Odpratávanie snehu môže byť aj zábava: Ako si vybrať snehovú frézu?

Dni sú kratšie, rána chladnejšie, stromy sa zbavujú lístia, a to znamená len jedno, blíži sa zima a príroda i my by sme sa na ňu mali pripraviť. Je pravdou, že prvé snehové prehánky urobia radosť najmä našim deťom. My dospelí vidíme kopu snehu, ktorú treba odpratať. So snehovou frézou môže byť takéto odpratávanie snehu zábavou aj pre vás.

17.11.2021 00:00
snehova freza, PR, nepouzivat

Deťom vyberáte sánky, vy si vyberáte prístroje, s ktorými jednoducho a čo najrýchlejšie odpracete sneh z cesty, chodníkov, terasy, spevnených i nespevnených plôch. A práve podľa plochy, typu a množstva snehu by ste si mali vyberať aj snehovú frézu. Ak bývate na severe krajiny, kde napadne snehová pokrývka častejšie, budete potrebovať výkonnejšiu frézu ako južní susedia.

Snehová fréza je prístroj, ktorý rýchlo a jednoducho odprace čerstvý i zadupaný a premrznutý sneh. Vy tak môžete zahodiť klasickú lopatu a niekoľko hodín starostí s odpratávaním snehu. Vybrať si môžete z dvoch typov snehových fréz – jednostupňových a dvojstupňových. Povedzme si základné rozdiely.

snehova freza 1, PR, nepouzivat

Jednostupňové frézy

Napadal práve čerstvý sneh a chcete ho odpratať predtým, ako sa usadí? Práve na to vám poslúži jednostupňová fréza na sneh. Tú by ste si mali zaobstarať v prípade, že chcete odpratávať menšie množstvo čerstvého snehu na pevných plochách okolo vášho domu. Vyznačujú sa nízkou hmotnosťou a nenáročným ovládaním. Jednostupňové frézy fungujú tak, že rotujúci gumový slimák naberie sneh, ktorý rovno vyhadzuje komínom smerom von do strany.

Dvojstupňové frézy

Dvojstupňové frézy vďaka výkonnému motoru hravo zvládnu aj ťažký, mokrý, udupaný či primrznutý sneh. Sú preto vhodnejšie do vysokohorských oblastí a miest, ktorým sa snehové prehánky určite nevyhýbajú. Trápia vás počas zimných mesiacov záveje či veľké množstvo napadaného snehu v priebehu pár hodín? Dvojstupňovú frézu viete použiť na spevnených i nespevnených plochách.

Na rozdiel od jednostupňovej frézy je rotujúci slimák, vyrobený z ocele, robustnejší a dopraví sneh do vysokoobrátkového ventilátora. Ten aj zamrznutý sneh premení na snehový prach, ktorý následne fréza vyhodí cez komín. V prípade dvojstupňových fréz si viete vybrať smer i vzdialenosť vyhadzovania snehu pomocou pákového prevodu.

Elektrická alebo benzínová snehová fréza?

Túto otázku si určite na začiatku položí mnoho ľudí, ktorí plánujú kúpu frézy na zimu. Pokúsime sa vám odpovedať tak, aby ste po dočítaní článku vedeli, ktorá fréza je pre vás vhodná.

Na začiatok si treba určiť na akých plochách plánujete odpratávať sneh. Ak hľadáte frézu, ktorá vám uľahčí odpratanie čerstvo napadnutého snehu pred domom, postačí vám elektrická fréza. Vyznačuje sa nízkou hmotnosťou, nie je náročná na manipuláciu, ale tak ako pri všetkých elektrických strojoch, ktoré pomáhajú v okolí domu, je limitovaná káblom.

snehova freza 3, PR, nepouzivat

Benzínové frézy využijete bez obmedzení všade. Sú to výkonné stroje so spaľovacím motorom, ktoré odpracú akýkoľvek sneh a viete nimi odpratať aj veľké plochy ako parkoviská, verejné priestranstvá a iné zasnežené plochy. Ak vás teda každoročne trápi tuhá zima s veľkým množstvom snehu, siahnite po dvojstupňovej benzínovej fréze a uľahčite si život počas zimných mesiacov.

snehova freza 4, PR, nepouzivat

Na čo si pri výbere frézy dávať pozor?

  • Elektrický štartér – Má vami vybraná fréza elektrický štartér? Mala by mať. V prípade mrazov sa totiž môže stať, že vašu frézu bez štartéra nenaštartujete a vy budete musieť siahnuť po starej lopate. Frézy bez elektrického štartéra je navyše nutné skladovať v teple. Máte na to miesto?
  • Pevný kryt – Pri kúpe si skontrolujte kryt frézy. Pod snehom sa môže ukývať prekvapenie v podobe ľadu, kameňov, ktoré môžu kryt frézy poškodiť.
  • Pohon kolies – Snehové frézy s pohonom kolies sa ovládajú ľahšie. Ak plánujete pravidelne odpratávať veľké plochy s ťažkým snehom, zainvestujte do frézy s pohonom kolies.

S výberom kvalitnej snehovej frézy sa obráťte na odborníkov z husqvarna.sk a zaobstarajte si frézu na prichádzajúce zimné obdobie. Lebo odpratávanie snehu môže byť s dobrou snehovou frézou zábava.

chyba