trénerka: Katarína Adlerová

Emma Zapletalová: ME do 23 rokov (1. miesto – 400 m cez prekážky), OH 2020 Tokio (15. miesto – 400 m cez prekážky), Atletický míting v Holandsku (miestneka – 400 m cez prekážky), 2. kolo českej extraligy (rekord SR U23 – 200 m); tréner: Peter Žňava

BOX:

Andrej Csemez: ME v boxe (3. miesto – do 75 kg) svetový (8. miesto – do 75 kg), OH 2020 Tokio (9. miesto – do 75 kg), kvalifikácia na OH 2020 (miestenka – do 75 kg); tréner: Tomáš Kovács

CYKLISTIKA:

Martin Svrček: MS juniorov (4. miesto – preteky s hromadným štartom), Československý šampionát (1. miesto – časovka juniori a preteky s hromadným štartom), ME (8. miesto – preteky s hromadným štartom); tréner: Martin Svrček st.

Kristína Madarásová: ME od 17 do 24 rokov (2. miesto – bikros), Redbull pumptrack World Championships Qualifier (1. miesto – pumptrack); tréner: Peter Henčl

GYMNASTIKA:

Barbora Mokošová: OH 2020 (52. miesto – viacboj); tréner: Martin Zvalo

KARATE:

Adi Gyurík: ME (3. miesto – kumite, do 84 kg) – tréner Ján Longa

Roman Hrčka: ME kadetov a jnuiorov (3. miesto – kata juniori, 5. miesto kata team male a team kadeti-juniori), ME (5. miesto – kata team male); trénerka: Kristína Macková

Nina Kvasnicová: ME kadetov a juniorov (1. miesto – kumite juniorky); tréner: Jaroslav Javorský

LUKOSTREĽBA:

Denisa Baránková: ME (3. miesto – olympijský luk), OH 2020 (33. miesto – olympijský luk), kvalifikácia na OH 2020 (7. miesto – olympijský luk), ME v terénnej lukostreľbe (2. miesto a miestenka na svetové hry – olympijský luk); tréner: Vladimír Hurban ml.

Maroš Machán: ME v terénnej lukostreľbe (5. miesto – olympijský luk juniori); tréner: Vladimír Hurban ml.

SYNCHRONIZOVANÉ PLÁVANIE:

Naďa Daabousová: ME (7. miesto – technické sólo); trénerka: Nora Szauderová

STOLNÝ TENIS:

Ema Labošová: ME (3. miesto – štvorhra), ME mužov a žien (ž. miesto – štvorhra); tréner: Jaromír Truksa

ŠPORTOVÉ LEZENIE:

Martina Buršíková: MSJ (5. miesto – olympijská kombinácia, 6. miesto – bouldering); tréner: Tomáš Greksák

TAEKWONDO:

Gabriela Briškárová: ME U21 (6. miesto – do 53 kg); tréner: Mário Švec

TRIATLON:

Margaréta Vráblová: MEJ (6. miesto – šprint); tréner: Jozef Vrábel

Lýdia Drahovská: ME U23 (3. miesto – kros triatlon)

ZÁPASENIE:

Zsuzsanna Molnárová: MSJ (3. miesto – 68 kg), MEJ (2. miesto – 72 kg)

chyba