Chceš získať skúsenosti zo sveta pre seba alebo tvojich žiakov? Vieme ako na to.

V roku 2021 začalo nové sedemročné obdobie programu Erasmus+. Rozpočet programu sa v porovnaní s predchádzajúcim obdobím takmer zdvojnásobil, no štruktúra a činnosti ostávajú známe - projekty sú podľa svojho zamerania naďalej radené pod tzv. kľúčové akcie (KA) a formálne vzdelávanie (sektory - školské vzdelávanie, odborné vzdelávanie a príprava, vysokoškolské vzdelávanie a vzdelávanie dospelých) a na neformálne vzdelávanie (sektor mládeže a športu).

10.12.2021 00:00
SAAIC Erasmus, PR, nepouzivat

Pod kľúčovú akciu KA1 patria vzdelávacie mobility jednotlivcov, pod KA2 projekty partnerskej spolupráce medzi organizáciami a inštitúciami a pod KA3 centralizované projekty.

Medzi najdôležitejšie novinky patrí silnejšie prepojenie programu na európske priority. Inklúzia má za cieľ zabezpečiť rovnaké príležitosti vo vzdelávaní pre všetkých a viac podporiť ľudí s akýmkoľvek znevýhodnením – zdravotným, sociálnym či ekonomickým. Podporené budú projekty, ktoré sa budú zameriavať na zmierňovanie a odstraňovanie prekážok, ktorým čelia jednotlivci – napríklad ťažkosti pri dosahovaní uspokojivých výsledkov v učení sa, predčasné ukončenie školskej dochádzky, nízka úroveň zručností u dospelých a podobne. Digitálna transformácia reflektuje potreby modernej digitálnej doby a je orientovaná na zavádzanie a schopnosť používania digitálnych technológií vo všetkých oblastiach a stupňoch vzdelávania, odbornej prípravy, mládeže a športu. K novinkám patrí aj environmentálna udržateľnosť a klimatické ciele, ktoré by sa mali dostať do budúcich učebných plánov a podporovať tak udržateľné správanie. Cieľom participácie a aktívneho občianstva je rozvíjať sociálne a multikultúrne kompetencie, kritické myslenie a vytvárať viac príležitostí pre demokratické princípy v celoživotnom vzdelávaní a v práci s mládežou.

Centralizované akcie spravuje Výkonná agentúra pre kultúru, vzdelávanie a audiovizuálny sektor v Bruseli. O granty na decentralizované akcie sa žiada u národných agentúr v jednotlivých programových krajinách. Na Slovensku to je Národná agentúra programu Erasmus+ pre vzdelávanie a odbornú prípravu pod hlavičkou SAAIC – Národná agentúra programu Erasmus+ pre vzdelávanie a odbornú prípravu, ktorá pokrýva sektory školského vzdelávania, odborného vzdelávania a prípravy, vzdelávania dospelých a vysokoškolského vzdelávania. IUVENTA – Národná agentúra programu Erasmus+ pre mládež a šport zastrešuje neformálne vzdelávanie mládeže.

Aká je vyhliadka na predkladanie projektových návrhov na rok 2022?

1) Teraz je čas pustiť sa do prípravy projektových žiadostí

Nová výzva na predkladanie žiadostí je zverejnená. Prvé termíny podávania projektových žiadostí sú február – marec 2022. Žiadatelia tak majú dostatok času na prípravu svojich projektov. Projektoví manažéri oboch národných agentúr plánujú v januári 2022 zorganizovať inštruktážne aktivity s cieľom pomôcť žiadateľom čo najlepšie pripraviť svoje projektové návrhy a poskytnúť odpovede na otázky.

O grant žiada vždy organizácia, nie jednotlivec. Ten sa do programu zapája až ako účastník už schváleného projektu organizácie. Ak by chcel napríklad žiak gymnázia vycestovať na dlhodobé štúdium na školu v zahraničí, musí mať jeho škola schválený projekt na takúto akciu.

2) Viac mobilít

Program Erasmus+ ponúka príležitosti na objavovanie sveta medzinárodného vzdelávania. Úlohu v tomto objavovaní vôbec nehrá vek, keďže Erasmus+ je určený pre všetky vekové kategórie, ako aj všetky typy vzdelávania – formálne, neformálne aj informálne učenie sa. Navyše je v novom programe vďaka navýšenému rozpočtu priestor na podporu väčšieho množstva mobilít. A ako na mobilitu, keď nám pandémia prekazí plány alebo jednoducho nemáte čas vycestovať? Erasmus+ podporuje aj virtuálne vzdelávanie. Pre tých, ktorí majú čas a možnosť rozšíriť si virtuálne vzdelávanie o fyzické vycestovanie, program ponúka aj zmiešané mobility. Do zahraničia môžete vycestovať nielen za štúdiom, no aj za získaním praktických skúseností z prvej ruky počas odborných stáží, kurzov alebo workshopov.

3) Flexibilnejšie financovanie

Jednotkové príspevky v projektoch KA2 nahradia jednorazové platby pri financovaní partnerstiev. Zjednodušene to znamená, že v čase plánovania rozpočtu jeho jednotlivé položky nemusia byť vopred presne špecifikované. Toto môže predstavovať vyššiu flexibilitu pre realizácii rozpočtu projektu počas jeho trvania. Keďže sa jedná o nový aspekt prípravy prihlášky a rozpočtu, neváhajte požiadať o konzultáciu projektových manažérov národných agentúr. Sprievodca programom a presné znenie výzvy 2022 sú uverejnené na webstránke programu Erasmus+. Sledujte nás aj na sociálnych sieťach @Erasmusplus SK a @eurodesk_sk. Všetky informácie tak získate medzi prvými.

saaic, PR, nepouzivat
Erasmus, PR, nepouzivat
iuventa, pr, nepouzivat
chyba