Záväzky a ciele prijaté v rámci plánu Národných cieľov zberu a recyklácie do roku 2030 a ďalej pomôžu s recykláciou nápojových kartónov

ACE je európske združenie výrobcov kartónov a ich dodávateľov, ktoré presadzuje tieto kartóny ako obnoviteľné, nízkouhlíkové a obehové obalové riešenie. V marci 2021 bol predstavený plán Národných cieľov zberu a recyklácie, ktorý načrtáva ambiciózne ciele a vízie. Na ich dosiahnutie prijali členovia ACE 10 záväzkov vrátane cieľa dosiahnutia miery recyklácie 70 %, dekarbonizácie priemyslového reťazca a výroby kartónov iba z obnoviteľných alebo recyklovaných materiálov.

27.01.2022 00:00

„Nápojové kartóny sú priemerne vyrobené z 75 % z papierových vlákien a sú recyklovateľné a recyklované. Predpokladom na ich recykláciu je zber a následné triedenie. ACE preto vyzýva na povinný zber použitých nápojových kartónov, aby došlo k ich následnej recyklácii a prispelo sa tak ku stanoveným národným cieľom,“ hovorí Annick Carpentier, generálna riaditeľka ACE, združenia výrobcov nápojových kartónov.

Z čoho sa skladajú nápojové kartóny a ako náročná je ich recyklácia?

Kartóny sú obaly používané na ochranu a distribúciu nápojov. Sú v priemere vyrobené ze 75% papierových vlákien – obnoviteľného materiálu pochádzajúceho z udržateľne obhospodarovaných lesov a 21% polymérov. V súčasnosti v celej Európe recykluje všetky vytriedené nápojové kartóny asi 20 papierní. Recyklácia kartónov nie je zložitý proces. Najprv sa oddeľujú vlákna pomocou špeciálnych technológií, potom sa papier rozvlákni v papierni. Oddelené vlákna sa použijú na výrobu nových papierových produktov, hliník a polyméry je možné ďalej využiť na iných účelov. Do recyklácie investovali nielen súkromné iniciatívy, ale aj výrobcovia kartónov napríklad v Taliansku, Holandsku alebo Česku. O ďalšej investícii do recyklácie sa rozhodlo aj v Poľsku. Bude tak možné recyklovať takmer jednu tretinu PolyAl sústredeného z použitých kartónov. V blízkej budúcnosti sa tiež predpokladá výrazné navýšenie kapacity recyklácie.

ACE, PR, nepouzivat
chyba