The Leading Role of Sustainable Buildings and Green Energy in Slovakia’s Economic Recovery

Britská obchodná komora 27. októbra 2021 spojí popredné slovenské spoločnosti na hybridnej konferencii pod názvom „Vedúca úloha trvalo udržateľných budov a zelenej energie v hospodárskej obnove Slovenska“. Účastníci prediskutujú spôsoby, akými môžu mestá a nájomcovia využívať budovy, ktoré kladú dôraz na ekológiu a zelenú energiu a zároveň prispievajú k udržateľnosti s cieľom naplniť ambiciózne plány znížiť uhlíkovú stopu a emisie v krajine.

22.10.2021 14:55
midlecap, pr nepouzivat

Slovenská vláda sa zaviazala, že do roku 2050 bude na národnej úrovni udržiavať nulové emisie uhlíka a mestá budú tiež zohrávať zásadnú úlohu na miestnej úrovni. So schváleným rozpočtom na obnovu EÚ môžu teraz mestá naplniť svoj potenciál a pomôcť Slovensku využívať technológie a zelenú energiu a dosiahnuť nulové emisie. Pred konferenciou OSN o zmene klímy, COP26, je odkaz jasný: zmena klímy sa týka nás všetkých, takže všetci máme povinnosť prijať opatrenia na jej riešenie. A práve „zelené a smart“ budovy o ktorých príspevku k plneniu týchto ambicióznych cieľov bude pojednávať bratislavská konferencia, môžu byť jedným z efektívnych nástrojov.

Konferenciu „Vedúcu úlohu trvalo udržateľných budov a zelenej energie v hospodárskej obnove Slovenska“ otvorí Karol Galek, štátny tajomník minis­terstva hospodárstva, a vystúpi aj britský veľvyslanec Nigel Baker.

Teší nás, potvrdená účasť množstva odborníkov zo spoločností, ktorí sa touto témou dlhodobo zaoberajú a svoj názor odprezentujú v panelovej diskusii, ktorej hlavnou témou bude udržateľnosť, zníženie energetickej náročnosti budov, nové konštrukčné riešenia a využívanie obnoviteľnej energie v oblasti real estate.

Budovy sú jedným z najväčších spotrebiteľov energie v mestách a sú hlavným zdrojom emisií skleníkových plynov. Nehnuteľnosti sú podpísané až pod 30% energie, ktorú ročne minieme a mestá nemôžu splniť klimatické ciele bez optimalizácie energetickej účinnosti budov. „Aj to je jeden z dôvodov prečo sme sa rozhodli hybridné podujatie zorganizovať. Ľudia sa tak dozvedia bližšie informácie z praxe a budú sa môcť aktívne zapojiť do diskusie otázkami. Vnímame túto tému ako jednu z najzásadnejších pre našu budúcnosť a preto sme radi, že sa nám podarilo spojiť dvoch najdôležitejších stakeholdrov a to súkromné spoločnosti a štát,“ uviedla Hajnalka Hayler výkonná riaditeľka Britskej obchodnej komory.

Hajnalka Hayler dodala: „V našej komore máme spoločnosti, ktoré sú lídrami vo svojich sektoroch; HB Reavis, MiddleCap, Escoslovensko, s ocenenými projektmi využívajúcimi nové technológie na vytváranie inteligentných budov, ktoré prispievajú k udržatelnosti a novými konštrukčnými a technologickými prístupmi ako znížiť energetickú náročnosť a znížiť uhlíkovú stopu. Je skvelé vidieť, že rastúci počet zelených budov pomáha Slovensku stať sa vedúcou krajinou v oblasti klímy v stredoeurópskom regióne.“

Plnenie cieľov Parížskej dohody predstavuje jedinečnú príležitosť vytvoriť pre nás inkluzívnej­šie miesto pre život, prácu, štúdium a lepšie prostredie pre naše rodiny. Kroky k zmene a zlepšeniu životného prostredia budú neoddeliteľnou súčasťou každej municipality a mestá môžu podniknúť odvážne kroky a opatrenia na ceste za nulovými emisiami.

chyba