Aký bude nový ročník?

Otázka, ktorú si každý rok kladú najčastejšie milovníci vína. Ako je všeobecne známe, kvalitná surovina je alfou a omegou každej výroby, ktorá chce ponúknuť zákazníkovi kvalitný produkt. Obzvlášť to platí pri vinároch.

29.11.2021 00:00
Matysak, PR, nepouzivat

Z priemerného hrozna jednoducho špičkové víno neurobíte. U Matyšáka to už dávno vedia a môžu si smelo povedať, že ručne zbierané hrozno z ich dvorných vinohradov je naozaj prvotriednej kvality. Spolupracujú totiž dlhodobo s overenými vinohradníkmi z Malokarpatskej a Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti a majú tak každoročne záruku kvalitnej suroviny. Keď sa to navyše spojí s nadpriemerným počasím, môžeme očakávať vskutku skvelý ročník. Na to, či ten 2021 taký naozaj bude, sme sa pozreli bližšie s uznávaným enológom a výrobným riaditeľom vinárstva Matyšák, Jarom Žákom.

Jaro Žák (vľavo) a vinohradník Richard Soják z...
Matysak , PR, nepouzivat Jaro Žák (vľavo) a vinohradník Richard Soják z Hlohovca (vpravo)

Ako je všeobecne známe, jeden z rozhodujúcich faktorov, ktoré vedia ovplyvniť kvalitu a množstvo urodeného hrozna, je počasie. Tento faktor sa z objektívnych dôvodov nedá ovplyvniť a vinohradníci (a teda aj vinári) sú v tomto smere nechaní napospas osudu, presnejšie prírody. „Kvôli studenej jari začal zber hrozna o 2 týždne neskôr ako obvykle. Posunulo sa kvitnutie a dozrievanie hrozna a tak sme začali oberať až v septembri. Tento posun nám však vynahradila pekná, nie príliš teplá jeseň so stabilným počasím a málo zrážkami, takže hrozno bolo krásne vyzreté, jaderné, plné, s dostatkom kyselín a cukru. Vína, ktoré máme v pivnici, či už Sauvignon, rizlingy, Müller Thurgau, Veltlínske zelené alebo iné, a aj ružové, vyzerajú výborne“, pochválil si Žák.

Veľkým nepriateľom vinohradníkov bývajú často aj choroby a plesne, ktoré podnecuje skôr daždivejšie počasie. Bobule hrozna tak bývajú síce plnšie šťavy, no zároveň sú náchylnejšie na choroby. Teraz tomu však tak nebolo. Žák dodáva: „Tým, že menej pršalo, zvládla sa ochrana, nebola tam Múčnatka (častá choroba viniča – pozn.redakcie), takže mohlo hrozno zostať dlhšiu dobu na koreni a vyzrievať. Chladnejšie noci zachovali zase kyseliny a mušty boli plné s optimálnym pomerom kyselín a cukru. Pomáha nám aj fakt, že máme veľmi staré vinohrady, ktoré nám zabezpečujú lepší balans týchto zložiek. Mohli sme natiahnuť kampaň. Keď všetci už boli skoro skončení, my sme ešte zberali. Aj červené vína tak vyzerajú veľmi dobre, je tam Cabernet Sauvignon s 24-stupňovou cukornatosťou a dobrým podielom kyselín, priebeh fermentácie je veľmi dobrý, nie je to sťažené vyšším PH, robí sa to doslova samé. Celkovo sme mali aj vysoké cukornatosti aj dostatočné kyseliny, vína sú stabilné, šťavnaté, plné.“

matysak, PR, nepouzivat

Málo dažďa má však aj svoju odvrátenú stránku – menšiu výťažnosť, teda nižšiu úrodu, čo neteší samozrejme hlavne samotných vinohradníkov. Tí tak žiaľ zarobia menej. Naopak vinári sa z kvality hrozna tešia. Jednoducho platí, že kvalita hrozna je na úkor kvantity. „Výťažnosť aj výlisnosť bola zhruba o 20–30% nižšia ako minulý rok. To je tak, keď je niečo kvalitné, nemôže toho byť veľa“, pousmial sa Jaro Žák.

Vinársky biznis vie byť nevyspytateľný. Niektorý rok je lepší na biele vína, niektorý na červené, niektorý ani ani. Tento rok však vyzerá byť výnimočný aj pre biele aj pre červené vína. V prípade červených sa to ukáže samozrejme až neskôr, za dva – tri roky, no u Matyšáka prevláda veľký optimizmus. „Myslím si, že sa máme na čo tešiť. Môžeme hovoriť z nášho pohľadu o jednom z najlepších ročníkov za poslednú dekádu. Aj keď bol ročník 2019 vynikajúci, tento vyzerá ešte lepšie. Dlho tu taký nebol a dlho asi ani nebude…“, dodal Žák.

Koniec koncov, každý sa môže presvedčiť sám už na prvých posloch tohto ročníka v podobe mladých vín a neskôr o pár mesiacov samozrejme už na krásne zaguľatených vínach ročníka 2021.

A kto nemá nápady na vianočné darčeky, máme tu pre vás zopár tipov, ktoré zaručene nič nepokazia a milovníkov vína len potešia:

Zberateľská edícia archívnych vín k 30.výročiu založenia vinárstva

Unikátny projekt k 30.výročiu založenia vinárstva Matyšák prináša 3 dokonale vyladené archívne vína s umeleckými etiketami, ktoré pripravili traja šikovní slovenskí umelci. Každé dielo nesie príbeh spojený s vinárstvom a má svoju zberateľskú hodnotu. Bolo ich totiž nafľašovaných iba limitovaný počet v pár stovkách.

30_rokov
Matysak 30 rokov, PR, nepouzivat 30_rokov

Archívne červené vína v majestátnej 1,5l MAGNUM fľaši

Exkluzívne archívne červené vína, ručne číslované, v limitovanom množstve doslova pár desiatok kusov. Vyladené ročníky 2009 a 2011 odrôd Cabernet Sauvignon, Merlot a Matyšákovho legendárneho cuveé Camerlon. Dokonalý vianočný darček pre milovníkov červených vín.

magnum1,5l
Matysak magnum1 5l, PR, nepouzivat magnum1,5l

Brandy VSOP

Je vyrobené z vínneho destilátu získaného destiláciou Matyšákovych kvalitných vín Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Vyzrieva v 350 litrových sudoch z limousinských dubov najmenej po dobu piatich rokov. Výsledkom je lahodná chuť, vôňa a jemnosť získaná dlhodobým zrením. Dokonalý pôžitok pre všetkých milovníkov brandy a cognacov.

brandy_VSOP
Matysak brandy VSOP, PR, nepouzivat brandy_VSOP

Svetovo oceňované vína a destiláty, ktoré v supermarketoch bežne nenájdete, môžete kúpiť v Matyšák shopoch, vo vinotékach Matyšák alebo cez e-shop. Viac na www.vinomatysak.sk.

chyba