Vyberáte krúžok pre deti? Sú pre ne vhodné aj bojové športy?

Začiatok školského roka prináša dilemu, či a na aký krúžok prihlásiť svoje dieťa. Hudobný nástroj, výtvarná, dramatický? Alebo šport? Možností je veľa. Dnes sa zameriame na oblasť bojových umení a športov. Sú vhodné pre deti a školopovinnú mládež? Budeme sa pýtať Mgr. Mareka Biskupa, majiteľa bratislavského Titan Gymu a trénera thajského boxu.

22.09.2021 00:00
titan gym, pr nepouzivat

Začneme priamo. Sú bojové športy vhodné aj pre deti?

Ak nemajú závažné zdravotné problémy, tak určite áno. Vhodný je akýkoľvek šport alebo pohybová aktivita, ktorá ich baví. Dôležité je, aby deti športovali s radosťou a na tréningy sa tešili.

Vo vašom klube deti trénujú?

Áno, chodia od 6 rokov veku. Výnimku môžeme urobiť pri pohybovo nadpriemerne nadaných deťoch. Malých zverencov delíme podľa veku a výkonnosti do príslušných tréningových skupín.

Čím by ste presvedčili nerozhodnutých rodičov, aby zapísali svoje dieťa práve na bojový šport?

U nás je prvoradá bezpečnosť. Malé deti trénujú bezkontaktne, staršie len s ľahkým kontaktom. Sledujeme ich a náročnosť tréningov pripôsobujeme pohybovým a koordinačným schopnostiam. Samozrejmosťou sú chrániče. Deti sa u nás môžu zapísať na thajský box, avšak len so súhlasom zákonných zástupcov. Pre dospelých máme v ponuke ešte aj klasický box a MMA.

Nehrozí nebezpečie, že budú mať sklony k agresii?

To skôr závisí od výchovy v rodine. My deti vedieme k tomu, že trénujú bojový šport, ktorý im dáva určité schopnosti. Tie nesmú zneužívať. Nevyrábame postrachy ulice či triedy. Rozvíjame pohybové dispozície, no zároveň ich učíme, že násilie do slušnej spoločnosti nepatrí. Ak sa ocitnú v konfliktnej situácii, budú sa vedieť účinnejšie brániť. Radíme im však, aby sa takýmto momentom vyhýbali.

Takže rodičia nemusia mať žiadne obavy?

To naozaj nemusia. Deťom u nás nič zlé nehrozí. Nakoniec, rodičia majú možnosť pozrieť si pár tréningov, kým si dieťa zvykne na nový kolektív a koučov. Na vlastné oči sa presvedčia, že je o ich deti dobre postarané. Klub budujeme viac ako 8 rokov a vieme, že získať dobrú reputáciu stojí nemálo úsilia. Preto nemáme chuť riskovať jej stratu.

Deti, najmä tie malé, sú často neposedné a živé. Ako dokážete na tréningoch udržať ich pozornosť a sústredenie?

Aj ja som rodič, otec dvoch dcér a viem, že inak vnímajú autority v rodine a inak v novom prostredí. Niektorí naši malí zverenci sú údajne doma „živé striebra“, no v gyme sa tak neprejavujú. Trénerov vnímajú ako učiteľov v škole či škôlke. Majú prirodzený rešpekt. Občas treba prehovoriť hlasnejšie, ale ľudia, ktorí u nás vedú detské tréningy, majú dlhoročné skúsenosti. Jeden z nich dokonca aj s deťmi so zdravotným znevýhodnením a špeciálnymi potrebami. Takže vedia, čo si môžu dovoliť.

titan gym, pr nepouzivat

Čo sa teda u vás deti môžu naučiť?

Základné boxerské techniky, kopy, bloky, taktiku, a podobne. Zlepšia si kondičku, nájdu tu nových kamarátov. Ako každý šport, aj ten bojový im dáva disciplínu, kultivuje morálno-vôľové vlastnosti, podporuje odhodlanie, vytrvalosť, motiváciu, rozvíja pohybové a koordinačné schopnosti.

Ako sa k vám do klubu môžu dostať?

Väčšinou po náborových tréningoch. Robievame ich minimálne dvakrát ročne. Môžu sa však prihlásiť aj kedykoľvek počas roka. Ako som už spomínal, deti a mládež do 18 rokov musia mať súhlas rodičov alebo zákonných zástupcov. To je podmienka, ktorá sa u nás nedá obísť.

Bojové športy zažívajú boom. Z mnohých bojovníkov sú celebrity, influenceri. Cítite to aj u vás?

Tento trend je tu dlhšie. Napríklad zmiešané bojové umenia sú najrýchlejšie rastúcim športom na svete z pohľadu diváckeho záujmu i marketingového potenciálu. Výsledky MMA zápasov sa bežne objavujú v spravodajskom servise. Bojové športy sú dnes plne akceptované a búra sa mýtus, že priťahujú len gaunerov a výtržníkov. Ako všade, aj tu sa nájdu čierne ovce, ale podľa niekoľkých jedincov odsudzovať celé odvetvie nie je na mieste.

Nahrali ste mi na ďalšiu otázku. Majú ľudia stále predsudky? Stretávate sa s tým?

Bojové športy nie sú golf alebo krasokorčuľovanie. S negatívnymi názormi na ne sa však stretávam len výnimočne. K nám chodia najmä rozhodnutí ľudia. Svojou prácou sa snažíme verejnosti ukázať, že tieto športy sú ako každé iné. Niekoho presvedčíme, niekoho nie. A to je v poriadku.

V úvode ste povedali, že bojové športy sú vhodné aj pre deti. Prečo by si mali vybrať práve váš klub?

Zdôraznil by som dobrú polohu v Mlynskej doline, ľahkú dostupnosť verejnou aj individuálnou dopravou, bezproblémové parkovanie, férové ceny, zrekonštruovaný gym s profi trénermi aj vybavením, čistučké šatne, sprchy a toalety, príjemnú čakaciu zónu, alebo možnosti, ktoré ponúka blízke okolie. Mám na mysli kaviarne či reštaurácie, ale aj malé nákupné centrum, kde môže rodič efektívne využiť tú hodinku, kým jeho dieťa trénuje.

Je začiatok školského roka. Dá sa ešte naskočiť do tréningového procesu?

Samozrejme. Máme heslo „Chceš makať? Začni hneď!“ Tak by som chcel pozvať všetkých rozhodnutých aj váhajúcich k nám na nábor. Na vlastné oči sa môžu presvedčiť, ako to v gyme vyzerá, decká si vyskúšajú vzorový tréning, ktorý je zadarmo a zistia, či je muay thai pre ne to pravé. Poraziť výhovorky a pohodlnosť je prvý krok k víťazstvu.

Ak majú rodičia záujem prihlásiť dieťa na thai box, kedy môžu prísť na náborové tréningy?

Nábory prebiehajú od 20. do 30 septembra. Všetky potrebné informácie sú našej stránke www.titangym.sk alebo sociálnych médiách. Vítaní sú všetci. Chlapci aj dievčatá, úplní začiatočníci aj deti, ktoré už majú nejaké skúsenosti. U nás sú dvere vždy otvorené. Stačí len športové oblečenie, uterák a fľaša s vodou.

titan gym, pr nepouzivat
chyba