Vojaci môžu získať vozidlá, ktoré obstáli v ťažkých bojoch

Prežitie v Afganistane a Libérii – to je pre bojové vozidlo najlepšia vizitka.

22.12.2021 00:00
ami, pr nepouzivat Foto:

Ministerstvo obrany chce v najbližších rokoch obmeniť zastaranú pozemnú techniku, ktorú používajú slovenskí vojaci. Plánuje obstarať 152 pásových a 76 kolesových bojových obrnených vozidiel. Nové vozidlá by mali byť chrbticou ťažkej mechanizovanej brigády, ku ktorej vybudovaniu do roku 2026 sa Slovensko zaviazalo svojim spojencom v NATO.

V týchto dňoch sa ministerstvu ozývajú prvé krajiny, ktoré sa do súťaže o bojové obrnené vozidlá chcú zapojiť. Pri výbere víťaznej ponuky bude dôležitá nielen cena, technické špecifikácie, logistická podpora, ale aj miera zapojenia slovenského obranného priemyslu. Z takto nastavených podmienok by mal profitovať celý slovenský obranný priemysel a domáce firmy.

Požiadavky ministerstva obrany spĺňa aj ponuka na pásové obrnené bojové vozidlá CV90. V súčasnosti ich používa sedem európskych krajín, vrátane štyroch členov NATO. To však nie je jediný argument, ktorý hovorí v ich prospech:

Overené v boji

Vozidlo CV90 sa zúčastnilo niekoľkých náročných misií a obstálo v Afganistane aj Libérii. Skúsenosti získané v bojovom nasadení v náročných podmienkach využila spoločnosť BAE Systems Hägglunds pri vývoji ďalších generácií vozidla. Výsledkom je bojový prostriedok, ktorý má “vychytané všetky muchy”. CV90 bolo aj vôbec prvým digitalizovaným bojovým vozidlom na svete, vďaka čomu majú vývojári a používatelia už dnes rozsiahle skúsenosti s využívaním špičkových technológií, ktoré dávajú vojakom veľkú výhodu na bojisku.

O jeho kvalitách najlepšie svedčí fakt, že ho dlhodobo úspešne používa 7 moderných európskych armád. Vysoká prispôsobivosť, modularita,dos­tupnosť širokej škály výbavy a zbraní či inovácie umožňujú jeho používateľom mať neustále vo výzbroji efektívne bojové vozidlo bez toho, aby ho museli meniť.

Foto: BAE Systems Hägglunds
ami, pr nepouzivat

Malé a obratné

Vozidlo CV90 patrí k najmenším vo svojej kategórii, čo prináša celý rad výhod. Ponúka obratné výkony v každom teréne, zvláda svižnú jazdu, ale aj dlhotrvajúce hliadkovacie misie na dlhé vzdialenosti. Pre nepriateľa tvorí malý cieľ, čo sťažuje možnosť zasiahnutia paľbou a prispieva k ochrane posádky. Vďaka svojej nízkej hmotnosti môže využívať už existujúcu infraštruktúru vrátane mostov, ktoré v strednej Európe neboli dimenzované na prechod ťažkých bojových vozidiel.

Vyvinuté vojakmi

Pri jeho vývoji aktívne spolupracovali vojaci. BAE Systems Hägglunds ho vyvíjala s ohľadom na fakt, že v armádach škandinávskych krajín sa s ním musia naučiť zaobchádzať aj branci povinnej vojenskej služby. Na zvládnutie tak majú prinajlepšom niekoľko mesiacov. Preto je CV90 nielen vysoko mobilné a efektívne vozidlo, ale zároveň je ľahko ovládateľné. Posádke poskytuje vysokú mieru ochrany a vďaka svojmu nadčasovému dizajnu aj dostatok pohodlia pri zachovaní malých rozmerov vozidla. Chráni ju pred účinkami ťažkých zbraní vrátane nástražných výbušných systémov a protitankových mín, pred chemickými, rádiologickými a jadrovými zbraňami, no môže byť vybavené aj ďalšími systémami ochrany.

Rovnakú úroveň dosahuje aj výzbroj, ktorú BAE Systems Hägglunds optimalizuje pre každú krajinu podľa jej požiadaviek. Skúsenosti získané používaním v extrémnych prostrediach a v boji sa pretavili do najrôznejších konfigurácií a modelov, od bojového vozidla pechoty po ľahký tank. Najnovšia generácia MkIV je prvým západným bojovým vozidlom, ktoré využíva aktívny obranný systém, rozšírenú realitu a 4. generáciu elektronickej architektúry.

Foto: BAE Systems Hägglunds
ami, pr nepouzivat

Spolupráca s domácimi firmami

Na vývoji CV90 neustále spolupracujú všetky krajiny, ktoré ho používajú – Dánsko, Estónsko, Fínsko, Nórsko, Švédsko, Švajčiarsko a Holandsko. Prostredníctvom Klubu používateľov CV90 si vymieňajú skúsenosti a informácie o jeho prevádzke a pokrokoch vo výskume, ktoré dokážu zužitkovať pri výcviku vojakov, ako aj pri plánovaní misií.

Pre každú krajinu, teda aj Slovensko, môže byť veľkým prínosom prístup k dátam a skúsenostiam iných krajín. Navyše, ak už vozidlo použili v reálnom boji. Na výrobe a vývoji CV90 sa budú podieľať aj slovenské firmy. Spoločnosť BAE Systems Hägglunds dlhodobo spolupracuje napríklad s firmou KONŠTRUKTA – Defence v Dubnici nad Váhom a s Elektrotechnickým výskumným a projektovým ústavom EVPÚ v Novej Dubnici.

S ďalšími slovenskými spoločnosťami v súčasnosti rokuje, aby mohla čo najefektívnejšie rozšíriť svoj dodávateľský reťazec a využiť kapacity domáceho priemyslu.

Komunita používateľov CV90

  • Nórsko, Švédsko, Dánsko, Fínsko, Holandsko, Švajčiarsko, Estónsko
  • 1300 vozidiel, 7 európskych krajín, 7 používateľov
  • Zdieľanie nákladov na podporu a vývoj
  • Zdieľanie používateľských skúseností
  • Spoločné možnosti na výcvik
  • Zapojenie sa do upgrade a rozvoja platformy
  • Vzájomné vzdelávanie sa členov komunity

Hodnota priemyselnej spolupráce s BAE Systems Hägglunds v krajinách, ktoré nakúpili vozidlo CV90:

  • 970 miliónov EUR Holandsko
  • 470 miliónoe EUR Švajčiarsko
  • 240 miliónov EUR Dánsko
  • 170 miliónov EUR Fínsko
  • 170 miliónov EUR Nórsko
chyba