Slováci vedia dobre investovať

O Slovákoch sa tvrdí, že v investovaní im bráni slabá finančná gramotnosť a konzervatívna povaha. Peter Grančič z CE REIF fondu to však vidí inak.

30.08.2021 00:00
HB Aupark Hradec Kralove
Aupark Hradec Králové

V rozhovore priznáva, že konzervatívni síce sme, ale ani zďaleka to s naším investičným talentom nie je také zlé, akoby sa na prvý pohľad mohlo zdať.

So Slovákmi ako investormi robíte už vyše 10 rokov, akí sme podľa vás investori?

Spočiatku sme stále trochu zdržanlivejší, ale v porovnaní so situáciou pred desiatimi rokmi, kedy náš fond CE REIF vnikol, je rozdiel veľký – počas tohto obdobia si u nás investori zarobili takmer sto percent. Vidíme, že sa pomaly mení aj celková finančná gramotnosť. Stále síce treba ľudí edukovať, ale Slováci si vedia dobre spočítať, čo sa im oplatí, a čo zase nie.

Peter Grančič
HB Peter-Grancic Peter Grančič

Do čoho Slováci radi investujú?

Do všetkého možného. Aktuálne však čím viac objavujú čaro investovania do fondov. Konkrétne u nás ľudia investujú do realít a síce – komerčných prenajatých nehnuteľností, vďaka čomu generujú výnos hneď od prvého dňa. Samozrejme, je tu potrebná istá dávka trpezlivosti, vďaka čomu sa napríklad pri štvorročnom zhodnotení na úrovni 8 % p.a. dostávame k pekným sumám.

Čím je tento typ investovania iný?

Je v zásade podobný ako všetky ostatné investovania, rozdielom je len podkladové aktívum, v tomto prípade komerčné budovy, výhradne z portfólia jedného z najväčších developerov v Európe, HB Reavis. Výhodou pritom je, že máte všetko pod kontrolou, viete presne, do čoho investujete, akým spôsobom a akými sumami sú nehnuteľnosti vo fonde oceňované, aký je ich stav aj samotní nájomcovia. A vzhľadom na vysokú prenajatosť priestorov na seba neberiete ani žiadne developerské riziko. Trhová cena zastúpených nehnuteľností v našom fonde je približne 346 miliónov eur, z čoho profitujú predovšetkým naši slovenskí investori. Takže pomenovanie Slovákov ako nie príliš skúsených investorov podľa nás už tak celkom neplatí :). Ak sa niekto rozhodne investovať do komerčných realít, sme ten správny partner

CBC
HB CBC CBC

Portfólio CE REIF fondu:

  • 5 príjem generujúcich nehnuteľností (4 kancelárske budovy a 1 nákupné centrum)
  • Celkovo 109 000 metrov štvorcových v investičnom portfóliu
  • Celková trhová hodnota nehnuteľností je €345.6 miliónov
  • Zdravo diverzifikované portfólio s cca 200 nájomnými zmluvami s priemernou dobou trvania 4 roky

Upozornenie: Hodnota investície sa môže aj znižovať a nie je zaručená návratnosť pôvodne investovanej sumy, s investíciou do fondu je spojené aj riziko. Viac informácii na cereif.hbreavis­.com

Twin City B
HB Twin City, PR, nepoužívať Twin City B
chyba