Urobte z radiátora ozdobu miestnosti

Zakladáte si na štýlovom vzhľade vášho bytu, ale niečo k jeho dokonalosti stále chýba? Nevzhľadné radiátory len tak nezamaskujete. A prečo aj? Je lepšie z nich naopak urobiť prednosť! S novým náterom sa stanú originálnou ozdobou miestnosti. A navyše budú pripravené na vykurovaciu sezónu.

23.07.2021 00:00
balakryl 1,  PR, nepoužívať

Čas na renováciu

Domáce radiátory sa po rokoch intenzívnej prevádzky prirodzene opotrebujú. Dobre im nerobia ani teplotné výkyvy, ktorým sú vystavované. Hneď, ako sa na nich objaví hrdza, žlté škvrny alebo sa ich nátery začnú miestami odlupovať, mali by ste spozornieť. Nastal totiž čas na ich renováciu.

Len nový náter nestačí

Ideálny čas na renováciu kúrenia je mimo vykurovacej sezóny. Na sklonku leta už je dobré mať radiátory pripravené. Pokiaľ nevzhľadnému a zničenému kúreniu nebudete venovať pozornosť, bude vám nielen robiť hanbu, ale prestane byť tiež plne funkčné. Renovácia však neznamená len radiátory natrieť. Je potrebné ich najskôr dôkladne očistiť, aby nový náter dobre priľnul a kúrenie vyzeralo znovu ako nové.

balakryl 2, PR, nepoužívať

1. Skôr, ako sa do renovácie radiátorov pustíte, vypnite ich a nechajte vychladnúť. Zima vám rozhodne hroziť nebude – zahrejete sa prácou. Pod radiátor si dajte podložku alebo fóliu. Uľahčíte si tým následné upratovanie. Potom pomocou oceľovej kefy radiátory zbrúste od všetkých predchádzajúcich nesúdržných náterov a hrdze.

balakryl 3, PR, nepoužívať

2. Medzi rebrá radiátora a do záhybov sa dostanete lepšie brúsnym papierom. Pokiaľ nechcete mať neporiadok z brúsenia po celej izbe, vyplatí sa hneď povysávať.

balakryl 4, PR, nepoužívať

3. Zbrúsený radiátor omeťte od prachu. Nevynechajte ani horšie dostupné spoje, skrutky a podobne.

Foto: Tomas Dittrich
balakryl 5, PR, nepoužívať

4. Pripravte si teplú mydlovú vodu a pomocou handričky celý radiátor umyte.

balakryl 6, PR, nepoužívať

5. Všetky miesta, ktoré sa nebudú natierať, prelepte maskovacou páskou. Sú to predovšetkým merače a kohútiky slúžiace na reguláciu teploty.

balakryl 7, PR, nepoužívať

6. Zbrúsené miesta odhalené až na kov najskôr natrite antikoróznym podkladovým náterom Balakryl Antikor. Je to základná antikorózna farba na plech, hliník, oceľ aj ďalšie kovové povrchy určená na nové aj renovačné základné nátery kovov. Balakryl povrch ochráni pred hrdzavením a zlepší priľnavosť vrchného náteru.

balakryl 8, PR, nepoužívať

7. Podkladový náter nechajte zaschnúť asi 6 hodín. Potom použite kryciu farbu Balakryl UNI, ktorú naneste v 2. vrstvách, medzi ktorými nechajte 4-hodinový odstup. Univerzálna krycia farba Balakryl UNI na drevo, kov i plast je vodou riediteľná vrchná farba s univerzálnym použitím.

Na prednú a hornú časť radiátora odporúčame použiť plochý štetec. Horšie dostupné miesta medzi rebrami sa vám budú lepšie natierať pomocou tzv. zároháka.

8. Krycie farby Balakryl UNI možno vyberať až z 20 000 odtieňov. Vďaka tomu môžete svoj radiátor zladiť s doplnkami v miestnosti alebo naopak využiť farebný kontrast so stenou.

ODBORNÍK BALAKRYL RADÍ

Okrem farieb Balakryl UNI môžete na teplovodné radiátory použiť ako kryciu farbu tiež Balakryl Radet, ktorý odolá teplotám až do 105 °C. Táto vrchná farba je určená na nové aj renovačné nátery na kov, radiátory, bojlery, potrubné rozvody a podobné telesá teplovodného kúrenia. Náter má skvelú priľnavosť, výborne kryje, nezapácha a nebledne. Vašim radiátorom navyše dodá hladký a lesklý vzhľad.

balakryl 9, PR, nepoužívať

Začnite svoj PROJEKT NA VÍKEND

Radi by ste si zvelebili svoju domácnosť, záhradu či balkón? S užitočnými tipmi pripravenými v spolupráci s odborníkmi z Balakrylu a Primalexu sa môžete nechať inšpirovať množstvom skvelých inšpirácií a nápadov na stránke www.Projektnavikend.sk. Či ste už zdatný kutil, amatérsky nadšenec alebo úplný začiatočník, zvládnete ich za jeden víkend, niekedy to stihnete aj za doobedie. Chcete si zrenovovať nábytok, vymaľovať izbu alebo vytvoriť dekoráciu? Vyberte si projekt, ktorý je vášmu srdcu blízky, nakúpte pomôcky a tešte sa na nasledujúce dva dni voľna! Hľadáte pomôcky na zveľadenie príbytku alebo odbornú pomoc? Navštívte predajne DOM FARIEB alebo si nakúpte online na https://domyfarieb.sk/. Tak poďme na to!

chyba