Ako si vybrať správny kabát pre moju postavu? Rady stylistu

Kabát patrí k základným druhom oblečenia a v každom dobre vybavenom šatníku štýlového muža by sa aspoň jeden perfektne sediaci model mal nachádzať. Nezáleží pritom na tom, či ste vysoký, nízky, máte väčšie brucho alebo vyšportovanú postavu, vždy je možnosť nájsť taký, ktorý vám pristane, budete sa v ňom cítiť príjemne, poslúži na želaný účel a bude sa vám pohodlne nosiť.

21.01.2022 00:00
Pako Solutions, PR, nepouzivat

Opýtali sme sa stylistu, ako postupovať pri hľadaní toho pravého kabátu a toto sú jeho odporúčania:

Správna veľkosť je prvoradá

Ešte predtým, ako sa vrhneme na rady týkajúce sa postavy, treba si zapamätať, že dobre zvolená veľkosť je základ úspechu. Ak vám bude tesný, ťažko si pod kabát oblečiete ešte sveter a nebudete sa cítiť ani pohodlne. To platí najmä pri strihoch slim fit. Pozor si treba dať aj na správnu dĺžku rukávov. Kabát by mal končiť hneď za zápästnou kosťou, ak končí vyššie, je krátky a ak zakrýva dlane, tiež to nevyzerá veľmi dobre.

Zamyslite sa, aký máte tvar tela

Nad touto otázkou je dôležité uvažovať preto, lebo vhodne zvoleným kabátom môžete svoju siluetu výrazne opticky vylepšiť. Pri zohľadňovaní vašej postavy ale nezabudnite pri nákupe myslieť aj na svoje zvyklosti: ak máte vo zvyku nosiť vo vreckách kabátu kľúče a ďalšie veci, všímajte si, ako sú riešené vrecká a kde sú umiestnené, aby vám nepridávali neželaný objem na problémových partiách, ktoré by ste chceli radšej zamaskovať. Odpútať od nich pozornosť môžete aj šikovne zvolenými doplnkami ako klobúk alebo zaujímavý šál.

Komu pristane dvojradový kabát?

Nižší muži a muži s väčším bruchom by sa mali dvojradovým kabátom podľa možnosti vyhýbať, aby ich zbytočne nerozširovali a nepridávali im kvôli svojmu strihu objem v oblasti pásu. Ak predsa len trváte na dvojradovom kabáte, hľadajte taký, ktorého strih má zaujímavo riešené ramená a je možné opásať ho opaskom, aby vaša silueta vytvárala písmeno V. Dajte si záležať aj na dĺžke kabáta, ak je príliš dlhý a vy ste nízky, budete v ňom pôsobiť utopene.

Je dlhý kabát len pre vysokých mužov?

Spravidla áno. Ak ste vysoký a štíhly, kabáty končiace v polovici lýtok vám pristanú a v zime vás aj príjemne zahrejú. Ale ani priemerne vysokí muži nemusia tieto kabáty vyškrtnúť zo zoznamu. Nájdite taký model, ktorý vám dokonale sedí v ramenách, nenoste s dlhým kabátom príliš voľné nohavice a zvyšok outfitu laďte do podobných odtieňov ako kabát.

Jednoradový kabát je univerzálnym riešením

V prípade, že neviete pre seba objaviť ten pravý kabát, stavte na overenú klasiku – nadčasový jednoradový kabát, ktorý vyzerá dobre na akejkoľvek postave a výške, ľahko sa kombinuje k čomukoľvek, takže ho využijete na mnoho príležitostí. Stačí si vybrať preferovanú farbu, ktorá zapadne do vášho šatníka, najlepšie je držať sa čiernej, hnedej, ťavej, sivej či tmavomodrej a dať si pozor na dĺžku – ideálne je, ak kabát končí približne v polovici stehien alebo kúsok nad touto líniou.

Štýlové pánske kabáty za výborné ceny si môžete vybrať tu: bolf.sk/slo_m_Pan­ska-moda_Panske-kabaty

chyba