6 pomocníkov, ktorí uľahčia jesenné upratovanie v záhrade

S týmito pomocníkmi zvládnete jesenné upratovanie omnoho rýchlejšie a ľahšie. Zostane vám viac času na výsadbu nových záhonov či ovocných drevín.

21.09.2021 00:00
Romerx, PR, nepouzivat

Malá alebo veľká záhrada, s terasou či bez, okrasná alebo úžitková – takmer každá si vyžaduje starostlivosť v závislosti od konkrétneho ročného obdobia. Na jeseň obzvlášť. Pokiaľ dôkladne pripravíte svoju záhradku na zimné obdobie, upracete a prípadne zasadíte určité typy rastlín a ovocných stromov ešte pred prvými mrazmi, môžete sa na jar znovu tešiť z krásne kvitnúcej, čistej a zdravej záhrady. Týchto 6 pomocníkov zabezpečí, aby vám práce v záhrade neprerástli cez hlavu a výrazne ušetria čas aj fyzickú námahu.

1. Fukár/vysávač na lístie

Opadávanie lístia zo stromov je typickým znakom pre jeseň. Nahromadené popadané lístie môže pritom spôsobiť “galibu” pre váš trávnik v podobe plesne, ktorá ho môže poškodiť a na jar by ste si namiesto krásne zelenej trávy našli len lysé, či plesnivejúce miesta. Ich pravidelné odpratávanie pomocou hrablí môže byť časovo náročné, obzvlášť ak máte na záhrade stromov hneď niekoľko.

Fukáre, vysávače lístia alebo ich kombinácia v jednom stroji sú efektívnou alternatívou klasických hrablí. Prácu niekoľkonásobne urýchlia, nepoškodia trávnik a výsledok hovorí sám za seba.

odkaz
Romerx, PR, nepouzivat

2. Vertikutátor

Aby mohol trávnik cez zimu v kľude “odpočívať”, je potrebné počas jesene ho na to pripraviť. Pred mrazmi trávnik ochránite tým, že ho nepokosíte príliš nízko a pred snežnou plesňou zase tým, že trávu nenecháte vysokú. Ideálna výška trávy od 4 – 6 cm, záleží od stavu vášho trávnika. V prípade často zavlažovaného trávnika ponechajte výšku do 5 cm. Pomocou vertikutátora ho prečešte a zbavte prípadných húb. Ak je váš trávnik naopak suchý, pokoste ho do o niečo väčšej výšky, cca 6–7 cm. Následne ho vertikutátorom prevzdušnite a zároveň vyčešte uschnutú trávu.

Nakoniec odporúčame použiť postrek proti plesniam / jesenné hnojivo, aby ste sa na jar mohli tešiť z krásne zeleného trávnika.

odkaz
Romerx, PR, nepouzivat

3. Reťazová píla

Ak sa vo vašej záhradke nachádzajú ovocné stromy, najmä jabloň a hruška, je potrebné venovať im pozornosť a pripraviť ich na chladné zimné mesiace. Hlavné vetvy zrežte do roviny a pokiaľ majú vaše stromčeky už čo-to odžité, rezy robte postupne, nie naraz. Menšie a tenšie konáre možno zastrihnúť použitím nožníc, s väčšími si jednoduchšie poradíte pomocou reťazovej píly. Pokiaľ však plánujete využívať reťazovú pílu na odrezávanie konárov priamo na strome, odporúčame siahnuť skôr po benzínovej alebo akumulátorovej verzii, vďaka čomu nebudete obmedzení dĺžkou elektrického kábla.

odkaz
Romerx, PR, nepouzivat

4. Drvič/štiepkovač na drevo

Nevyhadzujte opadané a odrezané konáre! Ich spracovaním v drviči na konáre získate skvelý základ pre kompost, získané drevo zo štiepkovača zase úžasne poslúži na vykurovanie. Ak drvič dokáže spracovať drevo na úplne malé kúsky, môžete ho použiť ako výstelku pre domáce hlodavce. Štiepkovače maximálne uľahčia fyzickú námahu, ktorú by ste vynaložili pri použití sekery. Dávajte si pozor, aby ste materiál do drviča nevkladali nasilu, inak hrozí poškodenie stroja. Väčšie kusy dreva najskôr spracujte napríklad nožnicami/pílkou a až potom vkladajte do drviča. Pokiaľ sa vám vzniknutý materiál zdá stále hrubý, skúste proces zopakovať ešte raz.

odkaz
Romerx, PR, nepouzivat

5. Vysokotlakový čistič

Zazimovať záhradný nábytok a terasu je nevyhnutné, ak sa z nich chcete naplno tešiť aj počas nasledujúcich sezón. Najskôr ich však dôkladne vyčistite od všetkých nahromadených nečistôt.

Ideálnym pomocníkom v tomto smere je vysokotlakový čistič, ktorý si vďaka vysokému tlaku vody dokáže poradiť so špinou aj na ťažko dostupných miestach. Okrem vyčistenia záhradného nábytku či terasy vám ušetrí čas a zefektívni prácu aj pri upratovaní príjazdovej cestičky, dvorov, schodov, umývaní auta, bicykla, motocykla, náradia atď.

Vyčistený záhradný nábytok následne uskladnite, ideálne prekryte fóliou a umiestnite niekam, kde nehrozí ich poškodenie vplyvom vlhkého chladného počasia.

odkaz
Romerx, PR, nepouzivat

6. Plotostrih

Koncom októbra odporúčame ostrihať živý plot. Namiesto nožníc a zdĺhavej práce s nimi skúste použiť plotostrih, ktorý vám nielenže ušetrí mnoho času, ale výsledok bude omnoho precíznejší. Pred samotným strihaním živý plot najskôr poriadne polejte. Korene stromov je dobré prikryť napríklad kôrou, kvôli ochrane pôdy pred mrazmi či prípadnou burinou. Nakoniec plot prihnojte, napríklad použitím hnojiva s postupným uvoľňovaním živín.

Pokiaľ živý plot ešte nemáte a chceli by ste, jeseň je na výsadbu ideálnym obdobím.

odkaz
Romerx, PR, nepouzivat

Dobré rady na záver

Ak máte to správne záhradné náradie, jesenné upratovanie (a nielen jesenné) zvládnete omnoho ľahšie, rýchlejšie a efektívnejšie. Nezabudnite sa však o náradie náležite starať, okrem funkčnosti sa vám odmení aj dlhšou životnosťou.

Všetko používané náradie starostlivo vyčistite od nánosov pôdy a iných nečistôt. Okrem predĺženia jeho životnosti tak zamedzíte aj neporiadku v garáži či v inom odkladacom priestore. Drevené časti náradia ošetrite lakom alebo olejom, naostrite tupé hrany. Skontrolujte funkčnosť náradia a uskladnite náradie tak, aby nebolo vo vlhkom prostredí a v mraze.

chyba