Nechajme spomienky rozkvitnúť: Aj pochovávať sa dá ekologicky

Záhrada spomienok je názov prvého a zatiaľ jediného slovenského prírodného cintorína. Existuje od roku 2017 vo Zvolene, kde ho spravuje Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica. Za štyri roky fungovania tu prebehlo už viac ako 70 uložení popola. Environmentálne témy vďaka tomu prenikajú aj do oblasti pohrebníctva, ktoré je zvyčajne veľkou záťažou pre životné prostredie.

20.10.2021 00:00
Zivica, PR, nepouzivat

Záhrada spomienok poskytuje alternatívu pre ľudí z celého Slovenska, ktorým nevyhovuje konvenčné pohrebníctvo. Ponúkame prírode blízke spôsoby pochovávania, ako aj priestor pre jedinečné posledné rozlúčky. Popol zosnulých ukladáme priamo vsypom alebo v rozložiteľných urnách ku koreňom stromov a do kvetinových záhonov,“ vysvetľuje manažérka projektu Záhrada spomienok Monika Suchánska.

Záhrada je navrhnutá tak, aby v nej pozostalí cítili spätosť s prírodou a nepôsobila na jej návštevníkov ťaživo. Posledné rozlúčky prebiehajú na obradnom mieste v blízkom lesíku. Okrem úcty k ľuďom je tu cítiť aj úcta k prírode. Na tomto cintoríne nenájdete žiaden zbytočný nerecyklovateľný odpad.
Zivica, PR, nepouzivat
„Aby sme docielili prírodný charakter, sú na cintoríne vysadené vyššie trávy, ktoré svojím tvarom a pohybom vo vetre pripomínajú neustále sa meniaci a pohyblivý život. V rovnakom duchu sú navrhnuté aj trvalkové záhony, v ktorých nájdeme liečivú echinaceu, rebríček, astry či veternice. Výsadby sú prispôsobené na klimatické zmeny, odolné aj voči dlhodobejšiemu suchu. Urnové miesta máme v Záhrade označené iba malými, jednotnými kamennými tabuľkami zo slovenského kameňa. Pozostalí sem nenosia umelé vence, kvety ani kahance, len živé kvety bez obalov a stúh, ktoré po čase putujú do kompostu,“ dodáva správkyňa Záhrady spomienok a celebrantka posledných rozlúčok Andrea Uherková.
Zivica, PR, nepouzivat

O pochovávanie v Záhrade spomienok je taký veľký záujem, že sa po štyroch rokoch ide rozširovať. Umožnilo to Mesto Zvolen a Nadácia VÚB, ktorá projekt finančne podporila. V dňoch 19. a 20. októbra tu bude Živica v spolupráci s Ateliérom Arden a dobrovoľníkmi spomedzi verejnosti i pozostalých rozširovať prírodný cintorín o nové plochy. Pri výsadbe pomôžu aj študent a vyučujúci z Fakulty ekológie a environmentalis­tiky, ktorá je partnerom projektu.

„Prírode blízkou výsadbou a výsevom lúčnych zmesí podporíme celkovú biodiverzitu plochy. Vysadením nektarodajných rastlín pre opeľovače, ako aj krov s jedlými plodmi najmä pre vtáctvo, prilákame do priestoru ďalšie organizmy,“ dodáva Monika Suchánska.

V Záhrade tak pribudne 100 nových miest pre urnové pochovávanie a 100 miest pre pochovávanie celých tiel, ktoré bude na Slovensku novinkou a dôležitým posunom. Kostrové pochovávanie je totiž základom prírodného pohrebníctva vo svete najmä pre svoju nízku uhlíkovú stopu, na rozdiel od kremácie. V Británii funguje už od 90-tych rokov.

Zivica, PR, nepouzivat

V Záhrade spomienok sa zatiaľ v zime nepochováva a funguje len vo vegetačnej sezóne. „Popol zosnulých ukladáme od marca do konca októbra, keďže prírodné cintoríny sa snažia rešpektovať cyklus prírody. Nechceme obnažovať zem a korene rastlín v dobe, keď mrzne a pôda by mala odpočívať,“ vraví Monika Suchánska z CEEV Živica.

Na jar sa koncept fungovania trochu upraví. ”Kostrové pochovávanie v ekologických rakvách bude prebiehať celoročne, pričom dvakrát do roka budeme na hrobové miesta vysievať kvitnúcu lúčnu zmes, ktorá bude zdobiť miesta namiesto kamenných náhrobkov a zároveň ponúkať pastvu pre opeľovače,” uzatvára Andrea Uherková zo Záhrady spomienok.

Zivica, PR, nepouzivat

Rozšírenie Záhrady spomienok je možné vďaka projektu s názvom Nechajme spomienky rozkvitnúť. Ten je realizovaný v spolupráci s Mestom Zvolen a generálnym partnerom – Nadáciou VÚB, ktorá projekt podporila v rámci programu Environmentálne granty sumou 12 000 eur.

chyba