Typy skrutiek podľa použitia

Spojovanie materiálov a dielcov je možné realizovať niekoľkými zavedenými technológiami, ktoré sa medzi sebou líšia predovšetkým pevnosťou, trvácnosťou a rozpojiteľnosťou. Pri výbere optimálneho postupu spojovania je preto nutné zvážiť všetky uvedené aspekty, ktoré sa k nemu vzťahujú. Ak je potrebné spojiť dva materiály trvácnym a nerozdeliteľným spojom, postupuje sa podľa charakteru oboch materiálov buď formou lepenia alebo zvárania – takto vytvorený spoj obvykle disponuje vysokou ťahovou pevnosťou. Pre rozpojiteľné spoje sa využívajú predovšetkým spojovacie materiály alebo postupy, ktoré aplikujú skrutky či vruty, prípadne špeciálne (napríklad tesárske) spoje.

08.10.2021 00:00
skrutky, PR, nepouzivat Foto:

Triedenie skrutiek

Skrutky sú špecifickým spojovacím prvkom, ktorý je obvykle kombinovaný buď so zavitom pripraveným priamo v materiály, ktorý má byť jeho prostredníctvom spojovaný, alebo s maticou odpovedajúcej veľkosti, tvaru a stúpania závitu. Skrutka má obvykle rovný driek so závitom pro ukotvenie. Základné členenie skrutiek je možné realizovať podľa nasledujúcich hľadísk:

  • veľkosť – určuje predovšetkým konkrétnu aplikáciu od veľmi drobných používaných v elektrotechnike až po veľké uplatňované v strojárskom priemysle či stavebníctve
  • materiál – obvykle sú vyrobené z opracovaného kovu (mosadz, nehrdzavejúca oceľ, pozinkovaná oceľ, meď apod.) ale i plastu, materiál skrutky ovplyvňuje nielen jej pevnosť a odolnosť voči strihu, ale tiež elektrické vlastnosti
  • typ hlavice – špecifikuje najmä spôsob montáže do spojovaného dielu, ale tiež prítlaku plochu a odolnosť voči páčeniu, rozlišujú sa skrutky s kužeľovou, valcovou, pologuľatou, šesťhrannou hlavicou či bez hlavice apod.
  • typ pohonu – drážky – tento aspekt určuje, pomocou akého nástroja by mala byť skrutka montované alebo demontovaná, štandardne sa rozlišujú napríklad skrutky s plochou, krížovou, imbusovou či špeciálnou drážkou

V našich podmienkach (ale i globálne) sa obvykle pre označenie skrutiek využíva metrického systému, ktorý definuje priemer drieku a stúpanie závitu (jemné i hrubé), od ktorých sú odvodené i rozmery hlavice podľa toho, o aký typ ide. Rozmery týchto skrutiek sú štandardizované a je možné ich dohľadať v tabuľkách.

Skrutky od TME

Ponuka spoločnosti TME (Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o.) v oblasti skrutiek zahrnuje široké spektrum produktov od rôznych dodávateľov. Väčšina týchto skrutiek je práve v metrickom prevedení, je možná však zadovážiť i druhy s palcovým značením. Veľký výber skrutiek v portfóliu spoločnosti TME zaisťuje kompletné pokrytie potrieb prakticky vo všetkých odvetviach od jemnej elektroniky po väčšie projekty strojárskej či automobilovej výroby, alebo pre potreby automatizácie. Vyberať je možné z niekoľkých veľkostných, materiálových i pevnostných tri­ed.

chyba